Monday, 15 July, 2024

Τέμπη: Εξελίξεις στην έρευνα. Βρέθηκε χημική, εύφλεκτη ουσία

8 μήνες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι έρευνες μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Η εθνική τραγωδία στο μικροσκόπιο των ειδικών που προσπαθούν να εντοπίσουν στοιχεία…

Μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση με την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αναμένεται εντός των επομένων ημερών η διενέργεια μιας σημαντικής έρευνας σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Ειδικά συνεργεία με κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων ανίχνευσης ανθρωπίνων υπολειμμάτων (cadaver dogs) θα βρεθούν στον χώρο φύλαξης των συντριμμίων στην περιοχή Κουλούρι της Λάρισας, προκειμένου να ερευνήσουν διεξοδικά και να δώσουν οριστικές απαντήσεις στο ζήτημα της πιθανής ύπαρξης ανθρωπίνων υπολειμμάτων που δεν εντοπίστηκαν κατά την αρχική εκκαθάριση του χώρου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr, η έρευνα θα έχει δύο σκέλη: θα ερευνηθούν συγκεκριμένα σημεία των «τσαλακωμένων» βαγονιών που έχουν επισημανθεί ως πιθανά να δώσουν ευρήματα, μέσω πρόσβασης που θα δοθεί με τη βοήθεια βαρέως εξοπλισμού διάσωσης, αλλά θα γίνει και έρευνα στον ευρύτερο χώρο με τη βοήθεια των εκπαιδευμένων σκύλων.

Αυτά θα ερευνήσουν τις μεγάλες ποσότητες χώματος ανακατεμένου με διάσπαρτα εξαρτήματα από τους συρμούς, όπως ακριβώς μεταφέρθηκαν από το σημείο της σύγκρουσης και αποτέθηκαν στο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του καλοκαιριού και σε άλλη εξέταση των συντριμμιών με διαφορετικό αντικείμενο, είχε εντοπιστεί τυχαία ένα τμήμα οστού και ιστοτεμαχίου που παραδόθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας και ταυτοποιήθηκε με ένα από τα θύματα, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη ενός νέου και απόλυτα ενδελεχούς ελέγχου στον τόπο φύλαξης των συντριμμιών.

Απαντήσεις από το Χημείο του Κράτους

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν δειγματοληψίες εδάφους στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη από εμπειρογνώμονες που έχουν οριστεί από τον εισαγγελέα. Τα δείγματα καταλήγουν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, για να δοθεί απάντηση στα αίτια της ισχυρής έκρηξης που κατέγραψαν και κάμερες ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, τους οποίους έχουν προσλάβει οικογένειες θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη παρουσίασαν σχετικό εύρημα με την επίμαχη εύφλεκτη ουσία.

Όπως είχε επισημάνει τότε ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της ομάδας, οι αναλύσεις που πραγματοποίησε το Γενικό Χημείο του Κράτους εντόπισαν την ουσία ξυλόλιο σε δείγμα που συλλέχθηκε από εξωτερική λαμαρίνα της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας. Πρόκειται για διαλύτη, ιδιαίτερα εύφλεκτο, ο οποίος χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στη χημική βιομηχανία, αλλά και στη νόθευση καυσίμων.

Οι πραγματογνώμονες των οικογενειών των θυμάτων εστιάζουν στο γεγονός ότι κατά την πρώτη έρευνα εντοπίστηκε η ουσία ξυλόλιο, που χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία, αλλά και στη νόθευση καυσίμων, και θέλουν να διερευνηθεί το ενδεχόμενο το εμπορικό τρένο να μετέφερε διαλύτες, καθώς το λαθρεμπόριό τους είναι ευρέως διαδεδομένο. Ωστόσο, δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία τους, από τους διορισμένους πραγματογνώμονες του κράτους με μεγάλη -όπως επισημαίνουν- καθυστέρηση.

«Οι δειγματοληψίες από το σημείο της σύγκρουσης, με οκτώ μήνες καθυστέρηση και μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, δεν ελπίζουμε να εισφέρουν νέα στοιχεία, είναι όμως εμμέσως χρήσιμες, ώστε να αξιολογηθούν η ακρίβεια και η επαναληψιμότητα των προηγούμενων μετρήσεων. Το θετικό, πάντως, είναι ότι, έστω και με όποια χρονική καθυστέρηση, η ανάκριση πλέον κινείται προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης των αιτιών της τεράστιας ανάφλεξης και της φωτιάς η οποία στοίχισε τη ζωή σε κάποιους από τους τραυματίες και τους εγκλωβισμένους», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της επιτροπής πραγματογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων, και προσθέτει: «Είναι αλήθεια ότι η σύγκρουση ήταν πολύ σφοδρή και δεν άφησε περιθώρια επιβίωσης στους περισσότερους από τους 57 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους από τις συνέπειες της ίδιας της σύγκρουσης.

Ομως, υπάρχουν ιατροδικαστικά ευρήματα για τουλάχιστον ένα θύμα και βάσιμες εκτιμήσεις για επιπλέον 7 με 8 θύματα που έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά και όχι από τη σύγκρουση». Ερευνα έγινε αρχικά στο σημείο του δυστυχήματος με σκαπτικό μηχάνημα που αφαίρεσε το τσιμέντο με το οποίο καλύφθηκε η περιοχή μετά το δυστύχημα. Στη συνέχεια οι ειδικοί βρέθηκαν και στο σημείο όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια του μοιραίου τρένου συνοδευόμενοι από συγγενείς θυμάτων. Εκεί εκτυλίχθηκαν σκηνές θρήνου όταν οι γονείς αντίκρισαν τα βαγόνια στα οποία τα παιδιά τους βρήκαν τραγικό θάνατο.

Η πλευρά των συγγενών χαρακτηρίζει προσχηματική τη νέα δειγματοληψία, δεδομένου ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι οκτώ μήνες μετά και με τις πλημμύρες που μεσολάβησαν, είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα. Παράλληλα θεωρούν πιο ουσιαστική την έρευνα που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα με τη βοήθεια ειδικών σκύλων για την ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων, με δεδομένο ότι βρέθηκε τμήμα οστού τον Μάιο και ότι από μία επιβάτιδα δεν εντοπίστηκε ποτέ βιολογικό υλικό. Η έρευνα αυτή θα γίνει έπειτα από ενέργειες των συγγενών, οι οποίοι ζήτησαν από τον ανακριτή να διορίσει πραγματογνώμονες γι’ αυτόν τον σκοπό… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου