Saturday, 2 December, 2023

Τέμπη: Υπόμνημα στον εισαγγελέα, για τη φωτιά και την έκρηξη

Ενώπιον του εισαγγελέα εφετών Λάρισας θα βρεθούν σήμερα συγγενείς και θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών

ώστε να καταθέσουν δύο διαφορετικά υπομνήματα αναφορικά με τις ευθύνες των υπαιτίων, ενώ χαρακτηρίζουν μέσω του ThessToday ως «πραξικοπηματική» την εξέλιξη της διαδικασίας και παράλληλα κάνουν λόγο για κωλυσιεργία από την πλευρά των αρμόδιων αρχών.

Ο συνήγορος θυμάτων και πατέρας τραυματία, Γιώργος Ηλιόπουλος επισημαίνει στο ThessToday ότι έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες από το δυστύχημα και ακόμη δεν έχουν λάβει αξιόπιστες απαντήσεις για τους λόγους που προκλήθηκε η έκρηξη και κατ’ επέκταση η φωτιά, το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. «Έχουν οριστεί πραγματογνώμονες που δεν διαθέτουν κατάλληλη ειδικότητα για να απαντήσουν και δεν τέθηκε ούτε καν ως ερώτημα για να αποφανθούν σχετικά με την έκρηξη και τη φωτιά. Μόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαθέτει την συμπεριληπτική κατάθεση, με την αναφορά να στηρίζεται σε μια θέση από το Χημείο του Κράτους, που ήταν αρμόδιο για να εκφράσει γνώμες των πραγματογνωμόνων», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, ο φάκελος «Τέμπη» παραμένει… σκοτεινός εξαιτίας δυσεπίλυτων γρίφων. «Ο ανακριτής βλέπει ότι δεν μπορεί να κλείσει την υπόθεση. Είχε βρεθεί ξυλόλιο σε διάφορα σημεία που δεν δικαιολογούνταν, εκτός από τα λάδια και τις μεγάλες εστίες κηλίδων που ήταν διάχυτες παντού», υποστήριξε και έκανε λόγο για «πραξικοπηματική λειτουργία» από την πλευρά των αρμόδιων και άμεσα εμπλεκομένων, υπηρεσιών.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ίδιος, οι επίμονες απαιτήσεις τους να οριστούν κατάλληλοι πραγματογνώμονες, αποδείχθηκαν -μέχρι στιγμής- κούφιες, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική δειγματοληψία τόσο στον τόπο της τραγωδίας, όσο και στον χώρο όπου έχουν μεταφερθεί τα βαγόνια…

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Συλλόγου, στο εκτενές υπόμνημα το οποίο θα κατατεθεί προς την εισαγγελία εφετών Λάρισας εστιάζουν σε δύο ζητήματα: «Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι δεν έχουν ασκηθεί αδικαιολόγητα κακουργηματικές διώξεις ανθρωποκτονίας και έκθεσης από ενδεχόμενο δόλο σε κανέναν από τους νόμιμους εκπροσώπους και το δεύτερο ότι δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία ούτε στην πρόεδρο της ΡΑΣ, η οποία διατηρούσε σε καθεστώς δήθεν ισχύος ένα ανύπαρκτο πιστοποιητικό ασφαλείας και μια άδεια λειτουργίας που στηριζόταν στο… πουθενά».

Σύμφωνα με την Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα της τραγωδίας, εάν δεν κληθούν άμεσα όλοι οι υπαίτιοι τότε θα ξεκινήσουν μια σειρά από κινητοποιήσεις -ήδη δρομολογούνται- ενώ τα μέλη του Συλλόγου σκέπτονται να στραφούν ακόμη και στον Άρειο Πάγο ώστε να δικαιωθούν. «Δεν το χωράει ούτε το μυαλό μου ούτε η ψυχή μου για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου