Friday, 4 October, 2024

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Χάρρυ Κλυνν

21η Μαΐου 2018, φεύγει από τη ζωή  ο Χάρρυ Κλυνν σε ηλικία 78 ετών. Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας

και  ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, έπαθε κρίση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου κατέληξε. Η υγεία του σπουδαίου καλλιτέχνη είχε επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα, μετά τον θάνατο του γιου του και βρισκόταν καθηλωμένος με αναπνευστικά προβλήματα σε αναπηρικό αμαξίδιο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλης Τριανταφυλλίδης και είχε γεννηθεί στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940 από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων, τον Νίκο και την Κυριακή Τρανταφυλλίδη. Εξαιτίας δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ωθήθηκε στην εργασία από την ηλικία των 5 χρόνων. Παράλληλα φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Kαλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη αλλάζει τη ζωή του, καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, «κερδίζει» την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα. Ουγκα-γκα-γκα-μπουμ Ο Χάρρυ Κλυνν που πάντα θα θυμόμαστε! Σαν ήμουνα κι εγώ μικρό παιδί ρωτούσα για να μάθω καθετί. Ρωτούσα κάθε μέρα τον μπαμπά και τη μαμά να μάθω πώς γεννιούνται τα παιδιά. Κοιτούσε ο μπαμπάς μου τη μαμάκα μου κλεφτά και μου `λεγαν κι οι δυο τα λόγια αυτά: Ουγκάγκα μπουμ μπουμ χι γκάπα γκουμ μπιρλί γκαγκά αούγκιγκι αούγκιγκι μπάγκαλα γκάουγκα γκα. Μου λέγαν οι δασκάλοι στο σχολειό πως για να μάθω πρέπει να ρωτώ. ρωτώντας παίρνει βόλτες το μυαλό σου το αργό και ρώταγα συνέχεια κι εγώ. Τι, πώς και πού και ποιος και πότε κι όταν και γιατί και μου `λεγαν τραβώντας μου το αυτί Ουγκαγκα μπουμ μπουμ χι γκαπα γκουμ μπιρλι γκαγκα αουγκιγκι αουγκιγκι μπαγκαλα γκαουγκα γκα Ρωτούσα στη δουλειά το διευθυντή γιατί δεν ανεβαίνουν οι μισθοί. Γιατί θα πρέπει να ψωνίζω εγώ στη λαϊκή και να `χω γίνει εικόνα μαγική. Γιατί να τη βολεύω συνεχώς με δανεικά κι εκείνος μου απαντούσε φιλικά: Ουγκάγκα μπουμ μπουμ χι γκάπα γκουμ μπιρλί γκαγκά αούγκιγκι αούγκιγκι μπάγκαλα γκάουγκα γκα. Ο γιόκας μου ρωτάει συνεχώς μπαμπάκα μου τι πάει να πει φτωχός. Τι πάει να πει κονόμα τι θα πει «θα φας καλά» παιδί είναι και ρωτάει για πολλά. Του φτιάχνω χαρακτήρα, του μιλάω σοβαρά και πάντα του απαντάω καθαρά: Ουγκαγκα μπουμ μπουμ χι γκαπα γκουμ μπιρλι γκαγκα αουγκιγκι αουγκιγκι μπαγκαλα γκαουγκα γκα.

Για τρία χρόνια ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος και οδηγός του. Παράλληλα με τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη, εμφανίζεται περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Kάστρο», ο «Bράχος», το «Tροκαντερό», το «Άλσος», και το «Γκρην Παρκ». Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, για μια τριετία ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος. Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός. Το 1964 ταξιδεύει για μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ. Αυτή η περίοδος της ζωής του κράτησε 10 χρόνια όπου δούλεψε στις HΠA και στον Kαναδά, σε κέντρα τις ελληνικής διασποράς, σε καφεθέατρα ως stand up comedian (νέο τότε είδος, που μετέπειτα το εισήγαγε στην Ελλάδα), ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις και παράλληλα ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων. Συνεργάζεται επίσης για πολλά χρόνια με το περιοδικό «Playboy», την εφημερίδα «Daily Worker», το «Village» και το «On the double».

Στο Σικάγο παντρεύεται τη γυναίκα του, Χαρίκλεια και εκεί αποκτά το πρώτο από τα 3 του παιδιά, τον Νίκο. Την περίοδο αυτή του προτάθηκε να παίξει και στη γνωστή ταινία «Καμπαρέ», την οποία προσφορά τελικά δεν δέχτηκε. Αργότερα στο Μόντρεαλ απέκτησε τον δεύτερο του γιο Αποστόλη, ενώ η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα. Χάρρυ Κλυνν! Μαλακά, πιο μαλακά! Θα πω ένα τραγούδι στο πιάνο Γι’ αυτά που κανείς δεν τολμά Κι αν πω κατιτί παραπάνω Να μου φωνάξετε Μαλακά, πιο μαλακά, Πες τα τουλάχιστον πιο μαλακά Ο πολιτικός στο μπαλκόνι Μιλάει και λέει πολλά Κι ο κόσμος που ακούει πελαγώνει Και λέει από μέσα του Μαλακά, πιο μαλακά, Βγάλε το λόγο σου πιο μαλακά Μας είπανε ότι τα ράντσα Θα φύγουν απ’ τις κλινικές Και θα’ χουν κρεβάτια καβάντζα Για να ξαπλώνουμε Μαλακά, πιο μαλακά, Να μας ξαπλώνουνε πιο μαλακά Τα μέτρα περί δακτυλίου Τα βάλανε προσωρινά Σου το’ παν την 1η Απριλίου Για να σε πιάσουνε Μαλακά, πιο μαλακά Για να σε πιάσουνε πιο μαλακά Μην τρέμεις για την Εφορία Γιατί μον’ αυτή σ’ αγαπά Δως της λοιπόν ευτυχία Να σε γραπώσουνε Μαλακά, πιο μαλακά, Καν’ τις δηλώσεις πιο μαλακά Με λόγια και λόγια και λόγια Σε φέρανε τούμπα ξανά Κι ενώ σου την κάναν λαμόγια Πάλι τους πίστεψες Μαλακά, πιο μαλακά, Πάλι τους πίστεψες πιο μαλακά Μου λες να σε ξαναψηφίσω Γιατί μου’ χεις φτιάξει πολλά Την ψήφο μου για να τιμήσω Είν’ απαραίτητο Μαλακά, πιο μαλακά, Να σου τη ρίξω κι εγώ μαλακά…

Γυρίζει στην Ελλάδα τον χειμώνα του 1974 και πρωτοεμφανίζεται στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω» και μετά στο «Zυγό» και τη «Διαγώνιο». Ύστερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978. Αυτός και οι υπόλοιποι δίσκοι του κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts και οι ταινίες του σπάνε όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων. Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χαρίζουν τον τίτλο του εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσεις του στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Δελφινάριο και Μινώα κ.ά. καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου