Wednesday, 21 April, 2021

Τελεσίγραφo Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών: Άνοιγμα ή κινητοποιήσεις

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στον εμπορικό κόσμο που περίμενε να ανοίξουν τα καταστήματα στις 29 Μαρτίου αλλά η απόφαση

μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα. Σε δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα στο CNN Greece o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης είχε δηλώσει: «Θεωρώ αδιανόητο να μην ανοίξει η αγορά στις 29 Μαρτίου».
Τώρα, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, ο κ. Καφούνης επανήλθε με την ακόλουθη δήλωση:
«Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο! Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία.
Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτή την δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα.
Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της Κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας.»
Είναι προφανές ότι οι έμποροι έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια υπομονής και προετοιμάζονται για δυναμική έκφραση της δυσαρέσκειας τους.
Την επόμενη εβδομάδα ο «οδικός χάρτης»
Η επικρατέστερη ημέρα για την παρουσίαση του σχεδίου για το «σταδιακό και πολύ προσεκτικό» άνοιγμα δραστηριοτήτων είναι την επόμενη εβδομάδα-αφού πρώτα προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών.
Δίνοντας το «κλειδί ασφαλείας» των self-test στους ειδικούς, η κυβέρνηση-όπως κατέστη δημόσιο-προετοιμάζεται από κοινού με την επιτροπή για να «ξεκλειδώσει», σε αυτήν την φάση, τις απαγορεύσεις στη λειτουργία του λιανεμπορίου, στις διαδημοτικές μετακινήσεις και στη δια ζώσης διδασκαλία των σχολείων, γυμνασίων και λυκείων.
Κυρίαρχος στόχος είναι να διασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα να αποτραπεί η επιστροφή σε νέους περιορισμούς μερικές εβδομάδες αργότερα.
Για αυτό και, όπως αναλύεται από κυβέρνηση και ειδικούς, στον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζεται κυρίως η επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας, συνυπολογίζονται όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την απελευθέρωσή της.
Όπως μεταδίδεται, στις γενικές αρχές περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, ενώ συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας για τοποθεσίες ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.
Για την κυβέρνηση, η ημερομηνία της 5ης Απριλίου αποτελεί ένα ρεαλιστικό σενάριο για την άρση των περιορισμών στο λιανεμπόριο ή τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Ως προς τα σχολεία, θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους.
Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου οι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους θα δηλώνουν το αποτέλεσμα της εξέτασης.
Ελεγχόμενο άνοιγμα
Μιλώντας στο Mega, ο Άκης Σκέρτσος παρουσίασε συνοπτικά την κυβερνητική στρατηγική, η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «ελεγχόμενο άνοιγμα».
Ο υφυπουργός Επικρατείας ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει βασικό ρόλο στην κυβερνητική επικοινωνία για την πανδημία, είπε συγκεκριμένα:
«Η στρατηγική που θα εφαρμόσουμε από τις αρχές Απριλίου έχει ως στόχο, το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, δραστηριοτήτων που έχουν μείνει σε αναστολή εδώ και πολύ καιρό, κι έχουν στερήσει, και σε οικονομικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε ψυχικό, πολλά πράγματα από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου