Sunday, 24 October, 2021

Το Δημόσιο κατά της οικογένειας του μικρού Μάριου που σκοτώθηκε από σφαίρα στο Μενίδι

Στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας αναμένεται να βρεθεί σήμερα η οικογένεια του μικρού Μάριου, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια

έπεσε στο προαύλιο χώρο του σχολείου του χτυπημένος από μία αδέσποτη σφαίρα, η οποία λίγες ώρες αργότερα του στοίχισε τη ζωή του.
Η υπόθεση του 11χρονου μαθητή πρόκειται να συζητηθεί σε δεύτερο βαθμό σήμερα, καθώς το Δημόσιο έχει ήδη ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, με την οποία επιδικάστηκε το συνολικό ποσό των 490.000 ευρώ στην οικογένεια. Μάλιστα, η συζήτηση ενδεχομένως να είχε λάβει χώρα νωρίτερα, ωστόσο η οικογένεια του Μάριου είχε ζητήσει την αναβολή της εν αναμονή της αίτησης που είχε υποβάλει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για συμβιβασμό της υπόθεσης.
Συγκεκριμένα, στις 15 Ιανουαρίου 2021 οι συγγενείς του 11χρονου, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, Θεοδ. Μαντά, υπέβαλε αίτημα προς το ΝΣΚ, ζητώντας να παραιτηθεί από την έφεσή του το Δημόσιο και εκείνοι αντιστοίχως από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου. Αρκετούς μήνες αργότερα -με αποτέλεσμα να αναβληθεί η υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο- το ΝΣΚ έκρινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κάποια συμφωνία, απόφαση η οποία ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 6-5. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι η εισήγηση επί της αιτήσεως ήταν θετική, καθώς η δικηγόρος του ΝΣΚ, η οποία καλείται σήμερα να δικάσει την υπόθεση, είχε υποστηρίξει ότι “δεν υφίστανται πραγματολογικά στοιχεία υπέρ του Δημοσίου ικανά να δικαιολογήσουν την κρίση για απόρριψη της αίτησης και συνακόλουθα να θεωρηθεί ότι η τελευταία αυτή λύση είναι συνετή και ενδεικνυόμενη, εφόσον η πιθανότητα ευδοκίμησης της έφεσης του Δημοσίου είναι πολύ μικρή, όπως προκύπτει από τα όλως ενδεικτικώς αναφερόμενα στατιστικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παρούσας υποθέσεως”.
Η αποζημίωση
Πάντως, το Διοικητικό Πρωτοδικείο με την υπ’ αριθμ. Α1465/2020 απόφαση του, έχει επιδικάσει συνολικά χρηματική ικανοποίηση 490.000 ευρώ στην οικογένεια, και συγκεκριμένα 130.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους γονείς, 80.000,00 στην αδερφή, 50.000 σε κάθε ένα από δύο γιαγιάδες και ένα παππού. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, “ α) ο ως άνω Δήμος βρίσκεται αντιμέτωπος, τουλάχιστον από το έτος 2013 (χρόνος εκπόνησης του πρώτου επιχειρησιακού σχεδίου), με μια πιθανολογούμενη έξαρση της εγκληματικότητας, ειδικότερη έκφανση της οποίας αποτελεί το ευρέων διαστάσεων φαινόμενο της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, η ιδιαίτερη επικινδυνότητα του οποίου είχε, ήδη, αναφανεί κατά το χρόνο που έλαβε χώρα το ένδικο συμβάν, από τα περιστατικά τραυματισμού από άσκοπους πυροβολισμούς που είχε καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία,
β) παρά την ανθεκτικότητα που εμφάνιζε η έξαρση αυτή της εγκληματικότητας απέναντι στα ληφθέντα από την αστυνομία μέτρα αντιμετώπισης της μέχρι και το ένδικο συμβάν, τα μέτρα αυτά έβαιναν διαρκώς μειούμενα, και πάντως δεν ενισχύονταν, χωρίς να προκύπτει ότι ο περιορισμός αυτός των μέτρων αστυνόμευσης εδραζόταν σε συγκεκριμένες αξιολογήσεις και στη διαπίστωση κάποιας ορισμένης κάμψης του φαινομένου,
γ) το εναγόμενο παρανόμως παρέλειψε να λάβει διά των αστυνομικών οργάνων του τα προσήκοντα μέτρα προστασίας της σχολικής εκδήλωσης της 7.6.2017, συνιστάμενα συγκεκριμένα στην εγκαθίδρυση, διακριτικού έστω, μηχανισμού επιτήρησης των σχολείων της επίμαχης περιοχής, ιδίως κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ως η επίμαχη.
Η παράλειψη αυτή συνδεέται αιτιωδώς με το ένδικο συμβάν, καθότι ένας τέτοιος μηχανισμός, συνιστάμενος, κατά βάση, στη διακριτική έστω παρουσία αστυνομικού οργάνου, θα ήταν ικανός και πρόσφορος, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας και τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, να αποθαρρύνει την εκδήλωση εγκληματικών ενεργειών, μεταξύ των οποίων και την παράνομη και άσκοπη χρήση όπλων, πλησίον των σχολείων της επίμαχης περιοχής , και επομένως να αποτρέψει το ένδικο τραγικό συμβάν.
Το ένδικο περιστατικό αποτέλεσε το επισφράγισμα μιας μακρόχρονης περιόδου έξαρσης της εγκληματικότητας στην επίμαχη περιοχή”.
Η αδέσποτη σφαίρα
Από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι σήμερα ο δράστης αυτού του τραγικού εγκλήματος δεν έχει εντοπιστεί. Ήταν 21:25 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης, όταν ο 11χρονος Μάριος περίμενε την έναρξη του θεατρικού μέρους της εκδήλωσης, μαζί με τους συμμαθητές του, ενώ λίγο πιο πέρα βρισκόταν η μητέρα του, η οποία ήταν και δασκάλα του σχολείου. Από τη μία στιγμή στην άλλη, το παιδί έπεσε αναίσθητο στο προαύλιο του σχολείου, αιμορραγώντας από το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Μέσω ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε στο ΓΝΑ «Αγία Σοφία», όπου και κατέληξε στις 22:23, ενώ από την έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής προέκυψε ότι ο θάνατος του παιδιού προήλθε από βολίδα όπλου, που του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο.
Η οικογένεια στις 25.4.2018 κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο τελευταίο για την εγκληματική παραμέληση επί μακρό χρονικό διάστημα της περιοχής του Μενιδίου, αν και γνώριζαν πολύ καλά την αυξημένη εγκληματικότητα της περιοχής. Στο δικόγραφο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονταν και έγγραφα των αστυνομικών αρχών σύμφωνα με τα οποία από 1.1.2010 έως και 5.2.2017 έχουν σχηματισθεί 339 δικογραφίες για άσκοπη χρήση όπλων, καθώς και από το 2015 έως το 2017 έχουν σχηματισθεί 671 δικογραφίες για διατάραξη κοινής ησυχίας.
News247.gr 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου