Thursday, 25 April, 2024

Τσιόδρας: Όταν γίνει, η άρση των περιορισμών θα είναι σταδιακή και ελεγχόμενη

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Δανίας που αρχίζει και χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού
“Είναι νωρίς ακόμη για να χαλαρώσουν τα μέτρα” είπε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τα σχέδια της Δανίας για χαλάρωση των μέτρων και αν χρειαστεί να προτείνει ο ίδιος περαιτέρω μέτρα στον πρωθυπουργό ποια θα είναι αυτά, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: “Η φίλη Δανία έχει ανακοινώσει μέτρα περιορισμού του lockdown. Αν κοιτάξει κανείς το μήνυμα πίσω από αυτά θα δει λέξεις όπως σταδιακά, ήσυχα, ελεγχόμενα. Και εμείς πρέπει να σκεφτούμε σιγά σιγά, ότι η διαδικασία αυτή θα είναι σταδιακή, ήσυχη και ελεγχόμενη. Ποτέ κάτι δεν γίνεται απότομα. Η ελπίδα και η παρατήρηση συνεχίζεται. Στη Δανία το lockdown γλίτωσε τουλάχιστον 200 ζωές.
Η εμπειρία μάς διδάσκει ότι πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός όταν αφαιρεί τα μέτρα για έναν τέτοιο ιό που διασπείρεται ταχύτατα. Φυσικά όταν άλλες χώρες προηγούνται, εμείς παρακολουθούμε επιστημονικά τι γίνεται εκεί. Θέλει σώφρονα σκέψη, σύνεση και όχι παρόρμηση. Θα αντιδράσουμε με βάση την επιστήμη και αποδεικτικά στοιχεία, αλλά και με τη βοήθεια μεθόδων για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, όπως οι μαζικοί εργαστηριακοί έλεγχοι και η ανοσία στον πληθυσμό. Είναι νωρίς για εμάς και θα περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα στη Δανία”.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου