Friday, 19 August, 2022
Τελευταίες Ειδήσεις

Φωτιά στον Έβρο: Υπό απειλή η περιοχή NATURA στο δάσος της Δαδιάς

Φωτιά στον Έβρο: Υπό απειλή η περιοχή NATURA στο δάσος της Δαδιάς – Περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων

Με περαιτέρω ενίσχυση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, που καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προσπαθούσαν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, συνεχίζεται από νωρίς το πρωί η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Λύρα Σουφλίου.

Στην περιοχή επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα, εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου και ΟΤΑ και από αέρος έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο. Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηρίζει το βράδυ που προηγήθηκε ιδιαίτερα δύσκολο, κυρίως λόγω των συνεχών αλλαγών της κατεύθυνσης των ανέμων, οι οποίοι παραμένουν και σήμερα ασθενείς.

«Δύσκολη η νύχτα. Υπάρχουν πολλές εστίες και ενώ δεν έχει δυνατούς ανέμους το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε το γεγονός ότι άλλαζε η φορά τους. Η τοποθεσία της πυρκαγιάς είναι δυσπρόσιτη και ευτυχώς που φέτος το Δασαρχείο έκανε συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, έργα που διευκόλυναν την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η κινητοποίηση ήταν άμεση, ο αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων ικανός και υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τον δήμο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί. Σημειώνεται, ότι η βλάστηση της περιοχής (πυκνό πευκοδάσος με δέντρα μεγάλης ηλικίας) που έχει παραδοθεί στις φλόγες, καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Στις παρυφές του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς το μέτωπο

Σύμφωνα και με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, με την έλευση της νύχτας η φωτιά είχε καθηλωθεί λόγω των ασθενών ανέμων στην περιοχή, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε το γεγονός, ότι οι φλόγες κινούνταν νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος, εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς. Νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής, η φωτιά έκαιγε στις παρυφές του δάσους, καίγοντας πυκνό πευκοδάσος, σε δύσβατο σημείο. Το δάσος της Δαδιάς είναι μια εξαιρετικά παρθένα περιοχή με πολύ πυκνή δασική κάλυψη, ενώ αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση.

Αποτελεί μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου τέσσερις εστίες πυρκαγιών και συγκεκριμένα στα Λάβαρα, στην Παλαγιά Αλεξανδρούπολης, νότια του αεροδρομίου και στο χωριό Ισαάκιο Διδυμοτείχου.

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Τραγανό και Βάρδα. Καλή εικόνα στα Άγναντα

Χωρίς ενεργό μέτωπο και οριοθετημένες είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα σε δασικές εκτάσεις στις περιοχές Τραγανό και Βάρδα στην Ηλεία, ενώ η φωτιά στην περιοχή ‘Αγναντα παρουσιάζει καλή εικόνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή Τραγανό του δήμου Πηνειού εξακολουθούν να επιχειρούν 38 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα και 14 οχήματα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση. Στην περιοχή της Βάρδας, του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ώστε να κατασβέσουν πλήρως τη φωτιά και να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή Άγναντα του δήμου Ήλιδας, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που συνεχίζουν να επιχειρούν, αποτελούνται από 115 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 36 οχήματα. Η φωτιά, όπως προαναφέρθηκε, παρουσιάζει καλή εικόνα και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εξακολουθούν να επιχειρούν, προκειμένου να την ελέγξουν πλήρως. Σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, υπάρχει ετοιμότητα, ώστε να επιχειρήσουν εναέρια μέσα και στις τρεις φωτιές, εάν αυτό βέβαια χρειαστεί.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Υψηλός είναι και σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουλίου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, σε «υψηλό κίνδυνο 3» βρίσκονται:

Αττική και Κύθηρα, κεντρική & νότια Εύβοια

Πολλές περιοχές σε Πελοπόννησο, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία

Κρήτη, νησιά σε Ιόνιο και ανατολικό Αιγαίο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου