Sunday, 2 April, 2023

Ενέργεια: τι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση μέχρι 30/9 βάσει Μνημονίου

Το τρίτο Μνημόνιο που συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας ο Αλέξης Τσίπραςκαι που θα κληθεί να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα για τον ενεργειακό κλάδο που θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, τις οκτώ από τις συνολικά 26 δράσεις.

Όπως μεταδίδει το energypress, πρόκειται για τα εξής μέτρα:

• Δημιουργία τριών κινητών μονάδων επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση τουλαθρεμπορίου.

• Εφαρμογή καθεστώτος για το προσωρινό και μόνιμο σύστημα πληρωμών δυναμικότητας(πιο γνωστό ως Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος). Η εκκρεμότητα με το μεταβατικό μηχανισμό της φετινής χρονιάς θα επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση αμέσως μετά τις εκλογές. Οσον αφορά για το νέο μόνιμο μηχανισμό, η ΡΑΕ, και ο ΑΔΜΗΕ δίνουν αγώνα δρόμου ώστε ως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχει σχέδιο που να ταιριάζει στις πραγματικές ανάγκες του συστήματος.

• Τροποποίηση κανόνων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (στόχος να αποφευχθεί η λειτουργία σταθμών κάτω από το μεταβλητό τους κόστος, πρόκειται για το μηχανισμό ανάκτησης κόστους, τον παλιό ΜΑΜΚ). Η προπαρασκευαστική από τη ΡΑΕ δουλειά βρίσκεται σε εξέλιξη, άγνωστο ωστόσο αν θα επιτευχθεί ο στόχος του Σεπτεμβρίου.

• Θέσπιση κανόνων για τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του διαχειριστή της αγοράς.

• Εφαρμογή μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, με ιεράρχηση των τιμολογίων διανομής.

• Εφαρμογή διακοπτόμενων συμβάσεων (φυσικό αέριο, οι γνωστές συμβάσεις διακοψιμότητας). Υπάρχει το έτοιμο να εφαρμοσθεί από την προηγούμενη κυβέρνησησχέδιο.

• Αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του κόστους, αντικαθιστώντας την 20% έκπτωση για τους χρήστες υψηλής τάσης με τιμολόγια βάσει του οριακού κόστους παραγωγής

• Συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδιασμό συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με στόχο μείωση κατά 25% των μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ. Η ΡΑΕ δουλεύει πάνω στη σχετική πρόταση. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, οι αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα που αναφέρονται ανωτέρω όσον αφορά στα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα.

—Το νέο τοπίο στις ΑΠΕ

Όσον αφορά στις ΑΠΕ, πρόκειται να προωθηθεί το νέο μοντέλο λειτουργίας του κλάδουμετά την κατάργηση των εγγυημένων τιμών. Στόχοι είναι η ενίσχυση της δραστηριότητας με την εγκατάσταση νέας πράσινης ισχύος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και η οριστική εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος σύμφωνα με τις προβλέψεις θα διαμορφωθεί σε αρνητικό έδαφος μετά από μια σύντομη περίοδο που θα είναι πλεονασματικός.

Όλα αυτά δίχως να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να ασχοληθεί και το ζήτημα των υδρογονανθράκων, αφού Δύο μήνες μετά από τις 14 Ιουλίου, οπότε και κατατέθηκαν οι τρεις προσφορές για το διαγωνισμό των 20 οικοπέδων σε Ιόνιο, Κρήτη, και το υπουργείο ΠΑΠΕΝ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στα διαδικαστικά βήματα για την αποσφράγισή τους.

www.econews.gr

Ενέργεια: τι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση μέχρι 30/9 βάσει Μνημονίου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου