Tuesday, 23 April, 2024

Ζούνε καλύτερα και περισσότερο όσοι τρώνε καυτερά φαγητά!

Πολλές πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το να προσθέτουμε μπαχαρικά στα πιάτα μας, εκτός από τη βελτιωμένη γεύση

μπορεί να εξασφαλίσει και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια τονίζουν όλο και περισσότερο τη σπουδαιότητα των καυτερών φαγητών και των μπαχαρικών στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στο αδυνάτισμα και στην προστασία του οργανισμού από μολύνσεις και ιούς.
Φάε καυτερά… Ζήσε περισσότερο!
Νέα αμερικανο-κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal καταδεικνύει πως μπορούν να χαρίσουν και μερικά επιπλέον χρόνια ζωής!
Όσοι συμμετέχοντες έτρωγαν καυτερά φαγητά 1-2 φορές την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν κατά 10% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη κ.α.).
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη παρουσιάζει απλώς μια συσχέτιση, χωρίς να αποτελεί απόδειξη για τη συμβολή των πικάντικων φαγητών και των καυτερών μπαχαρικών στην υγεία (χρειάζονται περισσότερες μελέτες).
Δες πιο κάτω πώς ακριβώς σε βοηθούν:
1.Βοηθούν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος
Τα πικάντικα φαγητά συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και έχουν την ικανότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Όταν τα καταναλώνεις, η θερμοκρασία του σώματός σου ανεβαίνει.
Έτσι, αυξάνεται η ροή του αίματος και η καρδιά χτυπά πιο δυνατά. Οι πιπεριές βοηθούν στην ενδυνάμωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες A και C.
2.Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου
Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά πικάντικα γεύματα, μπορούσαν να κοιμηθούν πιο εύκολα. Επίσης, ξυπνούσαν ευκολότερα και είχαν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3.Βελτιώνουν την πέψη
Τα πικάντικα μπαχαρικά βελτιώνουν επίσης τη διαδικασία της πέψης, επειδή αυξάνουν την έκκριση υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι.
Αυτό με τη σειρά του, θα αυξήσει τη ροή του αίματος προς το στομάχι καθώς και τη βλεννογόνο επένδυση γύρω από αυτό. Η καψαϊκίνη επίσης βοηθά στο να σκοτώνονται τα βακτήρια και αποτελεί τόσο προληπτική, όσο και θεραπευτική ουσία για τα έλκη στο στομάχι.
Ωστόσο, αν έχεις καούρα από τα πικάντικα τρόφιμα, προσπάθησε να πάρεις ένα αντιόξινο χάπι, που θα εξουδετερώσει τα οξέα στο στομάχι.
4.Βοηθούν στο κρυολόγημα
Το συστατικό καψαϊκίνη, επιταχύνει την εφίδρωση και απαλύνει τη δυσφορία που προκαλεί η γρίπη και τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Βοηθά επίσης στο να ανοίξουν οι ρινικές δίοδοι (ανοίγει η μύτη σου).
Μπορεί επίσης να μειώσει την ιγμορίτιδα και άλλα συμπτώματα που έχουν σχέση με τη γρίπη.
5.«Ανεβάζουν» τη διάθεση
Οι καυτερές πιπεριές ενισχύουν το επίπεδο της σεροτονίνης και των ενδορφινών, οι οποίες κάνουν τον οποιοδήποτε πόνο να εξασθενεί και μας προσφέρουν μια αίσθηση ευεξίας.
Ήξερες ότι μπορούν να λειτουργήσουν σαν αντικαταθλιπτικό και σαν ισχυρό αγχολυτικό;
6.Είναι ωφέλιμες για την καρδιά
Οι καυτερές πιπεριές βελτιώνουν την ικανότητα του σώματος να διαλύει τους θρόμβους στο αίμα.
Έρευνα έχει δείξει ότι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL ή αλλιώς «κακή» χοληστερόλη) αντιστάθηκε στην οξείδωση για περισσότερο χρόνο (κάτι που μπορεί να φράξει τις αρτηρίες) όταν προστέθηκε chilli στην καθημερινή διατροφή, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο.
Η καψαϊκίνη στις πιπεριές καταπολεμά επίσης τη φλεγμονή, η οποία έχει αναγνωριστεί σαν ένας παράγοντας κινδύνου για τις παθήσεις της καρδιάς. Επιπλέον, οι στατιστικές δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν πικάντικα φαγητά, σημειώνουν πολύ μικρότερο ποσοστό πιθανοτήτων να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
7.Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη που επιταχύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και βοηθά το σώμα να κάψει θερμίδες γρηγορότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή η καψαϊκίνη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και συμβάλλει στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού.
Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πικάντικα φαγητά, καταναλώνουν μικρότερες μερίδες, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν και λιγότερες θερμίδες.
Τι λες; Πείστηκες να τρως περισσότερες πικάντικες τροφές;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου