Friday, 29 March, 2024

Καρκίνος: Νέα θεραπεία κατέστρεψε τους όγκους σε κεφάλι και τράχηλο ετοιμοθάνατων ασθενών

Η κλινική δοκιμή αποτελεί ορόσημο και συνίσταται σε κοκτέιλ ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων, ενώ έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών

και του νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου.
Μία πολλά υποσχόμενη νίκη κατά του καρκίνου πέτυχαν ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου και του Royal Marsden NHS Foundation Trust στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής.
Το κοκτέιλ ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων είναι πιθανό να αποτελέσει τη νέα αντικαρκινική θεραπεία, ενώ η δοκιμή έγινε σε ασθενείς που θεωρητικά βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της νόσου αλλά σώθηκαν χάρη στο συγκεκριμένο συνδυασμό φαρμάκων.
Μιλώντας στον Guardian, ασθενής, ο οποίος αναμενόταν να πεθάνει πριν από τέσσερα χρόνια, αναφέρθηκε στην «εκπληκτική» στιγμή που οι νοσοκόμες του τηλεφώνησαν εβδομάδες μετά την ένταξή του στη μελέτη για να του πουν ότι ο όγκος του είχε «εξαφανιστεί εντελώς».
Ο 77χρονος είναι πλέον απαλλαγμένος από τον καρκίνο και την περασμένη εβδομάδα πήγε κρουαζιέρα με τη σύζυγό του.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ο συνδυασμός των φαρμάκων nivolumab και ipilimumab οδήγησε σε μείωση του μεγέθους των όγκων σε ετοιμοθάνατους ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.
Σε κάποιες περιπτώσεις ο καρκίνος εξαφανίστηκε εντελώς, με τους γιατρούς να μένουν έκπληκτοι που δεν βρήκαν κανένα ανιχνεύσιμο σημάδι της νόσου. Το κοκτέιλ αυτό των δύο ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό νέο όπλο κατά πολλών μορφών προχωρημένου καρκίνου, πιστεύουν οι ειδικοί.
Παρόμοια οφέλη έχουν καταγραφεί σε δοκιμές του συνδυασμού φαρμάκων σε ασθενείς με καρκίνο των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου σε τελικό στάδιο. Επίσης, οι παρενέργειες της ανοσοθεραπείας ήταν πολύ λιγότερες σε σύγκριση με τη συχνά εξαντλητική φύση της «ακραίας» χημειοθεραπείας, η οποία είναι η συνήθης θεραπεία που προσφέρεται σε πολλούς ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης 3, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ετοιμοθάνατοι ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, ήταν πρώιμα και όχι σημαντικά στατιστικά, αλλά εξακολουθούσαν να έχουν «κλινικό νόημα», δήλωσε το ICR, με ορισμένους ασθενείς να ζουν μήνες ή χρόνια περισσότερο και να έχουν να αντιμετωπίσουν λιγότερες παρενέργειες. «Πρόκειται για ελπιδοφόρα αποτελέσματα», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Kristian Helin, διευθύνων σύμβουλος του ICR. «Οι ανοσοθεραπείες είναι πιο ήπιες, πιο έξυπνες θεραπείες που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου