Wednesday, 21 April, 2021

Λιγνάδης: Προφυλακιστέος μετά την απολογία του

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά την απολογία του ενώπιον της 19ης ανακρίτριας της Αθήνας

για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή δύο ανηλίκων.
Μετά από πολύωρη διαδικασία που ξεκίνησε στις 15.30, όταν ξεκίνησε να απολογείται ο καλλιτέχνης, Ανακρίτρια και Εισαγγελέας εξέφρασαν την άποψη πως ο κατηγορούμενος πρέπει να προφυλακιστεί.
Η 19η τακτική ανακρίτρια είχε ταχθεί υπέρ της σύλληψης του καλλιτέχνη, με βάση τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, τα οποία σε συνδυασμό με τη διάρκεια της δράσης του κρίθηκε ότι τον καθιστούν ύποπτο τέλεσης και νέων αξιόποινων πράξεων.
Η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Είχε παραδώσει απολογητικό υπόμνημα στην δικαστική λειτουργό με το οποίο, αρνούμενος κάθε πράξη, χαρακτήρισε μυθοπλασίες όσα του καταλογίζονται από τους δύο παθόντες. Με την ολοκλήρωση της απολογίας κατέθεσαν στην ανακρίτρια μάρτυρες που προτάθηκαν από τον κατηγορούμενο προς απόδειξη ισχυρισμών που έχει προβάλει για να αντικρούσει τους δύο καταγγέλλοντες.
Πριν ξεκινήσει η απολογία είχε προηγηθεί, στις 12.00, η αυτοπρόσωπη παρουσία του στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπου εξετάστηκε η ένσταση ακυρότητας της προδικασίας που είχε υποβάλει διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του Αλέξη Κούγια. Η ένσταση απορρίφθηκε από τους δικαστές.
Ο κατηγορούμενος κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, για λόγους πρόληψης τέλεσης νέων αδικημάτων εκ μέρους του.
Αλέξης Κούγιας: Αν δεν ήταν ο Λιγνάδης θα ήταν ελεύθερος
Μετά την απόφαση για προσωρινή κράτηση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας δήλωσε:
«Ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Θα προσφύγουμε κατά της διάταξης της ανακρίτριας για την προσωρινή κράτηση. Είναι μία δικογραφία χωρίς στοιχεία, μία δικογραφία που αν δεν ήταν (ο) Λιγνάδης θα ήταν με συνοπτικές διαδικασίες ελεύθερος».
Σύμφωνα με τη Σοφία Φασουλάκη και το OPEN:
Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, είχε νωρίτερα καταθέσει μέσω του δικηγόρου του ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές όφειλαν να τον καλέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου προκειμένου να καταθέσει και όχι να προχωρήσουν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.
Το δικαστικό συμβούλιο ωστόσο απέρριψε την ένσταση του, με την ανακρίτρια να τον καλεί τελικά σε απολογία, στις 3:30 το μεσημέρι της Πέμπτης.
Αμέσως μετά, η ανακρίτρια κάλεσε τους μάρτυρες που είχε προτείνει για την υπεράσπιση του, και ειδικότερα την ηθοποιό Ελένη Κούρκουλα, τον επιχειρηματία Διονύση Παναγιωτάκη και τον αδελφό του κατηγορουμένου. Οι δύο πρώτοι κλήθηκαν προκειμένου να ενισχύσουν το άλλοθι του ότι τον Αύγουστο του 2015 που κατηγορείται για τον έναν από τους δύο βιασμούς, εκείνος έκανε διακοπές στην Ιθάκη.
Την ίδια ώρα δυο άλλοι προτεινόμενοι μάρτυρες οι Ιωάννης Παναγόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη και Αγησίλαος Μικελάτος, ηθοποιός διαχώριζαν τη θέση τους αναφέροντας σε κοινή ανακοίνωση τους πως δεν γνωρίζουν «τίποτε σχετικά με την ουσία της υπόθεσης».
Τι είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης στην απολογία του
Στην απολογία ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την βαρύτατη κατηγορία που αντιμετωπίζει υπογραμμίζοντας: «Ουδέποτε στην ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική-σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς την συναίνεση του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιοδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία».
Στο υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέφερε ότι οι μηνύσεις και οι μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος του «είναι απολύτως ψευδείς και κατασκευασμένες και τις αρνούμαι κατηγορηματικά».
Χαρακτηρίζει την υπόθεση κατασκευασμένη «από δικηγόρους που είναι νομικοί σύμβουλοι του ΔΣ του ΣΕΗ και ως υποδομή έχει την ευθεία αντιπαράθεση μου εδώ και χρόνια με τα πρόσωπα που συγκροτούν το ΔΣ για τον τρόπο που διαχειρίζονται την ένωση Ελλήνων ηθοποιών και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους και εξαιτίας αυτής της αντιπαραθέσεως υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού και αυτών και ιδίως με τον πρόεδρο αυτής και μέτριο ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος συμπτωματικά και όχι αξιοκρατικά βρίσκεται σε αυτή τη θέση».
Στο υπόμνημα, που αριθμεί 27 σελίδες ισχυρίστηκε ότι αρχικά σκοπός ήταν «η ηθική εξόντωση μου δια του χαρακτηρισμού μου ως παιδόφιλου και βιαστή και όχι ο εγκλεισμός μου στην φυλακή» ενώ στην πορεία «άλλαξε το σχέδιό τους και με την προσδοκία ότι από αυτή την υπόθεση θα μπορούσαν να έχουν και οικονομικό κέρδος λόγω του κλίματος που είχαν πετύχει να δημιουργηθεί για το πρόσωπο μου, βρήκαν δύο αδίστακτους και ανήθικους ανθρώπους και έφτιαξαν δύο ιστορίες, μια τον Αύγουστο του 2010 και μία τον Αύγουστο του 2015, πιθανολογώντας ότι τον Αύγουστο που είναι ο μήνας των παραστάσεων στην Επίδαυρο και στα άλλα θερινά θέατρα, θα ήμουν στην Αθήνα, χωρίς καν να φροντίσουν να ελέγξουν τα προγράμματα των παραστάσεων και να έχουν μια στοιχειώδη αξιοπιστία».
Επίσης αναφέρθηκε διεξοδικά και στην πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του για παραγεγραμμένο αδίκημα αλλά και την γυναίκα που κατέθεσε λίγες ώρες πριν εκδοθεί το ένταλμα σε βάρος του. Για την μάρτυρα μάλιστα ανέφερε πως «πρόκειται για μια κοπέλα που είχε εμμονή με το πρόσωπο μου».

hellasjournal.com

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου