Saturday, 2 December, 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Κυριαρχία ΝΔ, κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ, κρατά το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ διακηρύσσει ότι είναι δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου σε περιφέρειες και δήμους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ «συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία. Είναι ξεκάθαρα με μεγάλη διαφορά η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση», για να προσθέσει ότι ο μεγάλος στόχος είναι ένας: «Η παράταξή μας, η δημοκρατική παράταξη, να είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η αξιόπιστη προοδευτική δύναμη που θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τη Νέα Δημοκρατία».

Μάλιστα, ο Ν. Ανδρουλάκης άφησε την αιχμή του κατά του ανοίγματος που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης για «νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη, που θα μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο», λέγοντας: «Η αγωνία μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία να έχει έναν αξιόπιστο, αξιόμαχο, ισχυρό αντίπαλο. Και αυτό δεν θα επιτευχθεί με σόου. Αυτό θα επιτευχθεί με αγώνα καθημερινό, με πολιτικό πρόγραμμα συγκροτημένο, με θέσεις μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν».

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, κάνοντας «ταμείο» για τον πρώτο γύρο, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους, λέγοντας πως το κόμμα έδειξε τη δυναμική του.

Στο ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας να αναδείξουν συγκεκριμένες πτυχές των αποτελεσμάτων της Κυριακής, ανέφεραν ως παραδείγματα τους τρεις μεγάλους δήμους, όπου:

Δήμος Πειραιά: Ο Γιάννης Μώραλης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποστηριχθεί σταθερά από το κόμμα από το 2014, επανεκλέχθηκε δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή.

Δήμος Αθηναίων: Ο Χάρης Δούκας έκανε την ανατροπή, παρότι ανακοινώθηκε μόλις πριν από ενάμιση μήνα, και πέρασε στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ο Στέλιος Αγγελούδης, επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πήγε στον δεύτερο γύρο απέναντι στον νυν δήμαρχο, Κώστα Ζέρβα.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ενημερώνει ότι «μέλη του κόμματος και στελέχη με διαχρονική πορεία στην παράταξη κέρδισαν 72 δήμους ενώ σε τροχιά διεκδίκησης στον δεύτερο γύρο είναι άλλοι 40 δήμοι». Επίσης αναφέρει ότι «στις περισσότερες των περιφερειών το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπερκέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γίνεται το σημείο αναφοράς και της ψήφου απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές σε δύο κρίσιμες αναμετρήσεις, στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ακόμη αναφέρει ότι «στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα-Θεσ/νικη-Πειραιά, οι αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις δίνουν ισχυρό παρών. Ξεχωρίζουμε τις Σέρρες όπου την ανατροπή σε μια καραμανλική περιοχή έκανε η κ. Μητλιάγκα. Μεγάλοι δήμοι όπως Κόρινθος, Μινωα Πεδιάδας, Ρέθυμνο, Χανιά εξέλεξαν ήδη δήμαρχο. Σε τροχιά διεκδίκησης είναι Καβάλα, Κοζάνη, δήμος Ιωαννιτών κλπ. Στο λεκανοπέδιο, Αγία Βαρβάρα, Καλλιθέα εξέλεξαν ήδη δήμαρχο από τις τάξεις της παράταξης, ενώ με αξιώσεις θα δοθεί η μάχη σε Βύρωνα, Ηλιούπολη, Αιγάλεω, Ίλιον, Πετρούπολη, Άγιο Δημήτριο».

Μια πιο διεισδυτική ματιά στον χάρτη των αποτελεσμάτων βγάζει επίσης ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει τα ποσοστά του, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, σε πέντε περιφέρειες: Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, ενώ έχει πεσμένα ποσοστά στις υπόλοιπες 8.

Αναλυτικά:

Στην Αττική, όπου ήταν και το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ (σε όλα τα αστικά κέντρα για την ακρίβεια), πήγε στο 13,31%, από 7,71% των εθνικών καλπών του Ιουνίου, προσθέτοντας περίπου 40.000 ψήφους. Ωστόσο, στις περιφερειακές εκλογές του 2019 ο Γιάννης Σγουρός είχε έρθει τρίτος με ποσοστό 17,4%, μόλις 2,3% πίσω από τη δεύτερη Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ, δύο μήνες νωρίτερα, στις εθνικές εκλογές του Μαΐου, είχε λάβει πανελλαδικά 8,1%. Τώρα, με το ΠΑΣΟΚ να έχει συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 11,84%, ο Γ. Σγουρός ήρθε τέταρτος στην Περιφέρεια Αττικής με ποσοστό 13,31%.

Στην Κρήτη, το ΠΑΣΟΚ από 21,37% εκτινάχθηκε στο 78,26% με τη σαρωτική επικράτηση του Σταύρου Αρναουτάκη. Πλην όμως, ο κ. Αρναουτάκης προέρχεται μεν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε ευρεία στήριξη, τόσο επίσημα από τη ΝΔ όσο και από τοπικές δυνάμεις όλων των αποχρώσεων.

Στη Θεσσαλία ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα αθροιστικά να ανέβει το ποσοστό από το 13,27% των εκλογών του Ιουνίου στο 34,1%. Αν δει κανείς τα αθροιστικά ποσοστά των εθνικών εκλογών στους νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 13,27% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,25%.

Στη Δυτική Μακεδονία το ΠΑΣΟΚ από το 14,47% των εθνικών εκλογών ανέβηκε στο 21,48%. Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, που στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε λάβει το 2019 -που στηρίχθηκε μόνο από το ΠΑΣΟΚ- 15,26%, ενώ ο Θ. Καρυπίδης που είχε το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 24,25%. Αθροιστικά, το 2019 οι δύο υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσαν 39,51%, ενώ στις εκλογές της Κυριακής η υποψήφια των δύο κομμάτων μόνο 21,48%.

Ποσοστά εθνικών εκλογών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε Θεσσαλία-Δυτική Μακεδονία

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (επανεξελέγη από τον α’ γύρο ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Φάνης Σπανός), ο Λουκάς Αποστολίδης, τον οποίο επέλεξε να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, έλαβε ποσοστό 6,84%, σχεδόν το μισό από όσο είχε λάβει η Κατερίνα Μπατζελή (11,35%) το 2019.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Δαμιανός Καγγελίδης, έλαβε 8,96%, ενώ το 2019 ο τότε υποστηριζόμενος από το κόμμα, Κώστας Σιμιτσής, είχε πάρει 11%.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας (στέλεχος ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Έρευνας το 2016), που ανακοινώθηκε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και ακολούθως στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει τη μάχη στον δεύτερο γύρο με τον κ. Αγοραστό.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (εξελέγη ο Νεκτάριος Φαρμάκης από τον α’ γύρο με ποσοστό κοντά στο 60%) ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Σκιαδαρέσης, ήταν δεύτερος. Ωστόσο, τα ποσοστά του (13,1%) ήταν πολύ χαμηλότερα για τον χώρο σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές του 2019, όταν ο Απόστολος Κατσιφάρας είχε λάβει ποσοστό άνω του 32%.

Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Νικηφόρος Παπανικόλας επίσης είναι δεύτερος. Πλην όμως, στο Νότιο Αιγαίο το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 13,48% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και στις αυτοδιοικητικές έφτασε το 15,21%. Ωστόσο, ο υποψήφιος που είχαν κατεβάσει από κοινού ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ το 2019, Μανώλης Γλυνός, είχε πάρει ποσοστό 33%, ενώ τώρα ο μεν Νικηφόρος Παπανικόλας του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 15,1% και μαζί με την υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Καραγιάννη (10,92%) αθροίζουν σχεδόν 26%.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Εκεί το ΠΑΣΟΚ υπέστη μεγάλη μείωση των ποσοστών του, της τάξης (μεσοσταθμικά) του 8%. Μάλιστα, σε ορισμένους νομούς έπεσε και κάτω από το μισό, όπως στην Κορινθία (από 13,66%, έπεσε στο 5,92%), στην Αργολίδα (από 15,01% στο 8,2%), στη Λακωνία (από 15,21% στο 6,87%), ενώ στην Αρκαδία «κράτησε», χάνοντας περίπου 500 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο ο Απόστολος Τζιτζικώστας) ο Χρήστος Παπαστεργίου είναι δεύτερος με 10,61%, ενώ το 2019 ο ίδιος είχε λάβει 7,22%.

Η «έκπληξη» ήρθε στην Έδεσσα, με την εκλογή του Γιάννη Τσεπκεντζή που ενώ κάποιοι θεωρούσαν σίγουρο τον Γιάννη Μουράτογλου, προερχόμενο από τη ΝΔ, η «Κοινωνία σε Κίνηση» από τον ΣΥΡΙΖΑ, έπιασε 51,42% έναντι της «Συνεργασίας Ευθύνης» που πλησίασε με 45,6% αλλά δεν τα κατάφερε κι έτσι είχαμε εκλογή δημάρχου από την 1η Κυριακή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου