Friday, 19 April, 2024

«Αλλάζουμε πορεία» 25η Ιανουαρίου – ημέρα προοπτικής

«Αλλάζουμε πορεία»  25η Ιανουαρίου – ημέρα προοπτικής

Άρθρο της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη

Φίλες και φίλοι,
Οι εκλογές της 25 Ιανουαρίου είναι χωρίς αμφιβολία από τις κρισιμότερες της μεταπολίτευσης. Σ’ αυτές τις εκλογές θα κριθούν σωρευτικά ζητήματα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσης που θα μεταβάλλουν την πορεία της χώρας τουλάχιστον για τις επόμενες δυο δεκαετίες.
Αυτές οι τόσο σημαντικές αλλαγές και μεταβολές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορούν μια σειρά από θέματα που ξεκινούν από την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών και των θεσμών που καταρρακώθηκαν από τις πολιτικές της συγκυβέρνησης και φτάνουν μέχρι την ανοικοδόμηση της οικονομίας.
Και πρόκειται κυριολεκτικά για ένα σχέδιο ανοικοδόμησης διότι η χώρα και η κοινωνία δεν θα έχουν καμία προοπτική παρά μόνο μέσα από μια πραγματικά ανταγωνιστική και αναδιανεμητική οικονομία που θα παράγει υπεραξίες και πλούτο και θα μπορεί να στηρίζει ένα εκτενές κράτος πρόνοιας και ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής ευημερίας.
Γύρω από αυτόν τον τόσο σημαντικό πυλώνα, της σύγχρονης και παραγωγικής οικονομίας, θα μπορέσουμε να χτίσουμε τους θεσμούς, την δημοκρατία και την κοινωνία που επιθυμούμε. Διότι Δημοκρατία και ευημερούσα κοινωνία, με την διαπλοκή, την κατοχή των τραπεζών στα χέρια αυτών που τις έφεραν εδώ που είναι σήμερα, με μέσα ενημέρωσης που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων χειραγωγώντας την κοινή γνώμη των πολλών δεν πρόκειται να υπάρξει. Η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει λοιπόν την επανίδρυση των θεσμών. Προϋποθέτει αξιόπιστη και ανεξάρτητη δικαιοσύνη, προϋποθέτει αναδιανομή και διαφάνεια στην κατανομή των πόρων, προϋποθέτει ρήξη του κράτους και της Δημοκρατίας με τα συμφέροντα που την καθοδηγούσαν και την πνίγουν.
Το δικό μας πρόγραμμα θέτει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την απομείωση του χρέους. Διότι χωρίς μια οριστική διευθέτηση του χρέους η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν θα μπορέσουν να βρεθούν ποτέ ξανά σε τροχιά ευημερίας και ανάπτυξης. Το χρέος εμφανίζεται ως μια τεράστια θηλιά που πνίγει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την κοινωνία και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα λόγω του χρέους δεν είναι σήμερα μια κανονική και πλήρων δικαιωμάτων χώρα της Ε.Ε. ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να μας κάνουν και να παραμείνουμε σ’ αυτήν την επαχθή κατάσταση για μακρύ χρονικό διάστημα. Βασικά, αδιαμφισβήτητα δικαιώματα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, στο πεδίο των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου έχουν ανασταλεί ρητώς ή υπορρήτως από τους δανειστές με την πρόφαση του χρέους και της τήρησης των δεσμεύσεων. Εμείς λέμε ότι η μόνη δέσμευσή μας είναι η ευημερία του ελληνικού λαού και γι αυτό θα δώσουμε την μάχη του χρέους με όλες μας τις δυνάμεις.
Το δικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει την μείωση των φόρων για τους πολλούς. Την ενίσχυση των εισοδημάτων και την αύξηση της κατανάλωσης που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Το δικό μας πρόγραμμα δεν έχει άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών. Γιατί εμείς προσβλέπουμε στην ανάπτυξη της δικής μας οικονομίας, στις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις και όχι σε παραπλανητικά προγράμματα προσέλκυσης δήθεν επενδυτών άνευ όρων και προϋποθέσεων σε μια διαλυμένη χώρα. Εμείς θέλουμε η χώρα να ανήκει στους Έλληνες, και όχι σε κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Θέλουμε οι δημόσιες επιχειρήσεις να αναπτύσσονται προς όφελος των πολιτών, των καταναλωτών και της οικονομίας.
Εμείς επιδιώκουμε οι φόροι των Ελλήνων πολιτών να πηγαίνουν σε παραγωγικές επενδύσεις και στο κράτος πρόνοιας, όχι σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, ούτε στην εγχώρια συμμορία συμφερόντων που λυμαίνεται την ζωή και την δημοκρατία μας.
Θα αναρωτιέστε βέβαια πώς θα γίνουν όλα τα παραπάνω.
Τη θεμέλιο βάση για όλα αυτά αποτελεί μια ειλικρινής και σθεναρή διαπραγμάτευση για το χρέος. Μια μάχη που η συγκυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Και όλα αυτά φίλες και φίλοι γιατί η συγκυβέρνηση αποφάσισε να μην αξιοποιήσει την υπόσχεση που οι ίδιοι οι δανειστές μας είχαν δώσει με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσω των αρχηγών κρατών από το 2012, για οριστική διευθέτηση του χρέους.
Θα σας αναφέρω μόνο πως για το 2015 έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό δαπάνες για τόκους της τάξης των 8 δις ευρώ. Χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τις συντάξεις, το κράτος πρόνοιας, την μείωση των φόρων και άλλες σημαντικές αναπτυξιακές δράσεις αντί να δίνονται για την συνεχή αναχρηματοδότηση δανείων που πνίγουν την οικονομία.
Η μεγάλη μάχη που έχει μπροστά της η ελληνική δημοκρατία υπό μια προοδευτική Κυβέρνηση είναι αυτή του χρέους. Από την επιτυχή έκβαση αυτής της μάχης θα κριθούν και μια σειρά από άλλα θέματα, όπως η επανίδρυση του κράτους και των θεσμών, η επανεκκίνηση της οικονομίας, η επιστροφή σ’ έναν ομαλό κοινοβουλευτικό βίο. Θα είναι η μεγάλη μάχη της δημοκρατίας σε μια Ευρώπη που κυλάει όλο και περισσότερο σε αυταρχικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Σε μια Ευρώπη που ξεκίνησε για τους λαούς και κατέληξε για τους τραπεζίτες. Εμείς θέλουμε η χώρα μας να ευημερήσει εντός της Ευρώπης και θέλουμε μια άλλη Ευρώπη.
Η μάχη για να ξεφύγει η κοινωνία, η οικονομία και η Δημοκρατία μας από τον βρόγχο των δανειστών θα είναι εντατική, αλλά θα είναι και νικηφόρα.
Και αυτό το ξέρουν πολύ καλά και οι ίδιοι οι δανειστές μας και όσοι επωφελούνται από αυτήν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Γι’ αυτό και δίνουν αγώνα υπέρ πάντων με όλα τα μέσα. Για να ανατρέψουν την ήττα τους. Εσείς όμως ξέρετε. Βλέπετε και αντιλαμβάνεστε την αλήθεια. Γι’ αυτό είμαι σίγουρη πως στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα ψηφίσετε το σωστό, γιατί ψηφίζουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο για την ίδια μας τη ζωή. Προσωπικά θα βρίσκομαι, όπως πάντα, κοντά σας σε αυτήν την δύσκολη μάχη, σθεναρός εκπρόσωπος των συμφερόντων των πολιτών και της ευημερίας του τόπου μας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου