Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ι. Σηφακής :«Η αυτοδύναμη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νίκη του λαού μας απέναντι στις εγκληματικές πολιτικές που διέλυσαν την κοινωνία»

Ι. Σηφακής :«Η αυτοδύναμη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νίκη του λαού μας απέναντι στις εγκληματικές πολιτικές που διέλυσαν την κοινωνία»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ι. ΣΗΦΑΚΗ

Κύριε Σηφάκη, είμαστε ουσιαστικά τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές και βλέπουμε να καλλιεργείται ή να εντείνεται από διάφορες πλευρές ένα κλίμα φόβου. Μήπως τελικά ο φόβος είναι ο μοναδικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής;
Το μόνο που τους έχει απομείνει είναι η καλλιέργεια αόριστου και νεφελώδους φόβου χωρίς την παραμικρή σχέση με την οποιαδήποτε πραγματικότητα. Οι πολίτες, όπως φαίνεται πολύ χαρακτηριστικά και από τις περιοδείες μας αυτών των ημερών σε όλο τον Νομό, έχουν αποφασίσει την ανατροπή, την αλλαγή πολιτικής για να σωθεί η κοινωνία και η χώρα. Όλη αυτή η καλλιέργεια κλίματος ότι με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει η «δευτέρα παρουσία» θα πέσουν στο απόλυτο κενό. Η αυτοδύναμη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νίκη του λαού μας απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές Σαμαρά –Βενιζέλου, απέναντι στις εγκληματικές πολιτικές που διέλυσαν την κοινωνία, κατέστρεψαν την παραγωγική βάση της χώρας, ξεπούλησαν τον δημόσιο πλούτο και έφθασαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο λαός θέλει να σηκώσουμε λίγο το κεφαλάκι μας, να αισθανθεί τον νέο πατριωτισμό που μόνο η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οδεύουμε προς μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας είπε σαφέστατα ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαγραφεί πάνω από το 50% του χρέους που έχει σήμερα η χώρα. Πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτό αναγνωρίζεται πλέον όχι μόνο από δυνάμεις που εκφράζουν τις θέσεις των ευρωπαϊκών λαών σε όλες τις χώρες που βρίσκονται στην ίδια ή παρόμοια κατάσταση αλλά πλέον εκφράζεται και από κύκλους εξουσίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής που αντιμετωπίζουν με «ρεαλισμό» την κατάσταση. Η άμεση προοπτική σε λίγες μέρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει «αναγκάσει» ακόμη και τους Γερμανούς να μιλούν για την ανάγκη να ξαναδούν με διαφορετική προσέγγιση το θέμα αυτό. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η διαφαινόμενη νίκη των PODEMOS στην Ισπανία και η άνοδος του αντίστοιχου κόμματος στην Ιρλανδία είναι «καμπανάκια» ότι αν δεν αντιμετωπίσουν τα δημόσια χρέη των χωρών της Ευρώπης με διαφορετική προσέγγιση θα κινδυνεύσουν να χάσουν «τα αυγά και τα πασχάλια». Είναι ένας από τους λόγους που η διαφαινόμενη αλλαγή στην Ελλάδα έχει σημαντικότατη σημασία στο Ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο πλαίσιο καθόσον το «πειραματόζωο» αντέδρασε με ανέλπιστο τρόπο για τους εμπνευστές του πειράματος και γίνεται η σπίθα για προοδευτικές πολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη.

Αν δεν καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ όσα υπόσχεται, λόγω μη συνεργασίας με τις ”εξωτερικές” δυνάμεις, τι θα συμβεί κ. Σηφάκη;
Το κλίμα στην Ευρώπη και όσα προανέφερα δείχνουν ότι η ισχυρή διαπραγμάτευση που θα κάνει με τους δανειστές η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα αν ο λαός είναι σε θέση επαγρύπνησης και ετοιμότητας να υπερασπίσει μια κυβέρνηση που παλεύει για τα συμφέροντα του. Όταν πηγαίνεις σε μια διαπραγμάτευση πηγαίνεις για να κερδίσεις. Και η Ευρώπη έχει την «κουλτούρα» της διαπραγμάτευσης. Η πλήρης υποταγή των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου μας έφερε σε σημείο στοιχειώδεις αρχές που έχουν στην λογική τους οι Ευρωπαίοι (την συζήτηση, την διαπραγμάτευση κλπ) να τα θεωρούμε ως ανέφικτα. Ο λαός, σε όποια περίπτωση, θα είναι αυτός που θα αποφασίσει για την πορεία του.
Επειδή έχει γίνει πολύ συζήτηση για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά κυρίως τα οικονομικά, για τον αγροτικό τομέα, μια και ο νομός μας είναι κατ΄εξοχήν αγροτικός τι ακριβώς προτείνετε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργασμένο και αναλυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα που μπορεί όποιος επιθυμεί να το βρεί και να το μελετήσει στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν λίγες μέρες η υπεύθυνη αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ειρήνη Κατσινοπούλου ανέπτυξε το πρόγραμμα αυτό στην Κρύα Βρύση σε εκδήλωση της νεοσύστατης οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Κρύας Βρύσης.
Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε στον Νομό μετά την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ . Πρέπει πέραν των γενικότερων πολιτικών (μείωση αγροτικού πετρελαίου στα 0,7€/λίτρο όπως είναι σε όλη την Ευρώπη, τον έλεγχο στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, ίδρυση αγροτικής Τράπεζας, αφορολόγητο στις 12.000 € καθαρού εισοδήματος (περί τις 30.000 € τζίρο), ΕΛΓΑ που αν καλύπτει όλες τις ζημίες σε όλα τα στάδια και από όλα τα καιρικά φαινόμενα και το εγγυημένο εισόδημα ( με ασφαλιστικές εισφορές που θα διεκδικηθεί να καλυφθούν κατά ένα τμήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση)), αυτό που πρέπει να δούμε είναι η βοήθεια στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της Πέλλας για την αυτοοργάνωση του, τον νέο συνεργατισμό, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να πάει ούτε ένα βήμα.

Έχουμε ακούσει τις απόψεις σας κατά καιρούς ως επικεφαλή της αντιπολίτευσης του δήμου Αλμωπίας, γνωρίζετε τα θέματα της περιοχής σας, όπως και της Έδεσσας. Αν εκλεγείτε βουλευτής όμως θα είστε η φωνή των πολιτών όλου του νομού στη Βουλή. Έχετε γνώση των ζητημάτων που απασχολούν τους δήμους Σκύδρας και Πέλλας;
Ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό τα προηγούμενα χρόνια ασχολήθηκα με τα προβλήματα όλου του Νομού τα περισσότερα των οποίων είναι κοινά σε όλες τις περιοχές του Νομού. Είμαι πλήρης γνώστης των βασικών προβλημάτων και έχουμε προτάσεις για την λύση τους. Ιδιαίτερα για τα προβλήματα του κάμπου ( αρδευτικό κλπ) και από τις ιδιαίτερες γνώσεις μου μέσα από την ειδικότητα μου έχω προτείνει λύσεις που μπορούν να διεκδικηθούν. Αρδευτικά έργα, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, συγκοινωνιακά έργα (σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σκύδρας μέσω Γιαννιτσών, ολοκλήρωση του άξονα Χαλκηδώνας- Όρια Ν. Φλώρινας, κάθετος άξονας στην Εγνατία, αντιμετώπιση των σημαντικότατων προβλημάτων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών με την πολιτική πλήρους απαξίωσης του που ακολουθήθηκε, αξιοποίηση της γεωθερμίας στο τόξο Λουδία-Κρύα Βρύση- Γαλατάδες- Σκύδρα για θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις και προωρίμανση καλλιεργειών, περιβαλλοντικά προβλήματα στον Λουδία και στιην περιοχή της Λάκκας, άλλη λογική για την διαχείριση απορριμάτων και την μετατροπή του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών σε ΧΥΤΥ, αξιοποίηση των στρατοπέδων για ελεύθερους χώρους, προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη μέσα από την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, διατήρηση των κοινωνικών δομών και τόσα άλλα.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει ”χθες” στο νομό;
Το σημαντικότερο είναι η Πέλλα να ξεφύγει από την απομόνωση από τους συγκοινωνιακούς άξονες με την ολοκλήρωση της Εθνικής οδού Χαλκηδώνας- όρια Ν. Φλώρινας, τον κάθετο άξονα στην Εγνατία Σκύδρα- Κουλούρα και την σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης Σκύδρας και Αριδαίας μέσω Γιαννιτσών. Ακόμη η έξοδος προς τον Βορρά με την βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του άξονα Αριδαία- Αρχάγγελος- Αξιούπολη – Εύζωνοι και του άξονα Γιαννιτσά- Γουμένισσα- ΠΑΘΕ.
Οι υποδομές για τον αγροτικό τομέα για την επίτευξη φτηνής άρδευσης με ελεύθερη ροή. Τα φράγματα, λιμνοδεξαμενές κλπ. Αναλυτικό πρόγραμμα όσον αφορά τα συγκεκριμένα έργα έχουμε παρουσιάσει στα προγράμματα των δημοτικών συνδυασμών που υποστηρίξαμε.
Οι βελτιώσεις στις τουριστικές υποδομές με προεξάρχουσα θέση τις υποδομές στα Λουτρά Πόζαρ ( κατασκευή σύγχρονου υδροθεραπευτήριου), χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν ( κατασκευή σαλέ στα καλύβια του Γιαννακούλα και Lift από εκεί προς τις σημερινές εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού με ενδιάμεση στάση στον Στρατιώτη), ολοκλήρωση του μουσείου Πέλλας, αξιοποίηση πολλών προορισμών με αξιόλογο τουριστικό ενδιαφέρον και στους τέσσερεις Δήμους του Νομού, φτηνά τουριστικά πακέτα, σχέσεις με τις γειτονικές χώρες για την αύξηση του τουριστικού προϊόντος.
Αντιπλημμυρικά έργα στην τάφρο 66 και στον Λουδία. Έργα προστασίας του περιβάλλοντος στην λίμνη Βεγορίτιδα, στον Λουδία και την Λάκκα καθώς και σε όλες τις περιοχές αμμοληψιών. Προστασία του δασικού περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη υλοτομία.
Αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων για θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις και προωρίμανση αγροτικών καλλιεργειών.
Ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των αστικών αποβλήτων με διαλογή στην πηγή, οικιακή και δημοτική κομποστοποίηση, ανακύκλωση και απομάκρυνση των λίγων τελικών αποβλήτων σε ΧΥΤΥ μετά την μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.
Δομές κοινωνικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε συνεργασία των Δήμων, εθελοντών και της εκκλησίας.

Το προσωπικό σας μήνυμα κ. Σηφάκη προς τους πολίτες ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου ποιο είναι;
Να αψηφήσουν τους αναίτιους και ανιστόρητους φόβους και να απαιτήσουν την αλλαγή πολιτική για την χώρα και την κοινωνία. Την ανατροπή της επικίνδυνης συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, να επιλέξουν την ελπίδα που συμπυκνώνεται στην κυβέρνηση κοινωνικής προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Να απαιτήσουν την αξιοπρέπεια, την δημοκρατία και την δικαιοσύνη. Να δώσουν εντολή κατάργησης των μνημονιακών νόμων και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη θα είναι νίκη όλου του λαού. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου