Friday, 19 April, 2024

Χοιρινά μπριζολάκια της Τσικνοπέμπτης

Χοιρινά μπριζολάκια της Τσικνοπέμπτης

Υλικά:Για 4 άτομα

12 χοιρινά μπριζολάκια, από λαιμό ή σπάλα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τα κόψει σε πάχος ½ εκ.)

Για τη μαρινάδα
1 κουτάκι (330 ml) μπίρα απλή
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
4 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
100 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
λίγο μπαχάρι, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις πατάτες με μπέικον
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 – 5 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια, περίπου 2 εκ.
150 γρ. καπνιστό μπέικον, άκοπο, σε κύβους του 1 εκ.
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ (ή σε λεπτές ροδέλες)
150 ml ζωμός κρέατος*
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Μπριζολάκια: Σε ένα φαρδύ μπολ βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι. Βάζω μέσα τα μπριζολάκια, ανακατεύω καλά με τα χέρια για να βραχούν και σκεπάζω το μπολ. Τα μαρινάρω εντός ή εκτός ψυγείου για 3 – 4 ώρες.
Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά (ή προθερμαίνω μια οικιακή, ηλεκτρική ψησταριά, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή). Μαζί ζεσταίνω και τη σχάρα του φούρνου (πρέπει να είναι καυτή για να μην κολλήσουν επάνω της τα μπριζολάκια). Στραγγίζω τα μπριζολάκια από τη μαρινάδα, την οποία βάζω σε ένα μπολάκι και την αφήνω κατά μέρος.
Λαδώνω τη σχάρα και αραδιάζω τα μπριζολάκια στη σειρά. Την τοποθετώ σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου. Σε ένα χαμηλότερο ράφι στερεώνω ένα ταψί, για να συγκεντρωθούν εκεί τα υγρά και το λίπος από το ψήσιμο. Ψήνω τα μπριζολάκια για 5 – 7 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν στο κέντρο τους. Στη διάρκεια του ψησίματος τα αλείφω σε τακτά χρονικά διαστήματα με τη μαρινάδα, με ένα πινέλο.

Πατάτες (τις ετοιμάζω όσο ψήνονται τα μπριζολάκια): Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το μπέικον για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό, έχοντας αφήσει το περισσότερο από το νόστιμο λίπος του στην κατσαρόλα. Το βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνω να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ρίχνω στην κατσαρόλα τις κομμένες πατάτες και τις σοτάρω για περίπου 12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν στο εσωτερικό τους. Προσθέτω το κρεμμύδι και σοτάρω για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι και αυτό να ροδίσει ελαφρώς.
Σβήνω με το ζωμό και δυναμώνω τη φωτιά. Μαγειρεύω για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να σωθούν τα υγρά και οι πατάτες να μείνουν με το λαδάκι τους. Ξαναβάζω στην κατσαρόλα το μπέικον, ανακατεύω μια-δυο φορές και αποσύρω.

Σερβίρισμα: Μοιράζω από 3 μπριζολάκια σε τέσσερα μεγάλα πιάτα (ή τα βάζω σε μεγάλη πιατέλα) και συνοδεύω με τις πατάτες και το μπέικον.

http://www.dinanikolaou.gr/

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου