Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κάστανα: ιδέες και συμβουλές για να τα βάλετε στο πιάτο σας

Μόλις πιάνουν τα κρύα, τα κάστανα αρχίζουν σιγά-σιγά να αποτελούν σνακ της ημέρας, είτε βραστά, είτε ψητά και πάντα αχνιστά και μυρωδάτα. Τα οφέλη τους πολλαπλά , αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθώντας στη μείωση της χοληστερόλης, τονώνουν το ανοσοποιητικό χάρη στη βιταμίνη C , είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ που βοηθούν στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σύνθεση του RNA και την αντιγραφή του DNA, ενώ περιέχουν και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στην καρδιά. Με τόσο πλούσια διατροφική αξία, γιατί να μην τα βάζουμε πιο συχνά στη διατροφή μας; Κι αν αναζητάτε τρόπους, ιδού μερικοί!

Κάντε τα πουρέ

Βράστε καθαρισμένα κάστανα, απομακρύνετε τον εσωτερικό φλοιό τους και αφού βράσουν καλά (μπορείτε να τα βράσετε και σε ζωμό κρέατος), περάστε τα από τη μηχανή του πουρέ . Βράστε τον πολτό τους για λίγο ακόμα με βούτυρο και γάλα και στη συνέχεια συνδυάστε τα με βρασμένες πατάτες , περνώντας τα όλα μαζί από το μύλο λαχανικών και, προσθέτοντας λίγο αλάτι, γάλα και βούτυρο ακόμα (για 1 κιλό πατάτες θα χρειαστείτε μισό κιλό κάστανα). Ο πουρές αυτός μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με μπριζόλες, ψητό χοιρινό και γαλοπούλα κι έχει μια ελαφρώς γλυκιά και μοναδική γεύση.

Προσθέστε τα στο ριζότο

Ξεφλουδίστε λίγα κάστανα και ψήστε τα σε βαθύ τηγάνι , καραμελώνοντάς τα με λίγο βούτυρο και καστανή ζάχαρη. Αφού τα σβήσετε με λευκό κρασί, προσθέστε το ρύζι σας ρίχνοντας σιγά-σιγά ζωμό κοτόπουλου κάθε φορά που απορροφά τα υγρά. Προσθέστε στο τέλος λίγο βούτυρο, ανακατέψτε τα όλα μαζί και πασπαλίστε μοσχοκάρυδο.

 Βάλτε τα στη σούπα σας

Φτιάξτε μια πεντανόστιμη βελουτέ σούπα κάστανου , βράζοντας τα κάστανά σας αρχικά μόνα τους, έπειτα κόβοντάς τα σε μικρότερα κομμάτια και βράζοντας τα μαζί με άλλα υλικά όπως κρεμμύδι, πράσο, καρότο και ό,τι άλλο σας ταιριάζει και στη συνέχεια πολτοποιώντας το μείγμα. Αν η σούπα σας βγει πιο πηχτή απ’ όσο θα θέλατε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό και να τη βράσετε λίγο ακόμη και φυσικά μην ξεχάσετε αλάτι και πιπέρι για γεύση, λίγο μοσχοκάρυδο και φύλλο δάφνης για άρωμα.

Φτιάξτε γλυκά με κάστανο

Μπορείτε να βράσετε λίγα κάστανα και να προσθέσετε κομμάτια τους στο κέικ σας ή να τρίψετε λίγο και να το πασπαλίσετε στην κορυφή του. Ακόμη, μπορείτε να φτιάξετε τρουφάκια με κάστανο, αφού τα βράσετε, τα κάνετε πουρέ, τα αναμείξετε με ζάχαρη άχνη, βούτυρο, βανίλια, τριμμένη κουβερτούρα και λίγο αμαρέτο και τα πλάσετε, απλώνοντάς τα σε τρούφα σοκολάτας. Φροντίστε μόνο αφού αναμείξετε όλα τα υλικά σας, να τα βάλετε για λίγη ώρα στο ψυγείο ώστε να παγώσουν και να είναι πιο εύκολα στο πλάσιμο.

κάστανα Tips
Διαλέξτε τα προσεκτικά και επιλέξτε τα κάστανα που είναι σφιχτά , δεν έχουν σπασμένο τσόφλι, ούτε ρωγμές και είναι βαριά για το μέγεθός τους.

Αποθηκεύστε τα σωστά σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες στο ψυγείο για 2 εβδομάδες ή στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες.

Αν θέλετε να γλιτώσετε χρόνο, μπορείτε κάποιες φορές να προτιμήσετε τα έτοιμα, καθαρισμένα κάστανα σε κονσέρβα ή βαζάκι, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας.

Για να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα σε ένα πιάτο σαν γαρνιτούρα, χαράξτε τα χιαστί στη βάση τους, βράστε τα για 25-30 λεπτά σε αλατισμένο νερό μέχρι να ανοίξει λίγο η φλούδα και αφού βράσουν, καθαρίστε τα όσο είναι ζεστά, γιατί μετά η εξωτερική φλούδα σκληραίνει.

Αν τα προτιμάτε σε μικρά κομμάτια στο φαγητό, κόψτε τα στη μέση και βράστε τα σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά κι έπειτα πιέστε τα. Θα δείτε ότι θα βγουν εύκολα από το φλοιό τους.

Αφού τα βράσετε μόνα τους, προσθέστε τα στο μείγμα σας στην κατσαρόλα ή το ταψί τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος.

clickatlife.gr

Κάστανα: ιδέες και συμβουλές για να τα βάλετε στο πιάτο σας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου