Wednesday, 24 April, 2024

Ντομάτα η ζουμερή

Ντομάτα η ζουμερή

Είναι ένας καρπός που περιέχει πολύ νερό, γι’ αυτό είναι και ζουμερή, λίγες θερμίδες (μόλις 19 τα 100 γραμμάρια), πολλές βιταμίνες όπως βιταμίνη C, β-καροτίνη, αρκετή ποσότητα σε κάλιο και μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Λόγω της σύστασής της προτρέπει τα νεφρά να φιλτράρουν μεγάλες ποσότητες λίπους συγκεντρωμένου στο αίμα. Αυτό την κάνει εξαιρετικά υγιεινή και απαραίτητη στην διατροφή μας.

 Όταν ο καρπός της ντομάτας είναι ώριμος, έχει έντονο κόκκινο χρώμα διότι περιέχει τη χρωστική λυκοπένιο. Η λυκοπένη ανήκει στην οικογένεια των αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ ωφέλιμες στον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι επιδιορ-θώνουν τις βλάβες που δημιουρ-γούνται λόγω της οξείδωσης στα κύτταρα, στους ιστούς και στα όργανα. Έτσι, οι ουσίες αυτές καταπολεμούν φαινόμενα όπως αυτά της γήρανσης και της καρκινοποίησης και προλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση.

 Μπρουσκέτες με ντομάτα και ελιές

Υλικά

15 φέτες μπρουσκέτας από ψωμί μπαγκέτας

4 ντομάτες

1 φλιτζάνι καθαρισμένες ελιές

Φύλλα βασιλικού

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

 Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κύβους και ανακατεύουμε με τις ελιές.

Τοποθετούμε το μείγμα ντομάτας σε κάθε μπρουσκέτα που την εχουμε ψήσει ελαφρώς στο φούρνο ή την φρυγανιέρα. Ψιλοκόβουμε το βασιλικό και αφήνουμε μερικά φύλλα ολόκληρα για το ντεκόρ. Πασπαλίζουμε με λίγο βασιλικό, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και ντεκοράρουμε με τα φύλλα βασιλικού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου