Thursday, 28 March, 2024

Έγκριση χρηματοδότησης προγραμμάτων ΟΕΦ

Έγκριση χρηματοδότησης προγραμμάτων ΟΕΦ

Την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΟΕΦ για την τριετία 2015 – 2018 έδωσε  σήμερα στην δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου.

Με την απόφαση χρηματοδοτούνται 66 ελαιοκομικοί φορείς με το συνολικό ποσό κοινοτικής ενίσχυσης 33.294.000 ευρώ, πλέον εθνικής και ίδιας συμμετοχής.

Για την κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων στους Ελαιοκομικούς Φορείς, ακολουθήθηκαν τα κριτήρια που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός 611/14 άρθρο 6. Ειδικότερα, ελήφθη υπόψη το μέγεθος της ελαιοκομικής δραστηριότητας κάθε περιοχής (αριθμός παραγωγών, στρεμμάτων, δένδρων, παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς κ.λπ.) αλλά και οι οικονομικές δυνατότητες κάθε φορέα που είχε υποβάλλει πρόγραμμα εργασίας. Τα χρήματα του προγράμματος, άλλωστε, προέρχονται από την παρακράτηση 2% επί των 550 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης που λαμβάνουν οι 412.000 ελαιοπαραγωγοί της χώρας και συνεπώς είναι απολύτως επιβεβλημένη η «επιστροφή», στις οργανώσεις παραγωγών μέσω των προγραμμάτων, κατά τρόπο αναλογικό.

Σχετικά με τη διαφοροποίηση που υπάρχει σε ορισμένες ΟΕΦ στην τελική κατανομή, σε σχέση με την προέγκριση της κεντρικής γνωμοδοτικής επιτροπής, επισημαίνεται το εξής: η πρόταση της γνωμοδοτικής επιτροπής δεν είχε λάβει επαρκώς υπόψη τα κριτήρια του κανονισμού 611/14, αλλά ούτε την ανάγκη αναλογικότητας στην αξιολόγηση των προγραμμάτων και την κατανομή των κονδυλίων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κάποιες αδικίες και αστοχίες. Η τελική κατανομή αίρει αβλεψίες και διορθώνει ανισορροπίες στην κατανομή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε τα εξής: «Το πρόγραμμα των ΟΕΦ είχε οργανωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με την  έκδοση υπουργικών αποφάσεων  και η περίοδος υποβολής των προτάσεων συνέπεσε με την εκλογική περίοδο. Ως νέα πολιτική ηγεσία, δεν είχαμε δυστυχώς την ευκαιρία να καθορίσουμε τις βασικές αρχές του προγράμματος έτσι ώστε να αντανακλούν μια διαφορετική αντίληψη και μια διαφορετική στρατηγική για τον ελαιοκομικό τομέα.  Οφείλουμε όμως να κατανείμουμε τα κονδύλια κατά τον βέλτιστο τρόπο, αλλά και να παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση των προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό έδωσα εντολή για άμεσο σχεδιασμό ενός αξιόπιστου συστήματος που θα ελέγχει αυστηρά κατά την τρέχουσα τριετία την εφαρμογή, τα χρονοδιαγράμματα και την απόδοση των νέων προγραμμάτων των Οργανώσεων Παραγωγών. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την ανάπτυξη του κλάδου και όχι για τη συντήρηση γραφειοκρατικών και αναποτελεσματικών μηχανισμών. Ανεξάρτητα από το τι γινόταν στο παρελθόν, είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι, στο εξής, κάθε ευρώ εθνικής και κοινοτικής δαπάνης θα πιάνει τόπο».

Για να δείτε τον  κατάλογο της τελικής κατανομής της κοινοτικής ενίσχυσης πατήστε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου