Wednesday, 24 April, 2024

Εγκρίθηκε η στήριξη της Ε.Β. Ζάχαρης

Εγκρίθηκε η στήριξη της Ε.Β. Ζάχαρης

Στην επικύρωση του σχεδίου νόμου, με το οποίο εγκρίνεται η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για έκτακτη χρηματοδότηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες χρηματοοικονομικές ανάγκες της, προχώρησαν μετά από δύο ημέρες συζητήσεων οι Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα πρέπει να συζητηθεί και να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η έκτακτη χρηματοδότηση είναι ύψους 20 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΒΖ ΑΕ.

Η έκθεση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου  αφορά στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.» και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Το σχέδιο νόμου ψήφισαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν ο εισηγητής της ΝΔ και οι αγορητές της Χρυσής Αυτής, Το Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ το καταψήφισαν. Το σχέδιο νόμου κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε.

Όπως λέχθηκε κατά τη συζήτηση, φέτος σπάρθηκαν 45.000 στρέμματα, εκτάσεις περιορισμένες που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μία ακόμη χρήση με αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει και άλλες πρόσθετες δραστηριότητες, με παρεμφερή προϊόντα και προϊόντα σε νέες συσκευασίες, ώστε να αυξήσει τα έσοδά της.

Από πλευράς των εκπροσώπων των αγροτών τονίσθηκε ότι με τη Ολοκληρωμένη Διαχείριση και τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση (για φέτος εκτιμάται στα 53 ευρώ/στρέμμα), η τευτλοκαλλιέργεια μπορεί να έχει θετική προοπτική. Μάλιστα, τονίστηκε ότι το 2009, που δεν υπήρχαν ούτε η ολοκληρωμένη διαχείριση, αλλά ούτε και η συνδεδεμένη ενίσχυση, είχαν καλλιεργηθεί με τεύτλα 234.000 στρέμματα.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι τευτλοκαλλιεργητές ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα χρήματα από την ολοκληρωμένη διαχείριση για τις καλλιεργητικές περιόδους 2012 και 2013.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου