Wednesday, 24 April, 2024

Στην Τουρκία 7-8 Μαΐου οι υπουργοί Γεωργίας των G20

Στην Τουρκία 7-8 Μαΐου οι υπουργοί Γεωργίας των G20
Στον πυρετό της αγροτικής πολιτικής θα βρεθεί το διήμερο 7-8 Μαΐου η Κωνσταντινούπολη λόγω της συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας της G2O.

Στο εν λόγω φόρουμ η επισιτιστική ασφάλεια θα βρεθεί στο επίκεντρο, με την επιστήμη και τις συζητήσεις για νέους κανόνες που θα διευκολύνουν το εμπόριο με αναπτυσσόμενες χώρες να αποτελούν το βασικό πεδίο διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και τα μέλη της Ευρωβουλής θα συζητήσουν και για την νέα ΚΑΠ αλλά και τις ενέργειες για την ενδιάμεση αναθεώρηση της.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τους ομολόγους του υπουργούς Γεωργίας, ο Αμερικανός υπουργός, Τομ Βίλσακ, σημείωσε ότι «το υπουργικό G20, προσφέρει μία σημαντική πλατφόρμα για τις συζητήσεις των γεωργικών ηγετών, γύρω από την βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων σε όλο τον κόσμο», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι από την πλευρά των Η.Π.Α. η μείωση της απώλειας μετά την συγκομιδή καθώς και τα απορρίμματα των τροφίμων παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Κατά τον ίδιο, τα έθνη πρέπει να αναγνωρίσουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η επιστήμη στην αύξηση της παραγωγής των καλλιεργειών και τον ρόλο που ανοίγουν, με βάση τους κανόνες του εμπορίου που μπορεί να παίζουν σε αναπτυσσόμενες οικονομίες για την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι  G20 στην ουσία είναι ένα φόρουμ, για την υποστήριξη της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας και της λήψης αποφάσεων. Αποτελείται από 19 χώρες και την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Τα μέλη του φόρουμ αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, πάνω από το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία προεδρεύει της G20 για το 2015, ενώ η συνάντηση των υπουργών γεωργίας διαρκεί από τις 7 έως τις 8 Μαΐου

Πηγή: agronews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου