Saturday, 20 April, 2024

Έγκριση δανείου στην ΕΒΖ και επαναλειτουργία της ΕΒΖ είπε η Τζάκρη

Δέσμευση για εξόφληση τεύτλων ως τα Χριστούγεννα

Το πράσινο φως για την απόκτηση πρόσβασης σε ρευστότητα της τάξης των 4-5 εκατ. ευρώ που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη άνεση τρέχουσες πιεστικές ανάγκες της, φαίνεται να εξασφάλισε από την Εθνική Τράπεζα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ, η οποία, ταυτόχρονα, έχει αποστείλει το νέο business plan στην Τράπεζα Πειραιώς, για να το μελετήσει και αναμένει τις αποφάσεις της τελευταίας, αν θα το κάνει αποδεκτό ή όχι.
Τη σχετική πληροφορία για την έγκριση του δανείου από τη «μεγάλη μας φίλη» αποκάλυψε η υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας σε ολιγομελή αντιπροσωπεία τευτλοπαραγωγών από το Πλατύ, τη Λάρισα, τα Γιαννιτσά και την Κοζάνη, με τους οποίους είχε συνάντηση το πρωί του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου.
Τα χρήματα αυτά, όπως εξηγήθηκε στο Agronews, από πηγές που είναι σε θέση να ξέρουν, θα αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερό τους μέρος για την εισαγωγή περίπου 20.000 τόνων από τη ζάχαρη φασόν, που έχουν καλλιεργήσει συνεργαζόμενες ζαχαροβιομηχανίες από τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία, για να μπορέσει η ΕΒΖ να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται στην ελληνική αγορά.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μάλιστα, οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι δυνατό να έχουν πωληθεί μέσα σε τρεις τέσσερις μήνες, δίδοντας τη δυνατότητα στη βιομηχανία να «γυρίσει τα λεφτά της» πολύ γρήγορα και με ικανοποιητικό εμπορικό κέρδος, καθώς η διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης της φασόν ζάχαρης είναι πλέον αρκετά σημαντική.
Δεσμεύσεις για πληρωμή πρώτης ύλης στους παραγωγούς μέχρι τα Χριστούγεννα
«Πυροσβεστική» παρέμβαση όμως, φέρεται να έκανε η κ. Τζάκρη και στο άλλο μείζον θέμα που «καίει» τους τευτλοπαραγωγούς και αφορά την πληρωμή της πρώτης ύλης που έχουν παραδώσει στη βιομηχανία για τη φετινή καμπάνια ζάχαρης και για την οποία, μέχρι τώρα, δεν έχουν δει «δεκάρα τσακιστή». Η υφυπουργός, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας Παύλο Μπογιαννίδη, εμφανίστηκε καθησυχαστική στις ανησυχίες των παραγωγών, μην επαναληφθούν τα περυσινά και τους ανακοίνωσε πως έως τα Χριστούγεννα θα έχουν εξοφληθεί για τη σοδειά τους.
Το ποσό που απαιτείται να βγάλει η ΕΒΖ από τα ταμεία της για να πληρώσει τους αγρότες, κατά πληροφορίες, ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα σχεδόν 3 εκατ. ευρώ είναι το μεταφορικό κόστος (σ.σ. από Λάρισα, Σέρρες, Δυτική Μακεδονία κλπ, στο Πλατύ), εκ των οποίων τα μισά, λέγεται, έχουν ήδη πληρωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι στη φετινή σεζόν τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν με τεύτλα ήταν μόλις 48.000, αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Μπογιαννίδης, «το ενδιαφέρον των παραγωγών μετά το στραπάτσο με τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια φέτος, είναι ζωηρό και αν μας δώσουν τη μοναδική δέσμευση ότι οι πληρωμές θα είναι εξασφαλισμένες, θα καλλιεργήσουμε όσα στρέμματα μας ζητηθούν, για να καλυφθεί η εθνική ποσόστωση ζάχαρης».
Στη διαφαινόμενη αύξηση του ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια τεύτλων συνηγορεί και το γεγονός ότι ήδη η τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ θεωρείται ικανοποιητική ενώ από φέτος υπάρχει κι η συνδεδεμένη ενίσχυση για το τεύτλο, η οποία, βάσει υπολογισμών που έχουν γίνει, την ανεβάζουν στα 53-54 ευρώ το στρέμμα.
Ανάβει ξανά τα φουγάρα από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου το Πλατύ
Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, με το βοριαδάκι και την ηλιοφάνεια, που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες, εν τω μεταξύ, βοήθησε να στεγνώσουν τα χωράφια στις περιοχές καλλιέργειας των τεύτλων και οι παραγωγοί ξανάρχισαν τη συγκομιδή, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα της εβδομάδας.
Ήδη έχουν συγκεντρωθεί αρκετά αποθέματα και από αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου τα φουγάρα στο εργοστάσιο Πλατέος θα ξαναρχίσουν να καπνίζουν, μετά από μια διακοπή περίπου δύο εβδομάδων λόγω έλλειψης πρώτης ύλης. Συνολικά απομένουν να «κοπούν» γύρω στους 60 χιλιάδες τόνους τεύτλα, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δουλέψει το Πλατύ άλλες 8-10 ημέρες, πριν ολοκληρωθεί η καμπάνια.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα η στρεμματική μέση απόδοση είναι λίγο πάνω από τους 5 τόνους, ενώ ο ζαχαρικός τίτλος, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων βροχοπτώσεων, έχει υποχωρήσει από το αρχικό 14 στο 12,80 με 13, μέσο όρο. Ένα επίπεδο που πληρώνεται από την ΕΒΖ στα 38 ευρώ τον τόνο για τον παραγωγό.
Ολοκληρώνει την καμπάνια την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου η Ορεστιάδα
Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας το οποίο αναμένεται να ολοκληρώσει την καμπάνια μέχρι την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, έχοντας επεξεργαστεί 60.000 τόνους τεύτλα. Η συνολική παραγωγή ζάχαρης της Ορεστιάδας υπολογίζεται πως θα είναι 5.000 – 6.000 τόνοι, ενώ άλλοι περίπου 22.000 τόνοι θα είναι η παραγωγή του Πλατέος.

Έγκριση δανείου στην ΕΒΖ και επαναλειτουργία της ΕΒΖ είπε η Τζάκρη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου