Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Έφτασαν οι πρώτοι εργάτες γης από Ινδία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν! Περιμένουν 5.000 από Αίγυπτο

Με το κιάλι περιμένουν οι Έλληνες αγρότες τους εργάτες γης από Ινδία, Αίγυπτο, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Βιετνάμ

Ταϊλάνδη που αναμένεται να καλύψουν εν μέρει το κενό στο εργατικό δυναμικό, ενώ την ίδια ώρα κινδυνεύουν να μείνουν με…τους καρπούς στα δέντρα, όντας αποδεκατισμένοι σε περίοδο συγκομιδής.

Οι αγρότες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε αναζήτησή εργατικού δυναμικού σε ασιατικές χώρες, καθώς οι εργάτες που απασχολούνταν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από την Αλβανία, έφυγαν σε Ευρωπαϊκές χώρες όπου το ημερομίσθιο είναι το διπλάσιο. Αυτοί δε που παρέμειναν, ζητούν μεγαλύτερο μεροκάματο, κάτι στο οποίο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι αγρότες. “Πέφτουμε θύματα εκβιασμού επειδή είναι λίγοι αυτοί που έχουν απομείνει, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα” αναφέρει στο Τhesstoday.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας του αγροτικού συλλόγου Ημαθίας Γιώργος Γαλανομάτης, υπογραμμίζοντας πως “δεν ορίζουμε εμείς το μεροκάματο, αλλά η νομοθεσία”.

5.000 Αιγύπτιοι εργάτες γης ετοιμάζονται για check-in στην Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Χρήστος Γιαννακάκης, που βρέθηκε στο Κάιρο στις αρχές Μαΐου ως μέλος της Μεικτής Επιτροπής που προβλέπεται από την Ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για τη μετάκληση Αιγύπτιων εργατών στην Ελλάδα, δηλώνει στο Τhesstoday.gr ότι η διαδικασία έχει δρομολογηθεί…

Έντονο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη, όπου έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές, ενώ ήδη έχει καταφτάσει στη χώρα μικρός αριθμός εργατών από Ινδία και Μπανγκλαντές, τονίζει ο κ. Γιαννακάκης.

Την περασμένη βδομάδα κατέφτασαν οι πρώτοι Ινδοί και Πακιστανοί εργάτες γης σε όλη την Ελλάδα, δηλώνει στο Thesstoday.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας του αγροτικού συλλόγου Ημαθίας Γιώργος Γαλανομάτης, ωστόσο εξηγεί πως συγκεκριμένα στον κάμπο Ημαθίας-Πέλλας, οι ανάγκες των στρεμμάτων είναι τεράστιες, καθώς εκεί παράγεται το 80% των φρούτων της χώρας. “Υπάρχει γραφειοκρατία για τις άλλες χώρες, η Ασία έχει χρονοβόρα διαδικασία, απαιτεί γύρω στις 60-90 μέρες. Η συμφωνία με την Αίγυπτο θα λύσει μόνο το 10% του προβλήματος, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες μας, και δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν. Αν έρθουν μετά από ενάμιση μήνα, καταστραφήκαμε”… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου