Thursday, 28 March, 2024

Έως Δεκαπενταύγουστο λένε για την πληρωμή της εξισωτικής

Με το βλέµµα στραµµένο στο ∆εκαπενταύγουστο βρίσκονται πλέον οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, οπότε και έχει επανειληµµένως ανακοινωθεί από τους αρµόδιους του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα πληρωθεί η εξισωτική, προκειµένου να ισοφαρίσουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Άλλωστε, όπως προέκυψε και από τις πληρωµές ύψους 77,65 εκατ. ευρώ για 121.000 δικαιούχους παραγωγούς, που «έτρεξαν» µέσα στην εβδοµάδα, οι κτηνοτρόφοι ήταν και οι µεγάλοι «χαµένοι»

Το Δεκαπενταύγουστο περιμένουν για να ισοφαρίσουν οι κτηνοτρόφοι τις «λειψές» συνδεδεμένες που μπήκαν. Σύµφωνα, λοιπόν, µε τις πληροφορίες από τον οργανισµό πληρωµών, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των ενστάσεων, προκειµένου να µέχρι τις 15 Αυγούστου να γίνει η πληρωµή τόσο της εξισωτικής του 2015 όσο και των υπολοίπων του 2014, σύµφωνα µε τις εντολές που έχουν δοθεί από το υπουργείο. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ µιλούν για ποσό περί τα 50 εκατ. ευρώ για την εξισωτική του 2015, ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ύψος του ποσού που θα αφορά τις εκκρεµότητες του 2014. Άλλωστε, πρόκειται για πλάνο, το οποίο επαναλαµβάνει το τελευταίο διάστηµα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε το οποίο «µέχρι τις 15 Αυγούστου θα εξοφληθεί η εξισωτική αποζηµίωση µε το υπόλοιπο 25% όσων έχουν πάρει προκαταβολή, αλλά και όσους δεν πήραν την προκαταβολή τον περασµένο ∆εκέµβριο και όσους ήταν στο δείγµα ελέγχου».

Από φθινόπωρο η βιολογική κτηνοτροφία

Μετά το µεγάλο στοίχηµα της εξισωτικής, προς τα τέλη Αυγούστου, δείχνει τώρα ο νεώτερος προγραµµατισµός για την πληρωµή των αγροπεριβαλλοντικών (βιολογικά, νιτρικά, σπάνιες φυλές κτλ) που εκκρεµούν από το 2012 και αφορούν και τον περισσότερο κόσµο. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνουν ότι η πληρωµή των ανειληµµένων υποχρεώσεων από το προηγούµενο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης που πέρασαν «γέφυρα», µετά και την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ, µε την οποία εγκρίθηκαν 129,35 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των εν λόγω υποχρεώσεων, έχει δροµολογηθεί.

Βέβαια, τίποτα δεν είναι βέβαιο, καθώς την ίδια ώρα από την πλευρά του ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου αφενός κάνει λόγο για τεχνικά ζητήµατα, που πρέπει πρώτα να λυθούν, για να επιτραπεί ο ακριβής προσδιορισµός της ηµεροµηνίας καταβολής και αφετέρου σε πρόσφατη συνάντησή του µε µέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων δεσµεύτηκε για πληρωµή των βιοκαλλιεργητών µέσα στον Αύγουστο. Στο θολό αυτό τοπίο ίσως επιβεβαιώνονται και οι πληροφορίες που τοποθετούν την πληρωµή της βιολογικής κτηνοτροφίας του 2012 από το φθινόπωρο.

Πιστώθηκαν 77.645 εκατ. ευρώ την περασµένη βδοµάδα

Βδοµάδα πληρωµών η προηγούµενη, που έδωσε µια πολυπόθητη ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς, αφήνοντας όµως και µεγάλη µερίδα του αγροτικού κόσµου δυσαρεστηµένη. ∆εν ήταν λίγοι οι αγρότες που ενηµέρωσαν την Agrenda ότι τα ποσά που έλαβαν για τη βασική και την πράσινη ενίσχυση ήταν πολύ µικρά (αφορούσε άλλωστε το 10% του συνόλου της ενίσχυσης για το 2015), ενώ η µεγαλύτερη απογοήτευση ήρθε από εκατοντάδες αιγοπροβατοτρόφους κυρίως των ορεινών και µειονεκτικών περιοχών, που βγήκαν εκτός πληρωµής ή έλαβαν πολύ λιγότερα χρήµατα από αυτά που περίµεναν για τη συνδεδεµένη. Ειδικότερα, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου, µέχρι τις 29 Ιουλίου πιστώθηκαν  77.645.416 ευρώ σε 121.000 δικαιούχους, από τα οποία οι συνδεδεµένες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους για βόειο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας σε ορεινές και πεδινές περιοχές και τα ειδικά δικαιώµατα ανήλθαν στα 47 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, πιστώθηκαν και συµπληρωµατικά ποσά που προέκυψαν µετά τη διενέργεια των ελέγχων σε αγρότες που δεν είχαν πληρωθεί ή που είχαν υποβάλει ενστάσεις και δικαιώθηκαν, για τα καθεστώτα βασικής ενίσχυσης ύψους 11 εκατ. ευρώ, πράσινης ενίσχυσης ύψους 11,5 εκατ. ευρώ και για γεωργούς νεαρής ηλικίας ύψους 500.000 ευρώ.

∆εν περνάνε από αυτό τον δρόµο για το πετρέλαιο

Ότι είναι θέµα χρόνου διαµηνύουν από το υπουργείο Οικονοµικών για την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ που θα ανοίξει και τον δρόµο για την πληρωµή των δικαιούχων παραγωγών, που περιµένουν καρτερικά από το 2013 τα υπόλοιπα της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που τους οφείλονται. Ωστόσο, οι µέρες περνούν και η ενηµέρωση από την αρµόδια του υπουργείου στην οδό Νίκης παραµένει η ίδια. Το βέβαιο, είναι ότι οι αιτήσεις για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο βρίσκονται ακόµα στον έλεγχο, καθώς η όλη διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη τεχνικά, αφού απαιτείται να προηγηθεί συµψηφισµός των οφειλών των παραγωγών µε όποιες υποχρεώσεις τους προς εφορία και ΟΓΑ, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονοµικών.

Πάντως µια νύξη για την εξέλιξη του θέµατος έκανε πρόσφατα και ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου παραπέµποντας τους αγρότες «στο ποσό των 1,8 δις ευρώ από την υπο-δόση των 7,5 δις ευρώ του ΕΜΣ, που θα διατεθούν σε ιδιώτες έναντι ληξιπρόθεσµων οφειλών του δηµοσίου». Σύµφωνα µε τις πληροφορίες µέσα στον Ιούλιο είχε υπολογιστεί να διατεθούν περί τα 800 εκατ. ευρώ και άλλα 500 εκατ. ευρώ µέσα στον Αύγουστο.

Έως Δεκαπενταύγουστο λένε για την πληρωμή της εξισωτικής

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου