Friday, 29 March, 2024

Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας: Προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης στον πρωτογενή τομέα

Ο Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας για τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης
Προς:
Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ.Βορίδη
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ.Βρούτση
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη
Πρόεδρο ΕΛΓΑ Α.Λυκουρέντζο
Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Α.Τζιτζικώστα
Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ι.Τζαμτζή
Βουλευτές Πέλλας: κκ Γ.Καρασμάνη, Δ.Σταμενίτη, Β.Βασιλειάδη, Θ.Τζάκρη
Δήμαρχο Σκύδρας κα Κ.Ιγνατιάδου
Θέμα: Προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης στον πρωτογενή τομέα και ευρύτερα στον αγροτικό κόσμο.
Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να χαιρετήσουμε τις πολύ στοχευμένες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού που ταλανίζει την κοινωνία μας το τελευταίο διάστημα.
Ωστόσο, διαπιστώσαμε με μεγάλη εκπληξή και λύπη ότι στις ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται, βάσει των οποίων, ορίζονται οι επαγγελματίες που χρήζουν έκτακτης στήριξης, λείπει ο κλάδος μας και κατ ‘επέκταση όλος ο αγροτικός κόσμος, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας. Γεγονός, που ήδη αναφέραμε σε προηγούμενη επιστολή μας προς τον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη και ζητήσαμε να αποκαταστήσει αυτή την αδικία, άμεσα.
Στη συνέχεια θέλουμε να σας ενημερώσουμε για μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα του αγροτικού κλάδου που χρήζουν επίσης, άμεσης λύσης:
Πρώτον, η οριστική διευθέτηση του θέματος που αφορά το συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019.
Δεύτερον, η πλήρης εξόφληση από τον ΕΛΓΑ του 100% των ζημιών του έτους 2019, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2020.
Τρίτον, να τακτοποιηθεί το συντομότερο η κάλυψη του κενού της θέσης του/της επόπτη/τριας του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας, για τον Δήμο Σκύδρας.
Τέταρτον, την επίλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σχετικά με τους εργάτες γης και τη νομιμοποίηση των τριμηνιαίων τουριστών, με χορήγηση σχετικής βίζας για εργασία. Καθώς επίσης και την απλοποίηση των διαδικασιών για μετακλητούς εργάτες.
Πέμπτον, ζητάμε ενημέρωση για τις ενέργειες του ΕΛΓΑ σχετικά με τον παγετό που έπληξε την Π.Ε.Πέλλας το πρωί της 17-03-2020 και τις μεγάλες ζημίες που προξένησε στις καλλιέργειές.
Έκτον, θέλουμε να μας γνωστοποιήσετε τις προθέσεις σας σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους αγρότες που έχουν θερμοκήπια, καθώς και με τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, που πλέον δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετα και κατ’ επέκταση να είναι τεράστια η ζημιά.
Τέλος, θα θέλαμε να μας αποσαφηνίσετε τις προθέσεις σας σχετικά με τις εξαγωγές των οπωροκηπευτικών, μετά και το κλείσιμο των συνόρων. Είστε διατεθειμένοι να διεκδικήσετε εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης, περαιτέρω κονδύλια για να ενισχύσετε το ήδη υποβαθμισμένο αγροτικό εισόδημα και να κρατήσετε ζωντανό τον αγροτικό κλάδο;
Με σεβασμό και εκτίμηση
Ο πρόεδρος και το ΔΣ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου