Tuesday, 19 March, 2024

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα»: Απαιτούμε άμεσα μέτρα

Οι χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών που πλήττουν διάφορες περιοχές της Πέλλας, έρχονται να αποτελειώσουν ό,τι απέμεινε από τον παγετό

Η ένταση και η διάρκεια ήταν τέτοια που προκλήθηκε ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο, με επιπτώσεις στην καλλιέργεια και για τα επόμενα χρόνια, πέραν δηλαδή από τον καρπό. Το περιβόητο και πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό πρόγραμμα του ΕΛΓΑ, φαίνεται πως είναι ανεπαρκές να προστατέψει τις καλλιέργειές μας.
Οι δενδροκαλλιεργητές της Πέλλας είναι σε απόγνωση. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση και δίκαιη καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτα. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι βουλευτές του Νομού, μας τάραξαν στα δελτία τύπου το τελευταίο διάστημα για τις ενέργειες που έκανε ο καθένας τους, προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα και να ανακουφιστούν οι πληγέντες παραγωγοί, η καταγραφή των ζημιών προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Με τους ρυθμούς που προχωρούν οι καταγραφές των ζημιών από τον υποστελεχωμένο ΕΛΓΑ, πολύ φοβόμαστε ότι οι χαλαζόπληκτοι δεν θα αξιολογηθούν καν.
Οι πληγέντες παραγωγοί, είναι αναγκασμένοι να προχωρούν σε καλλιεργητικά έξοδα (ψεκασμοί με μυκητοκτόνα κλπ), προκειμένου να περισώσουν το φυτικό κεφάλαιο, παρά το γεγονός ότι παραγωγή δεν υπάρχει.

Απαιτούμε άμεση καταγραφή των ζημιών, στην πραγματική της έκταση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Απαιτούμε να αλλάξει άμεσα ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται γρήγορα οι αγρότες για το 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο και ταυτόχρονα να πάρει ουσιαστικά μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας της περιοχής της Πέλλας.
Απαιτούμε άμεσα οικονομικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων παραγωγών.
Απαιτούμε επιδότηση στο 100% για δίχτυα αντιχαλαζικής προστασίας. Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα» (μπλόκο Γυψοχωρίου)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου