Thursday, 25 April, 2024

Ανεπανόρθωτες ζημιές στις καλλιέργειες της Κ. Μακεδονίας έφερε η κακοκαιρία

Τις «πληγές» τους μετρούν οι αγρότες και οι παραγωγοί στην Κεντρική Μακεδονία από την κακοκαιρία Barbara που επελαύνει στη χώρα και θα συνεχίσει την πορεία της για τις επόμενες ημέρες.

Πολλά από τα φυτά που θα καρποφορούσαν την άνοιξη είχαν ήδη ξεκινήσει να ανθίζουν λόγω των ήπιων θερμοκρασιών του Ιανουαρίου και η κακοκαιρία ήρθε να τα πλήξει ανεπανόρθωτα, καταστρέφοντας την παραγωγή των αγροτών.

 «Με τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός που έχουμε το βράδυ, όλα μας τα προϊόντα εξασθενούν μέρα με τη μέρα. Ο συνεχόμενος παγετός τις νύχτες τα ισοπεδώνει τελείως. Δεν έχουμε χιόνι αλλά οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν τα προϊόντα στο να αλλοιωθούν», αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Μακρίδης, σημειώνοντας πως στην περιοχή μας τα προϊόντα που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι τα οπωροκηπευτικά και οι σαλάτες, όπως το μαρούλι.

Όπως εξηγεί, εάν το φυτό βρίσκεται στο στάδιο της καρποφορίας όταν ξεκινήσει ο παγετός, δεν επανέρχεται. Ενώ αν το βρει σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να αργήσει αλλά θα επανέλθει. «Κάποια προϊόντα καρποφορούν με αποτέλεσμα τώρα που έρχεται ο παγετός να τα βρίσκει ανθισμένα και να καταστρέφει τον ανθό, που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της παραγωγικότητας».

Σοβαρό επίσης σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη είναι το πρόβλημα στα θερμοκήπια, τα οποία οι αγρότες αδυνατούν να ζεστάνουν λόγω των ραγδαίων ανατιμήσεων στα καύσιμα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση των λαχανικών. Πιο συγκεκριμένα: «Αν συνεχιστεί αυτό το κύμα κακοκαιρίας τα έξοδα θα είναι πολλαπλάσια των ήδη υπαρχόντων και θα εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες γιατί δεν θα αποφέρουν κέρδος. Μιλάμε για ξεκλήρισμα. Αυτή τη στιγμή με 2€ πετρέλαιο αδυνατούμε να ζεστάνουμε τα θερμοκήπια. Επομένως έχουν καταλήξει να είναι μόνο σκεπαστές καλλιέργειες. Έτσι δεν ευδοκιμούν τα φυτά. Βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο όπου μέσα στα θερμοκήπια φυτεύουν κάποια προϊόντα όπως το κολοκυθάκι, οι ντομάτες και οι πιπεριές προσεχώς, τα οποία απαιτούν θέρμανση. Ο αγρότης όμως δε μπορεί να ανταπεξέλθει γιατί το κράτος δεν είναι αρωγός στον αγροτικό τομέα. Δεν διαθέτει αφορολόγητο πετρέλαιο έτσι ώστε να ζεσταθούν οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις».

Παράλληλα επισημαίνει πως δεν υπάρχει ετοιμότητα ώστε να γίνουν έγκαιρα έλεγχοι και να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες για αυτές τις καταστροφές. «Το πολιτικό κλίμα μάς οδηγεί σε εξαφάνιση. Όσο και να δηλώνουν ότι στέκονται δίπλα μας, είναι ψίχουλα αυτά που μας δίνουν. Εμείς φυτεύουμε ελπίδες και θερίζουμε απογοήτευση»… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου