Thursday, 28 March, 2024

Ανοίγει η αγορά τροφίμων στη Ρουμανία – Ευκαιρία για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών

Το λιανεμπόριο στη Ρουμανία δεν υποχρεούται πλέον να πωλεί το 51% από εγχώρια παραγόμενα τρόφιμα. Η Ρουμανία

θα τροποποιήσει τον νόμο δυνάμει του οποίου οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων υποχρεούνται να προμηθεύονται το 51% των φρούτων, λαχανικών και προϊόντων κρέατος από την εγχώρια παραγωγή.
«Η αλλαγή ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπίστωσε προβλήματα ανταγωνισμού. Το νομοσχέδιο που εισάγει τις αναθεωρημένες διατάξεις εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο και απεστάλη στην Προεδρία για δημοσίευση.
Είναι γνωστό ότι το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ρουμανίας, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος παραβιάζει τα δικαιώματα του καταναλωτή για την επιλογή των επιθυμητών αγαθών και την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit – Hellas, Γ. Πολυχρονάκης.

Το 2015 η Γερουσία της Ρουμανίας υιοθέτησε, με 76 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά, νομοσχέδιο το οποίο υποχρεώνει τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων να προμηθεύονται το 51% των φρούτων, λαχανικών και προϊόντων κρέατος από την εγχώρια παραγωγή. Η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου αναφέρει ότι σκοπός του είναι η διασφάλιση εύκολης πρόσβασης των Ρουμάνων παραγωγών στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων. Στη συνέχεια ο νόμος ψηφίστηκε και από τη Βουλή.
Όπως μας είχε αναφέρει τότε ο Σύμβουλος στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, Ιωάννης Μάρκος: «Επειδή το 70% των τροφίμων που είναι στα ράφια των σούπερ μάρκετ της χώρας προέρχεται από το εξωτερικό η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα. Η ρουμανική αγορά αποτελεί για την Ελλάδα την πρώτη αγορά απορρόφησης ελληνικών φρούτων και λαχανικών, με εξαγωγές περίπου 165.000 τόνων (πριν την εφαρμογή του μέτρου)».
Παϊσιάδης Σταύρος-agrotypos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου