Tuesday, 23 April, 2024

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών

Έντονους διαξιφισμούς στη Βουλή έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ των παραγωγών που συμμετέχουν σε λαϊκές αγορές, καθώς προβλέπεται η περικοπή από 1/1/2017 της επιστροφής 3% ΦΠΑ, που μέχρι σήμερα δικαιούνται οι υπαγόμενοι στο ειδικό καθεστώς.

Για παράθυρο κατάργησης και άλλων ειδικών καθεστώτων των αγροτών έκανε λόγο η ΝΔ, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέφερε ότι καταργείται ένα από τα τελευταία προνόμια των αγροτών. Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έλαβε χώρα στις 19/7 κατά τη συνεδρίαση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο άρθρο 47 του νομοσχεδίου, με το οποίο γίνεται συνολικότερη αναμόρφωση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ αγροτών.

Τη διαφωνία του με το άρθρο 47, για τη συνολική αναμόρφωση του ειδικού καθεστώτος των αγροτών, εξέφρασε ο Σάββας Αναστασιάδης, ειδικός αγορητής της ΝΔ, για τον προσδιορισμό των παραδόσεων, όχι μόνο για χοντρική αλλά και για λιανική. Υποστήριξε ότι ανοίγει παράθυρο, για να αλλάξει η κατάσταση και στα άλλα ειδικά καθεστώτα των αγροτών.

«Ένα πράγμα είχε μείνει στους αγρότες, το καταργείτε κι αυτό, αφού βγάζετε τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, από το ειδικό καθεστώς », ανέφερε ο Γιάννης Κουτσούκος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο οποίος διαφώνησε με το άρθρο 47 και με τις διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ.

Το γεγονός ότι θίγονται οι φτωχοί αγρότες με αυτήν τη διάταξη, που αφορά στις λαϊκές αγορές, υποστήριξε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Σημειώνεται πως υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών τάχθηκαν, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ενώ ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν.

Από την πλευρά της η αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο καπνού δημιουργεί προβλήματα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, αποτιμάται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της KPMG, στα 637 εκατομμύρια ευρώ για το 2015, και τόνισε ότι σκοπός του είναι να αλλάξει αυτή η εικόνα καθώς η Ελλάδα είναι η 4ηχώρα στο λαθρεμπόριο καπνού, μέσα στην Ευρώπη σε διαφυγόντες φόρους και κατέχει τη 2η θέση στην Ε.Ε. σε ό, τι αφορά στα τσιγάρα, που παράγονται νόμιμα αλλά διακινούνται λαθραία στις αγορές ενώ ελλοχεύουν και κίνδυνοι για τον καταναλωτή από τη χρήση λαθραίων προϊόντων, που δεν έχουν περάσει από ποιοτικούς ελέγχους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου