Saturday, 20 April, 2024

Απαισιοδοξία για τους Νέους Αγρότες έβγαλε η επίσκεψη της ΠΕΝΑ στο ΥπΑΑΤ

Την απαισιοδοξία του εξέφρασε με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30/3 στο ΥπΑΑΤ, με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκο Μπόλαρη

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της ΠΕΝΑ, κ. Θ. Βασιλόπουλος: «δεν πήραμε καμία συγκεκριμένη απάντηση και κανένα χρονοδιάγραμμα για τα ζητήματα που απασχολούν τους Νέους Αγρότες. Δεν επιθυμούμε να κάνουμε πολιτική κατά της κυβέρνησης, όμως υπάρχουν προβλήματα που μας απασχολούν τα οποία δεν επιλύονται. Εμείς από την πλευρά μας υποβάλλουμε τις προτάσεις μας και ελπίζουμε να εισακουσθούμε», δήλωσε ο ίδιος.
Ο κ. Βασιλόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΠΕΝΑ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
«Δυστυχώς δεν πήραμε κάποιο χρονοδιάγραμμα για προκηρύξεις προγραμμάτων του Νέου ΠΑΑ αλλά ούτε και για τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα που βρίσκονται σε στασιμότητα. Γι’ αυτό τον λόγο είμαστε και απαισιόδοξοι. Παρ’ όλα αυτά προσδοκούμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Νέων Αγροτών με τον κ. Υπουργό κ. Αποστόλου. Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ζητούν οι αγρότες για να ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους και να καλλιεργήσουν ο Πρόεδρος της ΠΕΝΑ είπε: «Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να ξεκλειδώσει το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο μπορεί να αξιοποιηθεί για να βοηθήσει τους Νέους Αγρότες. Αυτό όμως έχει καθυστερήσει, τώρα ξεκινάει η καλλιέργεια των κηπευτικών, το βαμβάκι, τώρα έχουμε ανάγκη από ρευστότητα».
«Ζητάμε λύση για τις άδειες των σταυλικών εγκαταστάσεων, να μειωθεί ο ΦΠΑ στα εφόδια στο 7%, να είναι έγκαιρες οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Αυτή τη στιγμή 8.500 Νέοι Αγρότες του 2009 δεν έχουν πληρωθεί την δεύτερη και τρίτη δόση ή κάποιοι έχουν πληρωθεί ένα μικρό ποσό, ενώ αναμένεται και η δεύτερη και τρίτη δόση για του Νέους Αγρότες του 2014 που είναι 11.500 άτομα και περιμένουν να καταθέσουν φακέλους για το πριμ της 1ης εγκατάστασης». συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΝΑ
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και οι κατά τόπους Ενώσεις Νέων Αγροτών της χώρας, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την γνωστοποίηση και επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον νέο αγρότη και κτηνοτρόφο.
Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Π.Ε.Ν.Α. και εκπρόσωποι των τοπικών ενώσεων νέων αγροτών έχουν επαφές με διάφορους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μάρκο Μπόλαρη.
Για μία ακόμα φορά τονίσθηκε η επιτακτική ανάγκη χάραξης εθνικής αγροτικής πολιτικής που θα στηρίζει πραγματικά τον πρωτογενή τομέα και θα δίνει κίνητρα σε νέους αγρότες να παράγουν ποιοτικά προϊόντα. Όπως επισημάνθηκε οι νέοι αγρότες έχουν τεθεί στο περιθώριο από τους κυβερνώντες οι όποιοι αντί να δίνουν κίνητρα, ώστε να εισέλθουν όλο και περισσότεροι νέοι στο γεωργικό επάγγελμα και να φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργιά των ήδη δραστηριοποιούμενων αγροτών, δημιουργεί συνεχώς εμπόδια και προσχώματα, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η ενασχόληση τους με τον πρωτογενή τομέα.
Οι νέοι αγρότες επεσήμαναν πως έστω και τώρα το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να παίξει το ρολό για το οποίο υπάρχει και να σκύψει με σοβαρότητα στο νέο αγρότη, να φροντίσει για την επιστημονική του εξέλιξη, να μειώσει τα ασφαλιστικά και φορολογικά του βάρη και να «ανοίξει» δρόμους για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των δράσεων του που σκοπό έχουν την αναβάθμιση και εξέλιξη των επιχειρήσεων του. Να δώσει ουσιαστική στήριξη για την βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Δυστυχώς όμως για μία ακόμα φορά οι νέοι αγρότες έγιναν αποδέκτες αοριστιών από την πλευρά του υπουργείου σε ότι αφορά τα καίρια αιτήματα τους, αλλά και υποσχέσεων ότι η Πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό τους χωρίς ωστόσο καμία ουσιαστική δέσμευση.
Ο κ. Μπόλαρης τόνισε πως το υπουργείο γνωρίζει τα προβλήματα των νέων αγροτών για τα οποία επιθυμεί να δώσει λύσεις, παρόλα αυτά λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών, της εμπλοκής και άλλων συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και των ήδη ειλημμένων αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάληψης δράσεων. Για παράδειγμα στο θέμα της παράτασης στην ημερομηνία λήξης του φρέσκου γάλακτος, ο ευρωπαϊκός κανονισμός ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή γάλακτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον έλληνα αγελαδοτρόφο ο οποίος θα πληγεί ανεπανόρθωτα.
Επίσης στο θέμα της οριοθέτησης των βοσκοτόπων και των σταυλικών εγκαταστάσεων ο υπουργός δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση για το αλαλούμ που επικρατεί με αποτέλεσμα πολλοί νέοι κτηνοτρόφοι να κινδυνεύουν με απεντάξεις από τα προγράμματα. Παρά την επιμονή των εκπροσώπων των νέων αγροτών προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα για τις προθέσεις του υπουργείου σε ότι αφορά τα επιλέξιμα βοσκοτόπια και για τις ανισότητες που παρουσιάζονται στις ενισχύσεις λόγω της μη διευθέτησης του θέματος, δεν έγινε καμία ενημέρωση. Καμία σαφή απάντηση δεν πήραν και για την άδικη μεταχείριση των νέων αγροτών από τη νέα ΚΑΠ, αλλά και την κατανομή του εθνικού αποθέματος.
Κανένα χρονοδιάγραμμα δεν δόθηκε για τις πληρωμές των νέων αγροτών από παλαιότερα προγράμματα, ενώ ο υπουργός περιορίσθηκε στην γνωστοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου να προχωρήσει σε πολιτικές για την εκπαίδευση των αγροτών, την στήριξη των παραγόμενων ποιοτικών προϊόντων της χώρας.
Ο κ. Μπόλαρης αρκέστηκε να επισημάνει πως η πολιτική του υπουργείου είναι να δοθεί έμφαση στη χάραξη πολιτικών για την ενίσχυση του ρόλου του άνθρωπου παραγωγού μέσα από την εκπαίδευση του, αλλά και την ορθότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και της γης. Παράλληλα τόνισε πως δεν έχουν αξιοποιηθεί από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου τα εργαλεία που έχουμε ως χώρα για την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής και προς αυτήν την κατεύθυνση επιθυμεί να δουλέψει η σημερινή ηγεσία.
Παράλληλα ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες για την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Παυλονάσιος και ο ταμίας Λεωνίδας Αρνίδης, ο πρόεδρος ένωσης νέων αγροτών Αργολίδας Ευάγγελος Μπινιάρης και ο ταμίας Ιωάννης Δενεσάκης, ο πρόεδρος της ένωσης νέων αγροτών Κορινθίας Ανδρέας Κουρλιούρος, ο γραμματέας της ένωσης νέων αγροτών Κοζάνης Ευστάθιος Πασχαλίδης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης νέων αγροτών Τρικάλων Χρήστος Λαγόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης νέων αγροτών Ηλείας Δημήτρης Βαχλιώτης, ο εκπρόσωπος νέων αγροτών Αττικής Δημήτριος Πάτσιας, ο εκπρόσωπος της ένωσης νέων αγροτών Κορίνθου Παναγιώτης Θειάκας και ο εκπρόσωπος νέων αγροτών Καρδίτσας Κωνσταντίνος Τέλιος.

Απαισιοδοξία για τους Νέους Αγρότες έβγαλε η επίσκεψη της ΠΕΝΑ στο ΥπΑΑΤ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου