Wednesday, 24 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αποκλειστικό: Ο Κώστας Αποστόλου από την ΕΚΕ για το συμπύρηνο: Οι βιομηχανίες παίρνουν όσες ποσότητες μπορούν

Μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τα εργοστάσια, που δε δέχονται άλλα συμπύρηνα από τις πρώιμες καλλιέργειες από τους ροδακινοπαραγωγούς τις τελευταίες ημέρες

και την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, ο «Λόγος της Πέλλας» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ροδάκινου (ΕΚΕ) Κωνσταντίνο Αποστόλου, ο οποίος δήλωσε ότι: «Οι βιομηχανίες παίρνουν όσες ποσότητες μπορούν κι ενώ τελειώνουν τα πρώιμα και από βδομάδα περνάμε στις άλλες ποικιλίες, έχουν μείνει πολλά. Αυτό συμβαίνει διότι φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έδωσαν κανονικές αποδόσεις τα πρώιμα. Αν αναλογιστούμε ότι καλλιεργούνται περί τα 190.000 στρέμματα συμπύρηνου, από 3 τόνους να δώσουν – αν όχι περισσότερους – είναι υψηλότερα από άλλες χρονιές. Τα προηγούμενα τρία-τέσσερα χρόνια είχαν άλλη απόδοση. Φέτος αν και η καρπόδεση ήταν ικανοποιητική, δεν έγιναν σωστά αραιώματα, με αποτέλεσμα η κοπτική δυνατότητα να χάνει σε τονάζ, λόγω μικρού μεγέθους… ένα εργοστάσιο αν είναι να κάνει 500 τόνους, εξαιτίας του μικρού μεγέθους κάνει 400!

Οπότε όσο και να διαμαρτύρονται οι αγρότες, το ζήτημα είναι ότι τα εργοστάσια αυτές τις ημέρες έλαβαν και περισσότερα συμπύρηνα από όσα μπορούσαν – δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς – ενώ την ίδια περίοδο άλλες χρονιές ανάμεσα στα πρώιμα και τις επόμενες ποικιλίες τύπου Άνδρος, υπήρχε μια «κοιλιά», σημείωσε ο κ. Αποστόλου.

Άλλωστε, η σύγκριση με μια δεκαετία πριν, δεν μπορεί να γίνει καθώς τότε η αγορά απορροφούσε 600.000 τόνους πρώτης ύλης. Σήμερα, οι εξαγωγές είναι μειωμένες λόγω συναλλάγματος και αυτό φαίνεται από τη σταθερή άνοδο της Κίνας στις χώρες της ΕΕ και παγκοσμίως. Η χαμηλή ισοτιμία δολαρίου-ευρώ, ευνοεί Κράτη όπως  η Κίνα, η Χιλή, Ν. Αφρική να ενισχύουν τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, αποτρεπτική είναι η κατάσταση και στην Αμερική λόγω των δασμών.

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) εκπροσωπεί κυρίως τις μεταποιητικές επιχειρήσεις κομπόστας και ελέγχει, μέσω των μελών της το 40% του παγκόσμιου εμπορίου κονσέρβας ροδάκινου.

Επισημαίνεται ότι:

α) από 01/01/2008 ο τομέας του συμπύρηνου ροδάκινου  εντάχθηκε στο καθεστώς της πλήρους αποδέσμευσης και οι δικαιούχοι παραγωγοί ενισχύονταν σύμφωνα με τα αποκτηθέντα δικαιώματα στο πλαίσιο του καθεστώτος της Ενιαίας Ενίσχυσης.

β) από 1.1.2015, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 52 του Κοινοτικού Κανονισμού (ΕΕ)1307/2013  το συμπύρηνο ροδάκινο που οδηγείται στη χυμοποίηση εντάχθηκε στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης με στόχο τη διατήρηση της παραγωγής.

Τι λένε οι παραγωγοί: Πέφτουν από τα δέντρα και σαπίζουν! Έχει μυρίσει όλος ο κάμπος ξινίλα!

Για τις τιμές: Χυμός κλαδίσος, ποικιλίες που δεν τις παίρνουν 10-12 λεπτά. Αν έχουν κάποια χτυπήματα είτε με μονίλια στα 4-5 λεπτά ενώ για τα επιτραπέζια ροδάκινα, δίνονται  μόλις 2 λεπτά για χυμό!  

Η κατάσταση είναι τραγική, Και οΕΛΓΑ πάει με ρυθμούς χελώνας…  πέσανε οι ποικιλίες στα χωράφια και έχει βρομίσει ο τόπος ξινίλα, όπως λένε… Από τον ΕΛΓΑ αναμένεται εκτός των ήδη υπαρχόντων γεωπόνων, να προσληφθούν και άλλοι σύμφωνα με τις Οργανώσεις Παραγωγών, που έχουν αποστείλει σχετικό αίτημα. Όσον αφορά ειδικότερα τις αποζημιώσεις, που ενδιαφέρουν  όλο τον αγροτικό κόσμο, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας παραγωγός στην παρούσα φάση που να μην έχει υποστεί ζημιά, τα πρώτα ποσά που θα δοθούν δεν θα είναι πιο σύντομα από μισό χρόνο!

Κι ενώ η ζημιά είναι απροσδιόριστη και ανυπολόγιστη, οι αγρότες, διαμαρτύρονται για τη χειρότερη χρονιά που έχουν ζήσει. «Είμαστε σε κατάσταση τραγική και δεν αφορά μόνο εμάς το θέμα και το αν έχουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, αλλά η ‘’μπάλα’’ παρασύρει και όλους τους άλλους που εξαρτώνται από μας» όπως αναφέρουν, μιλώντας για τους εργάτες που μένουν με χαμηλό μεροκάματο, που μετά βίας τους δίνουν εφόσον έχουν ζημία, τους γεωπόνους που επίσης έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται, τα πρατήρια καυσίμων που γεμίζουμε βυτία και τρακτέρ με δανεικά ή τεφτέρι… «Θα πάρουμε πολλούς μαζί μας» λένε οι παραγωγοί. Να δίνεις μεροκάματα για να τα ρίξεις από τα δέντρα, να δίνεις σε φάρμακα και να μην έχεις να δώσεις την παραγωγή σου μετά ούτε στο εργοστάσιο που δηλώνει ‘’γεμίσαμε’’ ούτε να έρχεται η εκτίμηση του ΕΛΓΑ και να σαπίζουν… Οι περισσότεροι παραγωγοί, από τις περιοχές που μιλήσαμε πάντως, δηλώνουν οργισμένα για εκρίζωση… και ότι θα κάψουν πολύ δέντρο τον χειμώνα που έρχεται.

Επιτέλους, πρέπει να συζητηθεί με τις Διοργανωτικές η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών πριν είναι αργά για μία ακόμη καλλιέργεια στη χώρα μας!

Χριστίνα Κ. Παπαδοπούλου

*φωτο: ΓΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

One comment

  1. First of all I would like to say terrific blog!

    I had a quick question which I’d like to ask if you
    do not mind. I was interested to find out how you center yourself
    and clear your head before writing. I have had difficulty clearing my thoughts in getting my ideas
    out there. I do take pleasure in writing however it just seems like the
    first 10 to 15 minutes are lost just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints?
    Appreciate it!