Saturday, 20 April, 2024

Αργότερα οι πληρωμές από ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2016, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα εξοφληθούν τα υπόλοιπα για το 2015

«Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ περίπου 1,3 εκατ. ευρώ

που αφορούν επανεκτιμήσεις και επανέλεγχους ζημιών για το 2015», αναφέρει σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Αθανάσιος Ζανιάς. «Μετά από αυτή την πληρωμή ουσιαστικά θα έχουν τελειώσει όλες οι εκκρεμότητες του Οργανισμού για το περσινό έτος».

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για το 2016, ο κ. Ζανιάς τονίζει ότι «για να πληρώσει ο Οργανισμός τις ζημιές θα πρέπει να παραλάβει το αρχείο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τις δηλώσεις καλλιέργειες. Αυτό αναμένεται να συμβεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Παράλληλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις ζημιών του 2016. Θα πρέπει να παραλάβει η διοίκηση τα πορίσματα των γεωπόνων. Σε κάποιες καλλιέργειες (π.χ. στα βαμβάκια) θα πρέπει η παρατήρηση της ζημιάς να συνεχιστεί και το φθινόπωρο. Πληρωμές αποζημιώσεων θα γίνονται σε όποιες περιοχές ολοκληρώνονται οι εκτιμήσεις ζημιάς.

Επισημαίνεται ότι για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον Οργανισμό. Αυτοί που έχουν αποφασίσει να τις πληρώνουν μόνοι τους ήδη έχουν καταβάλλει τα χρήματα. Όσοι όμως έχουν εξουσιοδοτήσει τον ΕΛΓΑ να παρακρατεί τα χρήματα από την ενίσχυση που θα καταβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τότε θα γίνει πρώτα η παρακράτηση και μετά θα καταβληθεί η αποζημίωση.

Δηλαδή αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδιάζει να καταβάλλει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης τον Οκτώβριο και την δεύτερη δόση το Νοέμβριο, τότε ο ΕΛΓΑ θα μπορεί να καταβάλλει μέρος των αποζημιώσεων του 2016 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Αργότερα οι πληρωμές από ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2016, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα εξοφληθούν τα υπόλοιπα για το 2015

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου