Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Α. Αλεξένγκο: «Δεν προχωρούν οι μικτές επιχειρήσεις, αναμένουμε την άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα»

Α. Αλεξένγκο:  «Δεν προχωρούν οι μικτές επιχειρήσεις, αναμένουμε την άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα»

Σε αναμονή της πολιτικής απόφασης για την άρση του εμπάργκο από τη Ρωσία για τα  ελληνικά προϊόντα βρίσκονται  οι ομάδες παραγωγών της Ελλάδας και οι υπηρεσίες της Ρωσίας.

Αυτό γνωστοποίησαν τόσο ο επικεφαλής της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Χρήστος Γιαννακάκης, όσο και ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Rosselkhoznadzor Αλεξέϊ Αλεξένγκο σε ενημερωτική συνάντηση στη Βέροια το πρωί της Δευτέρας 11 Μαΐου.

Ο επικεφαλής της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Χρήστος Γιαννακάκης στο καλωσόρισμα του έκανε μια ιστορική αναδρομή στις προσπάθειές που έγιναν και σημείωσε ότι το θέμα των μικτών επιχειρήσεων για εισαγωγή των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά δεν μπορεί να περπατήσει και ότι η Ρωσία εξετάζει την άρση του εμπάργκο για μια σειρά προϊόντων. Αυτά που είπε ο κ. Γιαννακάκης τα επιβεβαίωσε και ο κ. Αλεξένγκο.

αγροτες-φωτο2

Ο κ. Αλεξένκο σημείωσε ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι ποιοτικά και κατάλληλα για τη ρωσική αγορά κάτι που το τονίζει στους Ρώσους πολιτικούς. Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε πως αυτό που απομένει είναι να ληφθεί η κρίσιμη πολιτική απόφαση, με τον χρόνο βέβαια να πιέζει. Η απόφαση θα ανακοινωθεί στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν τον Ιούνιο. Ο κ. Αλεξένγκο σημείωσε ότι η επιλογή για μικτές επιχειρήσεις δεν θα μπορούσε να έχει εφαρμογή. Σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεράσουν ώστε η πολιτική απόφαση να βρει έτοιμες τις υπηρεσίες.

αγροτες-φωτο1

Σε ερώτηση αν τελικά τα ελληνικά προϊόντα μπουν στην Ρωσική αγορά απάντησε ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης και η δουλειά των υπηρεσιών να είναι προετοιμασμένες να ανταποκριθούν άμεσα σε αυτή την απόφαση.
Αν και πιέστηκε να απαντήσει για το χρόνο άρσης του εμπάργκο, ο κ. Αλεξένγκο δεν έδωσε απάντηση κι έμεινε στο ότι είναι πολιτική απόφαση.
Σε άλλη ερώτηση αν αλλάξουν τα κριτήρια πιστοποίησης για την ασφάλεια των ελληνικών προϊόντων, ο κ. Αλεξένγκο είπε ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές που περιγράφονται στα πρωτόκολλα που πρέπει να υπογραφούν.
Στη συνάντηση της Βέροιας παραβρέθηκαν από την Πέλλα, η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, ο δήμαρχος Πέλλας Γ. Στάμκος, το μέλος της Ε.Γ.Σ. Γιαννιτσών Γιώργος Ανδρεάδης και το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για το ροδάκινο Χρήστος Καμτσής.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου