Saturday, 20 April, 2024

Βιοκαλλιεργητές: «Να πληρωθούν άμεσα τα βιολογικά και να υπάρξει διαφάνεια στα λάθη και τις ποινές»

«Εφόσον η σύμβαση έχει λήξει στις 15/03/2017 οφείλατε να έχετε πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις σας στους δικαιούχους

Δυστυχώς οι πληρωμές, με δική σας και μοναδική ευθύνη, κατέστησαν ανειλημμένες υποχρεώσεις του ΠΑΑ 2007-2013 και θα πρέπει να πληρωθούν από τα χρήματα του ΠΑΑ 2014-2020, ήταν φυσικό επόμενο… Αλήθεια, πού πήγαν τα χρήματα του ΠΑΑ 2007-2013 για τα Αγροπεριβαλλοντικά»; Αυτό αναφέρεται σε επιστολή της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, προς όλους τους εμπλεκόμενους του προγράμματος των Αγροπεριβαλλοντικών και των σχετικών πληρωμών των δικαιούχων παραγωγών. Όμως δεν είναι οι καθυστερήσεις των πληρωμών το μοναδικό πρόβλημα. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας Δημήτρης Καραμπάσης, υποστηρίζει ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ χρησιμοποιεί τους «κωδικούς λαθών» και βάζει ποινές κατά το δοκούν».
Και προσθέτει: «Ζητάμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μας πει τα ονόματα αυτών που συμμετέχουν στην Ομάδα Υποστήριξης των Γεωργοπεριβαλλοντικών. Είναι αυτοί που δίνουν εντολές στις κατά τόπους ΔΑΟΚ. Ακόμη ζητάμε να υπάρξει διόρθωση των λαθών (έλεγχος για την ενσωμάτωση των διοικητικών πράξεων καθώς και τα ζητήματα τεμαχισμού αγροτεμαχίων/ πυκνότητας δένδρων κτλ) όχι μόνο για το 2017 αλλά και για τα προηγούμενα έτη. Θέλουμε περισσότερη διαφάνεια και ο Οργανισμός Πληρωμών να σεβαστεί την κοινοτική νομοθεσία».
Η επιστολή της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας ήρθε σε απάντηση σχετικής επιστολής που έλαβαν από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιος Καπρέλη.
Απαντώντας οι Βιοκαλλιεργητές αναφέρουν στην επιστολή τους μεταξύ άλλων τα εξής: «Εφόσον λοιπόν η σύμβαση έχει λήξει στις 15/03/2017 οφείλατε να έχετε πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις σας στους δικαιούχους. Δυστυχώς για εσάς, ούτε την μόνη και μία δέσμευση σας δεν κρατήσατε ως οφείλατε από το νόμο. Αντιθέτως μας υποχρεώνατε εφόσον συνεχίσουμε την εφαρμογή της δράσης μετά το πέρας του προγράμματος 2007 – 2013 να προσαρμόσουμε τις δεσμεύσεις σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου προγράμματος κατά την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Επίσης παρότι προβλεπόταν ότι σε περίπτωση τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου (έγινε 4 φορές), η τελευταία μάλιστα στις 28/7/2017, δεν έχει γίνει τροποποίηση συμβάσεων. Παρότι έχετε επανειλημμένα ερωτηθεί εγγράφως από εμάς για τα ανωτέρω, ουδέποτε όμως απαντήσατε μέχρι σήμερα. Τώρα το ότι οι πληρωμές, με δική σας και μοναδική ευθύνη, κατέστησαν ανειλημμένες υποχρεώσεις του ΠΑΑ 2007-2013 και θα πρέπει να πληρωθούν από τα χρήματα του ΠΑΑ 2014-2020, ήταν φυσικό επόμενο… Αλήθεια, πού πήγαν τα χρήματα του ΠΑΑ 2007-2013 για τα Αγροπεριβαλλοντικά; Αναλάβετε επιτέλους την ευθύνη και πείτε μας πόσα είναι τα χρήματα για όλες τις δράσεις και ειδικά για την βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία.
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου