Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Βορίδης: Δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά παρέμβαση για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων

Στις κατηγορίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τις ελιές, κλπ

απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.
Όπως είπε σχετικά με τις τιμές των προϊόντων δεν μπορεί να κάνει τίποτα η κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχουν θεσμικά εργαλεία.
Όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Αυτή είναι η αλήθεια, σημείωσε ο κ. Βορίδης.
Απευθυνόμενος στον κ. Αραχωβίτη είπε μετά ο κ. Βορίδης: Ακούστε: Στην πραγματικότητα εδώ απλώς δεν θέλετε να αναγνωρίσετε ότι η παρέμβαση η οποία είναι απαραίτητη -όχι όμως στη μορφή που λέτε- έχει να κάνει με άλλα μεγέθη, με στρατηγικές στοχεύσεις, έχει να κάνει με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με τη μείωση του κόστους της παραγωγής. Έχει να κάνει με το «branding», με την αυξημένη τυποποίηση, με την προστιθέμενη αξία. Αυτά είναι που θα δώσουν αξία στα προϊόντα. Αυτά είναι μέρος της στρατηγικής μας. Η ερώτηση που έχω να σας κάνω είναι η εξής: Αυτά τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα τεσσεράμισι χρόνια, τα προβλήματα των παραγωγών, ως προς το εισόδημά τους και τις τιμές, δεν φαντάζομαι να ανέκυψαν στο εξάμηνο. Να συμφωνήσουμε ότι είναι χρόνια και μεγάλα προβλήματα, με τα οποία ήρθατε σε αναμέτρηση, τα συναντήσατε. Έτσι δεν είναι;
Ποια είναι, λοιπόν, η στρατηγική μας για να ενισχύσουμε τελικά το εισόδημα των παραγωγών; Είναι προϊόντα προστιθέμενης αξίας, είναι παρέμβαση κατά το δυνατόν και στον βαθμό που μπορούμε με ό,τι εργαλεία διαθέτουμε για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Μέρος της στρατηγικής για τη μείωση του κόστους παραγωγής είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Μέρος της στρατηγικής για τη μείωση του κόστους παραγωγής είναι η παρέμβαση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και αυτή η δυνατότητα που νομοθετήσαμε για τα φωτοβολταϊκά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αγροτική παραγωγή. Μέρος της στρατηγικής μας, πράγματι, πρέπει να είναι η αλλαγή του αρδευτικού μοντέλου, ανέφερε ο κ. Βορίδης σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του.
Παράλληλα, στην ομιλία του ο κ. Βορίδης αντέκρουσε την κριτική περί σφετερισμού των έργων της προηγούμενης ηγεσίας
Πήγατε στην Κίνα για τα ακτινίδια και δεν υπογράψατε. Εμείς ολοκληρώσαμε την συμφωνία, τόνισε απευθυνόμενος στην Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Για τα σχέδια βελτίωσης τόνισε στον κ. Αραχωβίτη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να ομιλεί, καθώς επί 15 μήνες τα κρατούσε παγωμένα.
Μην μας φωνάζετε για το αγροτικό πετρέλαιο, εσείς το καταργήσατε το 2016, είπε εν συνεχεία για το κόστος παραγωγής.
Για την είσοδο ιδιωτών στους συνεταιρισμούς, σημείωσε τέλος, ότι απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης κατά τα 2/3 των μελών της, για να γίνει αυτό.
Για ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ – βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Σπήλιος Λιβανός. Δεν ενδιαφέρεστε καθόλου σαν κόμμα και σαν ιδεολογία για τους αγρότες, κατέληξε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λιβανός.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου