Tuesday, 19 March, 2024

Γεωργαντάς: Οι υδατοκαλλιέργειες μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας για τον πρωτογενή τομέα

Τη σημαντική συμβολή της υδατοκαλλιέργειας στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής οικονομίας, ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς

σε ομιλία του σε Ημερίδα με θέμα «Η υδατοκαλλιέργεια ως μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα Σύβοτα.

Σήμερα τα προϊόντα της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά καθώς το  80% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες. Είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής και εκτός από τις 10.000 και πλέον θέσεις εργασίας που προσφέρει άμεσα ή έμμεσα, στη χώρα,δίνει, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, κάτι ακόμα σημαντικό: «Στηρίζει παραμεθόριες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας», ενώ όπως σημείωσε πρόκειται για οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα που συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση.

Ο ΥπΑΑΤ, χαρακτήρισε τον κλάδο καινοτόμο, καθώς ενισχύει το εξωστρεφές μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου και τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει και προωθεί λύσεις. Όσον αφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης των επενδυτικών δραστηριοτήτων στο χώρο ο κ. Γεωργαντάς θύμισε ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τις ιχθυοκαλλιέργειες στις στρατηγικές επενδύσεις. Και αν κάποια επένδυση πληροί τα κριτήρια των στρατηγικών επενδύσεων, μπορεί, μετά από αίτησή της, να ενταχθεί στο “EnterpriseGreece”.Πηγές χρηματοδότησης, επίσης, αποτελούν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών, ύψους μισού δισεκατομμυρίου, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ενώ ανοιχτό σε δανειοδοτήσεις για στήριξη νέων και επέκταση παλαιών επιχειρήσεων είναι και το Τραπεζικό Σύστημα, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας των 480 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα ενίσχυσης του κλάδου ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ακόμα ότι οι υδατοκαλλιέργειες συμβάλλουν στην διατροφική επάρκεια και στη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές και τόνισε: «Μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουμε κατέστη σαφής η σημασία της πρωτογενούς παραγωγής. Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, λογικά, πλέον, θεωρείται ως βασική επενδυτική δραστηριότητα, στην οποία η πολιτεία οφείλει να δώσει προτεραιότητα. Την άποψη αυτή ήλθε να ενισχύσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Θεσπρωτία, την Παρασκευή, ο ΥπΑΑΤ είχε συνάντηση στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας με εκπροσώπους του Δήμου, της Περιφέρειας και συζήτηση με φορείς και εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, γεωργικών και κυρίως κτηνοτροφικών οργανώσεων και ΤΟΕΒ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου