Friday, 19 April, 2024

Γιάννης Σηφάκης από τη Σκύδρα: Πολιτική λύση στο πρόβλημα με τον συνεταιρισμό «ΑΘΗΝΑ» (vid)

Το απόγευμα της Δευτέρας 5 Μαρτίου 2018 στη γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού κέντρου της Σκύδρας, από τους ενδιαφερόμενους αγρότες που παραβρέθηκαν ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης

μίλησε για την υπόθεση που τους απασχολεί με την Ομάδα Παραγωγών «ΑΘΗΝΑ» και σημαντικά τρέχοντα αγροτικά θέματα.


Τη συνάντηση διοργάνωσαν ο ΣΕΑΣ και ο Αγροτικός σύλλογος Σκύδρας ενώ παραβρέθηκε και χαιρέτησε η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, όπως και δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι.


Ο κ. Σηφάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει σχετικά με το πρόβλημα 700 αγροτών και των απογόνων τους δικαιούχων 1200 αγροτών με την υπόθεση της ΟΠ «ΑΘΗΝΑ». Οι αγρότες αυτοί έχουν δεσμευμένα ΑΦΜ και τους έχουν καταλογιστεί αλληλέγγυα και στο όλον από 3.000.000,00 € για ΦΠΑ μετά από έλεγχο 3 οικονομικών χρήσεων της ΟΠ «ΑΘΗΝΑ» πριν περίπου 23 χρόνια. Εκκρεμεί η απόφαση του Εφετείου για άλλες 7 χρήσεις.


Το πρόβλημα προήλθε εκ του γεγονότος ότι η διοίκηση, τότε, της ΟΠ «ΑΘΗΝΑ» μετέτρεψε την ΟΠ σε αστική εταιρία (που υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ) αλλά στις συναλλαγές της δεν εξασφάλιζε την νόμιμη απαλλαγή ΦΠΑ που δικαιούτο από την στιγμή που τα προϊόντα προωθούντο για εξαγωγή.

https://www.facebook.com/logos.pellas/videos/1602292779808604/

Μετά από χρόνια από έλεγχο από τις ελεγκτικές αρχές επεβλήθη η καταβολή του ΦΠΑ (που όμως δεν εισπράχθηκε ποτέ) με τα αναλογούντα πρόστιμα και προσαυξήσεις αλληλεγγύως σε όλα τα μέλη που εναλλάσσονταν κάθε χρόνο.

Ο βουλευτής ανέλυσε τις προσπάθειες που κατέβαλε τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Το θέμα αυτή την ώρα βρίσκεται στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού και εξετάζεται η δυνατότητα λύσης του.
Οι βουλευτής θεωρεί ότι το θέμα έχει γίνει πλέον το σημαντικότερο κοινωνικό πρόβλημα στην Πέλλα και χρειάζεται η μέγιστη προσπάθεια για την επίλυση του.


Άλλες σκέψεις και απόψεις που εκφράστηκαν πρόσφατα περί αποδοχής από τους αγρότες της ευθύνης τους και εξεύρεσης άλλων λύσεων για την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση τους χαρακτηρίστηκαν ως ατελέσφορες και τυχοδιωκτικές με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που πρέπει να συνεννοηθούν και το γεγονός ότι εκκρεμεί η απόφαση του εφετείου και για τις άλλες 7 χρήσεις.
Αποφασίστηκε να επιδιωχθεί άμεσα κοινή συνάντηση του βουλευτή, της δημάρχου, του ΣΕΑΣ και του Αγροτικού συλλόγου Σκύδρας στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού για το θέμα.
Φάκελος για οικονομική ενίσχυση από την Κομισιόν για την απώλεια εισοδήματος στο ροδάκινο
Ο Γιάννης Σηφάκης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την κατάθεση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κομισιόν του φακέλου για οικονομική ενίσχυση λόγω απώλειας εισοδήματος για το ροδάκινο.

Το αίτημα είναι για οικονομική ενίσχυση 47 εκατομμυρίων ευρώ. Έδειξε στους παρευρισκόμενους την μελέτη 35 σελίδων που εστάλη στην Κομισιόν. Θα υποστηριχθεί από τον Υπουργό σε Συμβούλιο Υπουργών το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ο Υπουργός έχει δεσμευτεί ότι σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης (που την απευχόμαστε) θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση εθνικού de minimis.
Βροχοπτώσεις Ιουλίου στα ροδάκινα
Ο βουλευτής ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε από τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς η συλλογή των στοιχείων. Αυτές τις μέρες γίνεται εσωτερικός έλεγχος από τους ίδιους τους συνεταιρισμούς των υποβληθέντων στοιχείων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αποσταλούν τα στοιχεία στον ΕΛΓΑ για έλεγχο. Ο ΕΛΓΑ θα ελέγξει τα στοιχεία. Ο Υπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα εξασφαλιστούν πιστώσεις για να πληρωθεί η ζημιά.
Επιλαχόντες νέοι αγρότες
Έχουν μεταφερθεί από την Κεντρική διοίκηση 8,5 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πληρωμή 460 επιλαχόντων από τους 1150. Αυτή την βδομάδα θα αναρτηθούν οι πίνακες.
Επιδιώκεται από το Υπουργείο και τις Περιφέρειες η εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων από άλλα προγράμματα του ΠΑΑ και από τα εναπομείναντα από την δεύτερη προκήρυξη του μέτρου σε Περιφέρειες στις οποίες δεν απορροφήθηκαν όλα τα κονδύλια με στόχο να εγκριθούν, αν είναι δυνατόν, όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες.
Εποχιακοί εργάτες γης τρίτων χωρών
Σύντομα θα υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση για την ασφάλιση των εποχιακών εργατών γης τρίτων χωρών με στόχο την δυνατότητα να μπορούν οι αγρότες να περνούν στα λογιστικά τους έξοδα το κόστος της εργασίας τους. Έχει ήδη ψηφιστεί η διάταξη για το βιβλίο στο οποίο θα αναγράφονται οι εργάτες γης και με τα στοιχεία του οποίου μηνιαίως θα γίνεται κατάσταση για τον ΕΦΚΑ που θα πληρώνεται τέλος του επόμενου μήνα.
Αλλαγές στην φορολογία υπέρ των συνεργαζόμενων αγροτών
Εξετάζονται σκέψεις (για τα έσοδα του 2018) για φορολόγηση των αγροτών που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα στην πηγή, δηλαδή με 13%. Ακόμη μελετάται αντικειμενικό σύστημα τεκμαρτών εσόδων ανά στρέμμα καλλιέργειας η και συνδυασμός των προαναφερθέντων. Στόχος η δικαιότερη φορολόγηση των αγροτών, η υποβοήθηση του συνεργατισμού και η αφαίρεση κάθε κινήτρου για «μαύρη» διακίνηση.
Πληρωμή από τους εμπόρους εντός διμήνου σε ευαλλοίωτα προϊόντα
Ετοιμάζεται εγκύκλιος για να ξεκινήσει η εφαρμογή του ψηφισθέντος μέτρου που θα βοηθήσει σημαντικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου