Tuesday, 19 March, 2024

Γιάννης Τσεπκεντζής: Στήριξη στους αγρότες, σημαίνει στήριξη σε όλη την οικονομία

Γιάννης Τσεπκεντζής: Την Παρασκευή 9 Απριλίου, επισκέφθηκα αγροκτήματα του ορεινού όγκου του Δήμου Έδεσσας.

Η εικόνα των αγρών ήταν αποκαρδιωτική. Το σύνολο των καλλιεργειών επηρεάστηκε από τον νέο παγετό και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Καταγράφηκαν θερμοκρασίες -4,5 βαθμών Κελσίου.
Οι καλλιέργειες ροδακίνων (συμπύρηνων και επιτραπέζιων), νεκταρινιών και κερασιών (τόσο οι πρωϊμανθείς όσο και οι οψιμανθείς ποικιλίες) έχουν καταστραφεί στο σύνολό τους, ενώ τεράστιες είναι οι ζημίες και στα μήλα.Το εισόδημα των αγροτών του Δήμου θα πληγεί για ακόμα μια φορά, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη. Για τον λόγο αυτό πρέπει άμεσα να αρχίσει η επισήμανση και η αποτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.Επειδή, όμως, ο παγετός επηρέασε το σύνολο σχεδόν του Νομού, εκτός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, όπως οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους πληγέντες αγρότες του Κυκλώνα «Ιανού», οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν την άμεση καταβολή προκαταβολής, μέχρι να καταβληθεί το σύνολο της αποζημίωσης.
Ως άνθρωπος που δραστηριοποιείται στα κοινά του τόπου γνωρίζω ότι το 60% του ακαθάριστου προϊόντος της περιοχής μας προέρχεται από την αγροτιά!
Ως επαγγελματίας της Έδεσσας γνωρίζω ότι το εισόδημα του αγροτικού κόσμου ήταν αυτό που κυρίως στήριξε την αγορά και της έδωσε τη δυνατότητα να επιβιώσει και να ευημερήσει!
Στήριξη στους αγρότες σημαίνει στήριξη σε όλη την οικονομία!
Η πολιτεία πρέπει να πάρει άμεσες και τολμηρές αποφάσεις ανάλογες με την κρισιμότητα της εποχής που διανύουμε, προσπερνώντας γραφειοκρατικές λεπτομέρειες!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου