Saturday, 20 April, 2024

Γιατί δεν δόθηκαν οι πρόσθετες πληρωμές παγετού, στην ΠΕ Πέλλας;

Επιπλέον προκαταβολές αποζημιώσεων των φετινών παγετών ύψους 9,3 εκατ. ευρώ προγραμμάτισε ο ΕΛΓΑ για τις 14 Σεπτεμβρίου.
Το ποσό έτσι κι αλλιώς ήταν μειωμένο, σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν αρχικά, λόγω καθυστέρησης των πορισμάτων που προωθούνται από τα κατά τόπους Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ στην Κεντρική Υπηρεσία της Αθήνας. Για την ΠΕ Πέλλας αναλογούσαν 754.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά από επανεκτίμηση των ζημιών, εντάσσονται σε καθεστώς προκαταβολής ως Β’ ζώνη περιοχές με καλλιέργειες συμπύρηνων ροδάκινων στον Εξαπλάτανο, στην Αριδαία-Υδραία, στη Νέα Πέλλα, κ.α. περιοχές.
Στελέχη του ΕΛΓΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου, για το πότε θα πιστωθούν οι προκαταβολές παγετού οι Νέοι Αγρότες και όσοι έκαναν αλλαγή καλλιέργειας που δηλώθηκε στο ΟΣΔΕ 2021 (δεν είχαν πληρωθεί στο πρώτο πακέτο πληρωμών), ανέφεραν ότι θα γίνει όταν έρθουν στα στοιχεία της φετινής δήλωσης καλλιέργειας στον ΕΛΓΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (συνήθως αυτό γίνεται προς τα τέλη Οκτωβρίου).
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, με δηλώσεις του αναφέρει πως έως τις 31 Οκτωβρίου θα πληρωθούν οι προκαταβολές σε όλους τους δικαιούχους παγετού, με την εξόφληση να υπολογίζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης, σημειώνει πως στο ενδιάμεσο διάστημα ακολουθούν οι εκτιμήσεις για τις αποζημιώσεις του καύσωνα.
Η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει πως η διαδικασία της πληρωμής προκαταβολών συνεχίζεται, καθώς όσα πορίσματα προωθούνται από τα κατά τόπους Υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α. στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού διεκπεραιώνονται άμεσα, αφού είναι διασφαλισμένα τα αναγκαία κονδύλια και υπάρχει η απαιτούμενη ταμειακή ρευστότητα… πολλοί αγρότες δεν πιστεύουν ότι θα έχουν να περιμένουν από την Άνοιξη σχεδόν στον Νοέμβριο και πλέον είναι δύσπιστοι-όσο και εξοργισμένοι-για το αν πραγματικά θα δουν προκαταβολές, πόσο μάλλον εξόφληση ενώ ακόμη μία φορά τα πρώιμα κεράσια έμειναν εκτός.
Κατά τ΄άλλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός δεσμεύτηκε ότι: «δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς για την καταβολή της αποζημίωσής του. Όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί θα αποζημιωθούν στο ακέραιο».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου