Thursday, 28 March, 2024

Για Φεβρουάριο πηγαίνουν οι διορθωτικές πληρωμές

Άπνοια στον τοµέα των πληρωµών φέρνει ο Ιανουάριος για τον αγροτικό κόσµο, µε το ενδιαφέρον να εστιάζεται πλέον στις διορθωτικές πιστώσεις που προγραµµατίζονται για τον επόµενο µήνα

Με το κλείσιµο του έτους και τις πιστώσεις -αν και µε τεράστια τεχνικά προβλήµατα για τους αγρότες- της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζηµίωσης, τώρα οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούνται να διευθετήσουν τις όποιες εκκρεµότητες έµειναν.
Στα πιο σηµαντικά ζητήµατα αυτό των δασικών χαρτών µε τις περιπτώσεις αναδασµού κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας να εξαιρούν αγροτεµάχια και να κόβουν ποσά από τη βασική ενίσχυση, αλλά και να φέρνουν ποινές στο πρασίνισµα. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, αρκετές εκατοντάδες είναι οι καλλιεργητές που όχι µόνο δεν πληρώθηκαν τη βασική λόγω δασικών χαρτών, αλλά και έµειναν µε ποινές καθώς δεν κάλυψαν τους σχετικούς όρους της πράσινης ενίσχυσης.
Το ζητούµενο είναι ότι οι αρµόδιοι του υπουργείου και του Οργανισµού Πληρωµών δεν κατάφεραν να βρουν λύση για να µην µείνουν απλήρωτοι στην εξόφληση της ενιαίας οι αγρότες που είχαν θέµατα λόγω της αναντιστοιχίας µε τους κυρωµένους δασικούς χάρτες, µε τις όποιες διευθετήσεις να αναµένονται ακόµα. Μάλιστα, πριν κάποιες µέρες ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, προσπάθησε να «µαζέψει» το πρόβληµα δήλωνε ότι «αφορά 36.700 ΑΦΜ και σε χρήµατα τα ποσά είναι πολύ µικρά, γιατί οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν µια νησίδα δασικού µέσα στο αγροτεµάχιο». Πάντως, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σε πρόσφατη συνάντησή του µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης µίλησε για εφαρµογή ενός οδικού χάρτη, σύµφωνα µε τον οποίο οι αρµόδιες δασικές υπηρεσίες θα φέρουν προς επικύρωση στη ∆ιεύθυνση Πολιτικής Γης της Περιφέρειας τους χάρτες µε τα πολύγωνα και στη συνέχεια αφού εγκριθούν αυτοί θα επιστρέψουν αρχικά στα ∆ασαρχεία και εν συνεχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν σωστά οι πληρωµές. Βέβαια, κάτι τέτοιο θέλει κάποιο χρόνο και αρκετή γραφειοκρατία και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί.
agronews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου