Thursday, 28 March, 2024

Δάνης Τζαμτζής προς τον ΥΠΑΑΤ για την κραυγή αγωνίας των αγροτών, λόγω δασμών από τις ΗΠΑ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη

και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα αναφορικά με τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, σας μεταφέρω την «κραυγή αγωνίας» των βιομηχανιών μεταποίησης οπωροκηπευτικών, στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Πέλλας. Μία εξαιρετικά αρνητική για την ελληνική οικονομία εξέλιξη, η οποία σας έγινε γνωστή εξάλλου από τους εκπροσώπους των Ελλήνων Κονσερβοποιών, κατά τη διάρκεια της διεθνής έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Anuga 2019 στην Κολωνία.
Ενώ ο κλάδος του ροδάκινου έχει ταλαιπωρηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό εμπάργκο, η επιβολή από τις Η.Π.Α. δασμών 25%, επιπλέον του υφιστάμενου 18%, απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα του βιομηχανικού ροδάκινο, όπως και των βιομηχανιών μεταποίησης οπωροκηπευτικών. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου δασμού αναμένεται να μηδενίσει τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινο στις Η.Π.Α., δημιουργώντας παράλληλα ένα σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο κεφαλαίων εισαγωγών-εξαγωγών για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.), η αγορά των Η.Π.Α. είναι εξαιρετικά σημαντική για την κομπόστα ροδάκινου, αφού η αξία των Ελληνικής προέλευσης εισαγωγών ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια δολάρια. Ειδικότερα, οι κομπόστες που εξάγονται στις Η.Π.Α. παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους σε άλλες αγορές. Επιπλέον, η συγκεκριμένη απόφαση γνωστοποιήθηκε στις μεταποιητικές βιομηχανίες μετά από το τέλος της θερινής παραγωγικής περιόδου, δηλαδή μετά από την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κομπόστας με προορισμό την αγορά της Αμερικής οι οποίες δεν είναι εύκολο να προωθηθούν αλλού. Καθώς η μεταποίηση ροδάκινων αποτελεί για την Πέλλα και την Ημαθία μία από τις κύριες, αν όχι την κυριότερη, παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα, η επιβολή των δυσθεώρητων δασμών από τις Η.Π.Α. αναμένεται να οδηγήσει στον αφανισμό του κλάδου και σε σοβαρό πλήγμα της τοπικής αγοράς και οικονομίας.
Απευθυνόμενος στην προσωπική ευαισθησία σας, σε θέματα στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας που αξιοποιεί τα τοπικά φυσικά πλεονεκτήματα και της κυβέρνησης για ενδυνάμωση και επέκταση των εξαγωγών, σας παρακαλώ για τις ενέργειές σας για την εξαίρεση των μεταποιημένων φρούτων από την λίστα των δασμών, όπως συνέβη και με άλλα προϊόντα. Ακόμη, σας καλώ για τη λήψη ειδικότερων μέτρων στήριξης του κλάδου ο οποίος, εδώ και πολλές δεκαετίες, συνεισφέρει στην Περιφερειακή και Εθνική ανάπτυξη μέσω της εισροής πολύτιμων κεφαλαίων από τις εξαγωγές και δημιουργίας κύριου και συμπληρωματικού εισοδήματος για πολλές χιλιάδες οικογενειών.
Παραμένω στη διάθεσή σας για παροχή τυχών συμπληρωματικών πληροφοριών. Με την ευκαιρία, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας, προς όφελος της Ελληνικής Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου