Thursday, 28 March, 2024

Δευτέρα πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ βιολογική γεωργία του 2017 και Κομφούζιο

Σήμερα Δευτέρα (4/12/2017) αναμένεται να πληρωθούν η προκαταβολή της βιολογικής γεωργίας του 2017 και το Κομφούζιο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ

Όσον αφορά την βιολογική, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται να καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 16.027.633 ευρώ σε περίπου 8.000 παραγωγούς δικαιούχους. Να σηµειωθεί ότι το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ήταν στα 55 εκατ. ευρώ και παρά τις πρώτες εκτιµήσεις που έκαναν λόγο για προκαταβολή (της τάξης του 70%), µε ένα ποσό που αντιστοιχεί περί τα 40 εκατ. ευρώ, τελικά το ποσό πληρωμής είναι πολύ μικρότερο. Αυτό οφείλεται στο ότι μεγάλος αριθμός δικαιούχων μένουν εκτός πληρωμής λόγω εκκρεμότητας στους ελέγχους και λαθών στις συμβάσεις, ενώ κάποιος αριθμός παραγωγών απεντάχθηκαν. Επίσης σήμερα αναμένεται να πιστωθεί για το Κομφούζιο το ποσό των 809.513 ευρώ στους λογαριασμούς περίπου 1.296 δικαιούχων.
Εκτός πληρωμής μένουν αρκετοί παραγωγοί και από το Κομφούζιο, καθώς τα δικαιολογητικά που υπέβαλαν κάποιοι εξ αυτών παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των αιτήσεων τροποποίησης των Επιχειρησιακών τους Προγραμμάτων. Θυμίζουμε ότι το ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 38,7 ευρώ/στρέµµα ετησίως για τα πρώτα δύο έτη εφαρµογής και στα 45,4 ευρώ/στρέµµα ετησίως για τα τελευταία τρία έτη εφαρµογής.
Διαμαρτυρία από Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας
Ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας εκφράζοντας την αγανάκτηση των ροδακινοπαραγωγών μελών του, διαμαρτύρεται για τη μη πληρωμή της προκαταβολής της αποζημίωσης για την εφαρμογή του Κομφούζιο. Συγκεκριμένα τονίζει σε ανακοίνωσή του τα εξής:
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, παρά τους επιτυχείς επιτόπιους και διοικητικούς ελέγχους, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα της υπηρεσίας που ελέγχει τις Οργανώσεις Παραγωγών, δεν πληρώνονται οι οργανωμένοι παραγωγοί διότι δεν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των αιτήσεων τροποποίησης των Επιχειρησιακών τους Προγραμμάτων που υποβλήθηκαν ήδη από τις αρχές Αυγούστου.
Απαιτούμε το ΥπΑΑΤ να λύσει άμεσα το πρόβλημα, ώστε να προχωρησουν άμεσα οι πληρωμές των αποζημιώσεων».
Ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ολοκληρώθηκε στις 30/11/2017 η διαδικασία καταβολής της προκαταβολής των Μέτρων 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» και 10 «Εφαρμογή της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (Κομφούζιο)» για το έτος 2017, σύμφωνα με την προβλεπόμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, στο πλαίσιο του νέου ΠΑΑ 2014-2020. Συγκεκριμένα, χορηγήθηκε προκαταβολή ύψους 70% επί του συνόλου της ενίσχυσης, ήτοι, για μεν τη Βιολογική Γεωργία 16.027.633,76 € στο σύνολο της χώρας, για δε το κομφούζιο 809.513,35 € στους Νομούς Ημαθίας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας, οι οποίοι απέστειλαν καταστάσεις πληρωμών προκαταβολής στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή για το Μέτρο 11 (https://p2.dikaiomata.gr/Organics16) και για το Μέτρο 10 (https://p2.dikaiomata.gr/M1018).
Εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες υποβολής ενδικοφανών προσφυγών κατά των αποτελεσμάτων των ανωτέρω πινάκων.
Η εκκαθάριση θα λάβει χώρα μετά το τέλος του 1ου έτους εφαρμογής για Μέτρο 11 τον Ιούνιο του 2018, ενώ για το Μέτρο 10 τον Μάρτιο του 2018.
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου