Thursday, 18 April, 2024

Δηλώσεις ΟΣΔΕ: Οριστικοποιούνται μόνο με αναγραφή πραγματικού ή εικονικού ΑΤΑΚ

Χωρίς κανένα πρόβλημα θα πληρωθούν φέτος την ενιαία ενίσχυση (τσεκ) που αντιστοιχεί στο 2018 γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ακόμη κι αν δεν δηλώσουν ΑΤΑΚ για τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια

που έχουν στο ΟΣΔΕ, όπως έχει διαβεβαιώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Ωστόσο, πολλοί αγρότες, αλλά και υπεύθυνοι πυλών ΟΣΔΕ εκφράζουν την ανησυχία τους μιλώντας στον ΑγροΤύπο, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για «παρατυπία», η οποία αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε έλεγχο των συγκεκριμένων παραγωγών και καταλογισμούς προστίμων σε βάρος τους, χώρια που από του χρόνου τα πράγματα θα είναι πιο αυστηρά. Παράλληλα, όμως και ο αρμόδιος οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), δεν έχει εκδώσει νεότερες οδηγίες ενημέρωσης των αγροτών, που έχουν προθεσμία να υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ έως τις 15 Μαΐου 2018.
Όπως δήλωσε μιλώντας στο ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων Γιώργος Παπαβασίλης, «το σύστημα ζητάει οπωσδήποτε ΑΤΑΚ, αλλιώς η δήλωση δεν κλείνει, δεν οριστικοποιείται και δεν παίρνει πρωτόκολλο ο παραγωγός. Συνεπώς αυτό που κάνουμε είναι να συμπληρώνουμε ένα ενδεικτικό ATAK, αν αυτό δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, ώστε να κλείσει η δήλωση. Έτσι, οι παραγωγοί εφόσον εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, θα πληρωθούν κανονικά τις επιδοτήσεις του 2018 τον ερχόμενο Φθινόπωρο, αλλά από του χρόνου, θα απαιτείται απαραιτήτως, να προσκομίσουν στις πύλες το πραγματικό ΑΤΑΚ, έχοντας τακτοποιήσει τυχόν εκκρεμότητές τους ως προς αυτό». Τα ίδια δηλώνουν στον ΑγροΤύπο και εκπρόσωποι από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) για το ΟΣΔΕ.
Για αυτό αποφασίσαμε:
α) να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά είτε έχουν είτε δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ μέχρι 15/05/2018,
β) όλα τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν Α.Τ.ΑΚ και υποχρεούνται να τον δηλώσουν μέχρι 15/05/2018 θα πληρωθούν κανονικά,
γ) όσα μισθωμένα ακίνητα δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ θα πληρωθούν και αυτά κανονικά τα δικαιώματά τους με την υποχρέωση να προσκομίσουν τον Α.Τ.ΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκομίσουν συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας. Αναλυτικότερες πληροφορίες θα δοθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου