Tuesday, 19 March, 2024

Διονύσης Σταμενίτης για Φράγμα Αλμωπαίου και Εγγειοβελτιωτικά έργα

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης

όπου και είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Ιωάννη Οικονόμου με βασικό αντικείμενο τα έργα αγροτικής υποδομής στο Νομό Πέλλας. Σε συνέχεια των επαφών και των παρεμβάσεων που έχει πραγματοποιήσει από την αρχή της νέας κοινοβουλευτικής του θητείας, ο Διονύσης Σταμενίτης συζήτησε σήμερα με το νέο Υφυπουργό για την πορεία των εγγειοβελτιωτικών έργων στην Πέλλα και συγκεκριμένα για το μεγάλο έργο του Φράγματος του Αλμωπαίου καθώς και για σειρά εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων ΤΟΕΒ και Τοπικών Κοινοτήτων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τρόπο με τον οποίο το ΥΠΑΑΤ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τα εν λόγω έργα, ώστε άμεσα να προχωρήσει η δημοπράτηση τους και εν συνεχεία η κατασκευή τους. Αφού έγινε γνωστό ότι τα προαναφερόμενα έργα περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Υπουργείου για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Υφυπουργός ενημέρωσε το Βουλευτή ότι ο τρόπος που έχει επιλεγεί είναι η ταυτόχρονη χρηματοδότηση μέσα από σχήματα ΣΔΙΤ και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπολογίζεται ότι το κόστος κάθε έργου θα χρηματοδοτείται στο 70% μέσω ΣΔΙΤ και στο 30% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αναφορικά με το Φράγμα του Αλμωπαίου, όπως είναι ήδη γνωστό, το έργο παρουσιάζει μεγάλη μελετητική ωριμότητα, με μια μελέτη να εκκρεμεί, για την οποία υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2020 ο τότε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκρέκας είχε δηλώσει σε συνάντηση του με τον κ. Σταμενίτη ότι είναι απόφαση και πολιτική βούληση του Υπουργείου, και κατ΄ επέκταση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να εντάξει το Φράγμα του Αλμωπαίου στα προτεινόμενα έργα για το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να κατασκευαστεί.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα του Νομού Πέλλας, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι μέσα από τη συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΑΤ, αρμόδιων φορέων (Δήμοι, ΤΟΕΒ) και υπηρεσιακών παραγόντων έχουν ήδη συμπεριληφθεί στη λίστα των προτεινόμενων για το Ταμείο Ανάκαμψης έργων και θα προχωρήσουν αναλόγως πάντοτε με τη μελετητική τους ωριμότητα.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής κ. Σταμενίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του ΥΠΑΑΤ να εξετάσει και να βρει λύσεις στο ζήτημα της χρηματοδότησης σημαντικών έργων αγροτικής υποδομής για το Νομό Πέλλας, τα οποία θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, καθώς θα προσφέρουν διεξόδους στα προβλήματα άρδευσης των αγροτεμαχίων, στην αντιπλημμυρική προστασία αλλά και παράλληλα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου