Friday, 29 March, 2024

Διονύσης Σταμενίτης: «Η κυβέρνηση προχωράει σε μηχανισμό αποζημιώσεων των αγροτών και εκτός ΕΛΓΑ»

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου του ΕΛΓΑ Αν. Λυκουρέντζου, Βουλευτών Πέλλας και Ημαθίας, του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας

και θεσμικών παραγόντων πραγματοποιήθηκε σήμερα, 23 Φεβρουαρίου 2021, με κεντρικό θέμα τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς αλλά και ειδικότερα τη διαχείριση των ζημιών που προκλήθηκαν με την εκδήλωση του καιρικού φαινομένου «ΜΗΔΕΙΑ» και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Δ. Σταμενίτης μετέφερε τους προβληματισμούς των παραγωγών του Νομού Πέλλας, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο να έχουν προκληθεί ζημιές οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ θα επιφέρει σημαντικές απώλειες στους παραγωγούς. Σημείωσε δε, ότι η εκδήλωση άκαιρων έντονων καιρικών συνθηκών είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε με επανάληψη τα τελευταία χρόνια και για αυτό η παρέμβαση της κυβέρνησης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτού του προβλήματος.
Από πλευράς του Προέδρου του ΕΛΓΑ τονίστηκε ότι ήδη τα κλιμάκια του οργανισμού είναι έτοιμα να προχωρήσουν στις εκτιμήσεις τυχόν ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες λόγω της κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ». Για τις ζημιές που θα διαπιστωθούν και καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι άμεσα θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε οι αποζημιώσεις των παραγωγών θα προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις.
Παράλληλα, όσον αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν και θα εντοπιστούν ενδεχομένως το επόμενο διάστημα, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο Πρόεδρος κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήδη επεξεργάζονται το σχέδιο κάλυψης τους. Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίστηκε, μέσα από τη συνεργασία των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Αντιπεριφέρειας κάθε Περιφερειακής Ενότητας, θα υλοποιηθούν οι εκτιμήσεις και εν συνεχεία, εντός του έτους, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις μέσα από την ενεργοποίηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών ενίσχυσης. Σημειώνεται ότι παρόμοιο μοντέλο εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον «Ιανό».
Σχετικά με το ζήτημα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτης δήλωσε: «Μετά την απόφαση για 100% καταβολή των αποζημιώσεων και την επιστροφή στην κανονικότητα, την οποία είχε διαταράξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ επεξεργάζονται από κοινού το σχεδιασμό ώστε οι ζημιές που προκαλούνται από αίτια που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ να μπορούν να αποζημιωθούν και οι παραγωγοί μας να μην έχουν απώλειες στο εισόδημα τους. Από τον Ιούλιο του 2019 γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε σταδιακά να διορθωθούν λάθη και αστοχίες του παρελθόντος προς όφελος πάντοτε των παραγωγών μας και της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Άλλωστε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι την ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό με σκοπό τα υπόλοιπα των αποζημιώσεων να πληρωθούν νωρίτερα από ότι συνέβαινε επί διοικήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή και τα νέα δεδομένα που αυτή δημιουργεί έχουν άμεση επίδραση στις καλλιέργειες και για αυτό η αναζήτηση νέων τρόπων αντιμετώπισης είναι ένα σημαντικό όπλο ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες που προκαλούν».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου