Friday, 29 March, 2024

Διονύσης Σταμενίτης: «Οδεύουν προς επίλυση τα ζητήματα που αφορούν τους εργάτες γης»

«Παράταση χρόνου διαμονής των εργατών και έκδοση ΑΦΜ».

Σειρά επαφών πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Δ. Σταμενίτης για θέματα που αφορούν την παράταση του χρόνου παραμονής των εργατών γης που εισήλθαν στη χώρα βάσει του άρθρου 42 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (A’ 90/01.05.2020) αλλά και τεχνικά ζητήματα σχετικά με την έκδοση του ΑΦΜ, απαραίτητου για τη διαδικασία έκδοσης εργόσημου.
Το πρωί της Τετάρτης (08.07.2020) ο Βουλευτής Δ. Σταμενίτης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Πάτροκλο Γεωργιάδη με σκοπό να του ζητήσει την έκδοση απόφασης που θα παρατείνει το χρόνο διαμονής (90 ημέρες) των εργατών γης κατά δύο μήνες. Παράλληλα, έθιξε και το ζήτημα της δυνατότητας εξόδου και εισόδου του εκάστοτε εργάτης γης, για όσο διάστημα αυτός δικαιούται να παραμείνει στη χώρα, ώστε να μην παρατηρούνται προβλήματα. Στις παραπάνω προτάσεις, οι οποίες αποτελούν αιτήματα όλων των παραγωγών, ο Γενικός Γραμματέας εμφανίστηκε θετικός και ενημέρωσε το Βουλευτή ότι θα προχωρήσει στην αποστολή εισηγητικού εγγράφου προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και να προχωρήσει η έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων αλλά και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες όπου χρειάζεται.
Στα πλαίσια της επίλυσης όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με το καθεστώς μετάκλησης των εργατών γης, ο Βουλευτής επικοινώνησε σήμερα με υπηρεσιακούς παράγοντές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ζητώντας την άμεση έκδοση της εγκυκλίου που θα ορίζει τον τρόπο έκδοσης του ΑΦΜ, που είναι απαραίτητος για την έκδοση ΑΜΚΑ και κατ’ επέκταση την έκδοση εργόσημου. Το αίτημα που ήδη έχει κατατεθεί είναι η συνολική έκδοση των ΑΦΜ με βάση τις καταστάσεις των κατά τόπων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων-Τμημάτων Διαβατηριακού Ελέγχου. Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, η Διοίκηση της ΑΑΔΕ είναι θετική και φαίνεται ότι ήδη έχει προετοιμάσει το ρυθμιστικό πλαίσιο. Υπολογίζεται ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχει εκδοθεί η εγκύκλιος και η διαδικασία θα πάρει το δρόμο της.
Αναφορικά με το ζήτημα ο Βουλευτής τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα των εργατών γης, λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέδειξαν ότι υπάρχει πολιτική βούληση, ώστε τα προβλήματα να ξεπερνιούνται και το έργο των παραγωγών μας να γίνεται πιο εύκολο. Η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την είσοδο των εργατών γης αλλά και η ψήφιση της τροπολογίας για την έκδοση εργόσημου το φανερώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Ακολούθως, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων που θα επιλύουν όσα γραφειοκρατικά προβλήματα προέκυψαν στην πράξη».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου