Thursday, 28 March, 2024

Διονύσης Σταμενίτης: Το ΥΠΑΑΤ προχωράει στην καταβολή deminimis για τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια»

«Εντός του 2019 τα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών»
Θετικά ανταποκρίθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με την καταβολή αποζημιώσεων “deminimis”, αίτημα που εκφράστηκε καθολικά από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους φορείς, τους παραγωγούς αλλά και το πολιτικό προσωπικό όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από κατάθεση προτάσεων, συναντήσεων και συσκέψεων.
Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οριστικοποιήθηκε, η αρχική διάθεση της ηγεσίας του Υπουργείου, που ήταν η καταβολή των αποζημιώσεων εξαιτίας της πτώσης των τιμών και πωλήσεων κάτω του κόστους παραγωγής. Το γεγονός αυτό, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως προς πάσα κατεύθυνση, αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα για τους παραγωγούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια λόγω των ακραίων εναλλαγών του καιρού αλλά και σε συνδυασμό με την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, βλέπουν συνεχώς τις καλλιέργειες τους να χάνουν την εμπορική τους αξία και το εισόδημα τους να συρρικνώνεται.
Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ύψος της ενίσχυσης ορίστηκε στα 50 ευρώ ανά στρέμμα για τα νεκταρίνια και στα 70 ευρώ ανά στρέμμα για τα επιτραπέζια. Τα ποσά σύμφωνα με το Υπουργείο θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών εντός του 2019.
Αναφορικά με το ζήτημα ο Βουλευτής Πέλλας δήλωσε τα εξής: «Η νέα κυβέρνηση αν και βρήκε ελάχιστα χρήματα στα ταμεία, περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ μόνο ήταν διαθέσιμα για την καταβολή DeMinimis, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δεσμεύσει το ποσό που θα εξασφαλίσει τις αποζημιώσεις για τους παραγωγούς. Παρόλο που η Νέα Δημοκρατία δεν υποσχέθηκε προεκλογικά την καταβολή DeMinimis, ούτε προσπάθησε να παραπλανήσει τους παραγωγούς επενδύοντας εκλογικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, προσέγγισε την κατάσταση με στόχο τη στήριξη αυτών και την ενίσχυση των καλλιεργειών. Τα προεκλογικά δώρα του ΣΥΡΙΖΑ και οι σπατάλες σε μια προσπάθεια αποφυγής της εκλογικής συντριβής, ευτυχώς, δεν κόστισαν στους Έλληνες παραγωγούς. Από την πρώτη μέρα τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, αντιμετώπισαν το πρόβλημα με υπευθυνότητα, το αξιολόγησαν και προχωρούν στην επίλυση του. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε ότι το πάγιο και δίκαιο αίτημα όλων μας ικανοποιήθηκε και αποτελεί μια πραγματική ανάσα για τους παραγωγούς της Πέλλας και κατ’ επέκταση για τις αγορές των τοπικών κοινωνιών».
Τέλος, ο Διονύσης Σταμενίτης αναφέρθηκε ξανά στην αναγκαιότητα να υπάρξουν μεγάλες παρεμβάσεις ώστε να λυθούν τα σημαντικά και αυξημένα προβλήματα που παρουσιάζουν οι δενδροκαλλιέργειες τα τελευταία χρόνια.Επανερχόμενος στις προτάσεις που ήδη έχουν υποβληθεί και αφορούν στο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, της χυμοποίησης, της κομποστοποίησης και της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο Βουλευτής τόνισε ότι ο βασικός στόχος από εδώ και πέρα είναι η ουσιαστική στήριξη της αγροτικής παραγωγής, κυρίως της δενδροκαλλιέργειας, με γενναίες αποφάσεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε στο μέλλον επαναλαμβανόμενα φαινόμενα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου