Thursday, 28 March, 2024

Διπλή πληρωμή και καταβολή όλου του ποσού από τον ΕΛΓΑ, ζητά ο Διονύσης Σταμενίτης

Την πρόταση για διπλή πληρωμή από τον ΕΛΓΑ μέχρι τις αρχές Απριλίου και την καταβολή όλου του ποσού των αποζημιώσεων, και όχι μόνο του 65%

κατέθεσε με επιστολή του τόσο προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη όσο και προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζο, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Δ. Σταμενίτης. Μάλιστα ο βουλευτής Πέλλας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι λόγοι που καθιστούν αυτήν την απόφαση απαραίτητη.
Λόγω της έκτακτης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού και των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται από την Πολιτεία, ο Βουλευτής επισήμανε την αναγκαιότητα για ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην επόμενη περίοδο που, κατά γενική ομολογία, προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολή.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Βουλευτής: «Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, που βρισκόμαστε υπό την απειλή της ίδιας της ζωής, με τεράστιες αναταράξεις στην οικονομία αλλά και στην καθημερινότητας μας, οφείλουμε με αίσθημα ευθύνης να μεριμνήσουμε για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ο «αόρατος» αυτός εχθρός δυστυχώς, δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προχώρησαν άμεσα, και γρηγορότερα από τις υπόλοιπες χώρες, στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που πρωτίστως θα θωρακίσουν και θα προστατέψουν την υγεία των πολιτών και σε δεύτερο βαθμό θα εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και στο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα ώστε οι παραγωγοί μας να ενισχυθούν, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά το επόμενο διάστημα και το σημαντικότερο να είναι σε θέση να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία. Γνωρίζουμε πολύ καλά, και από την ιστορία, ότι σε δύσκολες περιόδους, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας».
Δεδομένων των επειγουσών συνθηκών που βιώνουμε, ο κ. Σταμενίτης ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης των παραγωγών με πρώτο βήμα την καταβολή των αποζημιώσεων.
Ειδικότερα η πρόταση συνοψίζεται στα εξής σημεία:
1. Τη διενέργεια δύο πληρωμών μέχρι το Πάσχα, σε περίπτωση που οι εκτιμητές-γεωπόνοι, δεν προλάβουν να καταχωρήσουν στο σύστημα όλα τα πορίσματα των ζημιών που απομένουν ως την ημερομηνία που έχει οριστεί η επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ. Σε περίπτωση βέβαια, που ο όγκος των πορισμάτων περάσει στο σύστημα στην ώρα του τότε δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερη πληρωμή.
2. Καταβολή όλου του ποσού (100%) της αποζημίωσης και όχι μόνο του 65%. Για τις πληρωμές που έχουν γίνει τους προηγούμενους μήνες να καταβληθεί το υπόλοιπο 35%.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου