Friday, 29 March, 2024

Εγκρίθηκε η στήριξη της Ε.Β. Ζάχαρης

Εγκρίθηκε η στήριξη της Ε.Β. Ζάχαρης

Στην επικύρωση του σχεδίου νόμου, με το οποίο εγκρίνεται η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για έκτακτη χρηματοδότηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες χρηματοοικονομικές ανάγκες της, προχώρησαν μετά από δύο ημέρες συζητήσεων οι Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών
Υποθέσεων της Βουλής.Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα πρέπει να συζητηθεί και να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η έκτακτη χρηματοδότηση είναι ύψους 20 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΒΖ ΑΕ.
Η έκθεση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου αφορά στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.» και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».
Το σχέδιο νόμου ψήφισαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν ο εισηγητής της ΝΔ και οι αγορητές της Χρυσής Αυτής, Το Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ το καταψήφισαν. Το σχέδιο νόμου κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε.
Όπως λέχθηκε κατά τη συζήτηση, φέτος σπάρθηκαν 45.000 στρέμματα, εκτάσεις περιορισμένες που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μία ακόμη χρήση με αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει και άλλες πρόσθετες δραστηριότητες, με παρεμφερή προϊόντα και προϊόντα σε νέες συσκευασίες, ώστε να αυξήσει τα έσοδά της.
Από πλευράς των εκπροσώπων των αγροτών τονίσθηκε ότι με τη Ολοκληρωμένη Διαχείριση και τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση (για φέτος εκτιμάται στα 53 ευρώ/στρέμμα), η τευτλοκαλλιέργεια μπορεί να έχει θετική προοπτική. Μάλιστα, τονίστηκε ότι το 2009, που δεν υπήρχαν ούτε η ολοκληρωμένη διαχείριση, αλλά ούτε και η συνδεδεμένη ενίσχυση, είχαν καλλιεργηθεί με τεύτλα 234.000 στρέμματα.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι τευτλοκαλλιεργητές ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα χρήματα από την ολοκληρωμένη διαχείριση για τις καλλιεργητικές περιόδους 2012 και 2013.
Θ. Τζάκρη για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη μιλώντας την Τετάρτη 29-4-2015 στη Βουλή κατά την συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής & Εμπορίου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία εκταμιεύονται 30.000.000 ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από τα μη διανεμηθέντα ακόμη διαθέσιμα της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας ανέφερε ότι αναγνωρίζει την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την κεφαλαιακή ενίσχυση της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» και την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας προκειμένου να παρασχεθεί η στήριξη στους τευτλοπαραγωγούς κατά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, να ολοκληρωθεί η τευτλοκαλλιέργεια και τευτλοπαραγωγή και να διασφαλισθούν η συνέχεια της λειτουργίας και η βιωσιμότητα της εν λόγω επιχείρησης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής «σήμερα, τώρα ο χρόνος μετράει αντίστροφα, καθώς οι γεωργοί πρέπει να ξεκινήσουν τη νέα καλλιέργεια και δυστυχώς πάλι σε κλίμα αβεβαιότητας. Πρέπει να αντιδράσουμε στην ολοκληρωτική απαξίωση της κάποτε μεγαλύτερης γεωργικής βιομηχανίας της χώρας, που έχει στόχο το ξεπούλημά της, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και τη διάρρηξη του αγροτικού ιστού της Βόρειας Ελλάδας».

«Θα ενισχυθεί η τευτλοκαλλιέργεια, διασφαλίζοντας τη συνέχιση λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» δηλώνει η Θ. Τζάκρη στον ‘‘Λόγο’’

Στηρίξατε πριν λίγες μέρες στη Βουλή την ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Θεωρείτε ότι έχει μέλλον η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα;
Η τευτλοκαλλιέργεια μπορεί να αποκτήσει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, εφόσον υπάρξει η κατάλληλη στρατηγική. Πρέπει να ξεπεράσουμε τη στενή – στείρα προσέγγιση ότι το κόστος είναι αποτρεπτικό και να προσεγγίσουμε το θέμα σφαιρικά. Γιατί πριν το 2006 καλλιεργούσαμε 500.000 στρέμματα και σήμερα δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε ούτε 100.000 στρέμματα; Υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε, τεχνογνωσία που επίσης πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Είναι προτιμότερο να εισάγουμε περί τους 300.000 τόνους ζάχαρη κάθε χρόνο που απαιτούνται για να εξασφαλίσουμε την εγχώρια κατανάλωση;

Η ενίσχυση των 30 εκατ. ευρώ θα βοηθήσει, εφόσον φέτος σπάρθηκαν μόλις 45.000 στρέμματα, από τα 230.000 και πλέον των προηγούμενων ετών;
Η ενίσχυση πραγματικά θεωρούμε ότι είναι σημαντική ώστε τη φετινή χρονιά να παρασχεθεί η στήριξη στους τευτλοπαραγωγούς που θα αποφασίσουν να καλλιεργήσουν κατά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, να ολοκληρωθεί η τευτλοκαλλιέργεια και τευτλοπαραγωγή και να διασφαλισθούν η συνέχεια της λειτουργίας και η βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε την συνδεδεμένη ενίσχυση στα τεύτλα, η οποία φέτος θα είναι περίπου 5 εκατ. ευρώ και θα κατανεμηθεί στρεμματικά στους καλλιεργητές τεύτλων. Πραγματικά είναι αδύνατο να αντιληφθώ γιατί το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα διαμορφώνεται υψηλότερο από αυτό στη Γαλλία ή στη Γερμανία και σήμερα να αποτελεί το βασικό αποτρεπτικό στοιχείο για την καλλιέργεια. Προφανώς πρέπει να διορθώσουμε αυτό που δεν κάνουμε σωστά.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, π.χ. Ελληνική Υφαντουργία, είδαμε ότι δεν υπήρξε θετική εξέλιξη… εφόσον βρισκόταν υπό εκκαθάριση. Θα μπορέσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να αντέξει;
Σίγουρα αυτή η κεφαλαιακή ενίσχυση πρέπει να αποτελέσει την αρχή. Το αρμόδιο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει να μελετήσει προσεκτικά τα επόμενα βήματα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης, να εξετάσει και να αναλύσει όλα τα δεδομένα για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο στήριξης της καλλιέργειας των τεύτλων. Πρέπει κατ’ αρχάς να λυθεί ο γόρδιος δεσμός ανάμεσα στην εταιρεία και την Αγροτική Τράπεζα. Η αλλαγή πολιτικής είναι απαραίτητη για μια συνολική ρύθμιση με πολλαπλά οφέλη την ανάπτυξη της καλλιέργειας, την αυτάρκεια στη ζάχαρη και τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Υπάρχουν σχέδια στήριξης άλλων βιομηχανιών, όπως η Υφαντουργία για να μειωθεί και η ανεργία στην περιοχή μας;
Στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας σαφώς και πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης των διαφόρων τομέων.
Όσον αφορά την «Ελληνική Υφαντουργία» γίνονται ενέργειες ανάκαμψης του Ομίλου, υπάρχει σε εξέλιξη απ’ ότι γνωρίζω business plan ανεξάρτητου οίκου στο οποίο περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία του εργοστασίου παραγωγής της μητρικής εταιρείας στην Πέλλα από μηδενική βάση, με εστίαση αποκλειστικά και µόνο σε κερδοφόρα υφάσματα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου