Thursday, 28 March, 2024

ΕΚΕ: Απαράδεκτα μεγάλες ποσότητες πράσινου ροδάκινου

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) κάνει εκτιμήσεις από την μεταποίηση των πρώιμων ποικιλιών συμπύρηνου ροδάκινου

και αναφέρεται σε “απαράδεκτα μεγάλες ποσότητες πράσινου ροδάκινου.  Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά για όλους μας”.
Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών του συμπύρηνου ροδάκινου και αυτές τις μέρες περάσαμε στην ποικιλία Andross.
Για άλλη μια χρονιά, η ποιότητα που παραλαμβάνουν οι βιομηχανίες μέχρι τώρα ήταν σε πολλές περιπτώσεις προβληματική, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω υψηλών αναλώσεων και τη δυσκολία επίτευξης κατάλληλης ποιότητας κομπόστας που η παγκόσμια αγορά θέλει.
Βεβαίως, το μέγεθος του καρπού ήταν καλύτερο από το περσινό. Και φυσικά, υπήρξαν παράγοντες, κυρίως η μονίλια, που δύσκολα ο παραγωγός μπορεί να αντιμετωπίσει και που οφείλονται στις ιδιαίτερα κακές φετινές καιρικές συνθήκες. Έτσι, χάθηκαν και πολλές χιλιάδες τόνοι συμπύρηνου ροδάκινου.
Δυστυχώς όμως, άλλη μια φορά, παραδίδονται στα εργοστάσια απαράδεκτα μεγάλες ποσότητες πράσινου ροδάκινου. Είναι μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά για όλους μας. Υπάρχει ακόμα καιρός να βελτιώσουμε την κατάσταση, αρκεί να θυμηθούμε ότι η ονομασία του προϊόντος μας είναι «κίτρινο συμπύρηνο ροδάκινο» και αυτό αναγράφεται σε όλες τις ετικέτες της κομπόστας.
Η συγκομιδή κίτρινων, κατάλληλης ωριμότητας ροδάκινων, θα βελτιώσει τις αποδόσεις των χωραφιών, θα βελτιώσει το κόστος μεταποίησης και έτσι θα κάνει πραγματικά ανταγωνιστικό το προϊόν μας στην παγκόσμια αγορά. Και να θυμόμαστε πάντα ότι το πράσινο ροδάκινο είναι ακατάλληλο ακόμα και για χυμοποίηση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου