Thursday, 28 March, 2024

ΕΛΓΑ: Μέτρα στήριξης των αγροτών, με πρόταση Γεωργαντά

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς συνεργάστηκε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζο

στον οποίο, στο πλαίσιο στήριξης των αγροτικών νοικοκυριών τα οποία δοκιμάζονται από την κρίση, υπέβαλε τις ακόλουθες δύο προτάσεις:

α)τη διόρθωση της τιμής αποζημίωσης των επιτραπέζιων σταφυλιών Α’ κατηγορίας της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε) Ηρακλείου στην Δήλωση Καλλιέργειας Εκτροφής (Δ.Κ.Ε.) 2022 λόγω σφάλματος υπολογισμού από τις Υπηρεσίας του ΕΛΓΑ, από την εμφανιζόμενη τιμή 0.55 €/κιλό στην πραγματική τιμή των 0.62€/κιλό.

β)κατά την είσπραξη της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από τον ΕΛΓΑ μέσω τραπεζών, μετά από τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, το υπόλοιπο του εκάστοτε Καταθετικού Λογαριασμού των αγροτών μετά τη χρέωση (είσπραξη του ποσού της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς) να είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 250 ευρώ(€), αντί 20 € που ήταν μέχρι σήμερα.

Οι προτάσεις του Υπουργού υιοθετήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ) του ΕΛΓΑ και θα εφαρμοστούν αμέσως.

Για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει εμπράκτως την κοινωνική της ευαισθησία και τον σεβασμό της στον κόπο των Ελληνίδων και Ελλήνων αγροτών.

Γεωργαντάς: «Κλειδί» για την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής τα συνεργατικά σχήματα

«Κλειδί» για την εξέλιξη της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στη σύγχρονη εποχή, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, την συνεργατικότητα, καθώς μέσα από αυτή δημιουργούνται οι ισχυροί δεσμοί που έχει μια οικογένεια, ενώ παράλληλα και τα μέλη μιας αγροτικής οικογένειας μπορούν πλέον να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα, όπως είναι οι Ομάδες Παραγωγών.

Σε ομιλία του στο “Family Business Summit 2022”, ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος στα συνεργατικά σχήματα και ιδιαίτερα στις Ομάδες Παραγωγών, είπε ότι μπορούν να εξελιχθούν «σε σύγχρονες οικογένειες αγροτικής παραγωγής» και κάλεσε τους ασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα να αξιοποιήσουν κάθε πρόγραμμα και κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από κοινοτικούς αλλά και εθνικούς πόρους, καθώς και τη μειωμένη φορολογία που έχει προβλέψει η κυβέρνηση για τα συνεργατικά σχήματα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι: «Μέσα από τα συνεργατικά σχήματα, μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε τον πρωτογενή τομέα και να τον καταστήσουμε πρωτοπόρο και βασικό μοχλό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στην ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης τόσο μέσα από τα Δημόσια ΙΕΚ όσο και μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα (Γεωργικών Συμβούλων και AKIS), σημειώνοντας ότι «το μέλλον πρωτογενούς παραγωγής βρίσκεται στις νέες τεχνολογίες, στη μετάβαση στη νέα εποχή της καινοτομίας και των σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών. Σχεδόν κάθε πτυχή της γεωργίας καθοδηγείται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία – από την άρδευση έως τη χρήση φυτοφαρμάκων και τη βελτίωση των μεθόδων και τεχνικών καλλιέργειας, συγκομιδής, αποθήκευσης και μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες του αγροτικού τομέα πρέπει, να αγκαλιάσουν την τεχνολογική ανάπτυξη για να επωφεληθούν από αυτήν, αλλά και η πολιτεία να τους παράσχει απλόχερα αυτή τη δυνατότητα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου